鐘意洗車既入黎

642 回覆
94 Like 3 Dislike
有冇巴絲同我一樣好鐘意洗車
因為我自己成日行泥路 由上年新車落地到宜家 keep住每星期洗一次車
希望開個po 交流下心得

拋磚引玉

洗車槍: worx 綠色槍
水筒:垃圾摺疊筒

洗車水:
1. Gyeon bathe+ 呢隻野好撚勁 入面有sio2 成份 有時有心機洗得乾淨既話會同岩岩做完鍍膜果陣差唔多
2.gyeon bathe 間唔時用 冇咩comment
3. Carpro reset (買左唔知做乜鳩)冇用過

去水積:
1. Carpro spotless 去積還好 但要捽到仆街

去鐵粉:
1. Gyeon iron 同油站買既去鐵粉噴剷一鳩樣 唔洗專登買咁貴

洗車手套:
美光手套(美森買,香港買食水深)

抺車布:
美光Drying towel (同上)

Rim brush :
強力推介chemical guys 羊毛刷

利伸 架車冇比人洗過 洗車是娛樂同興趣

遲下諗住買依Set試下
基本上2日洗一次,一星期消毒同保養皮籠
老豆買買埋埋好撚多淘寶洗車水鍍膜液
基本上洗一次倒半枝用
枝水立方我都想試下
想自己洗但無位自己任洗任搞
自助果d洗耐少少同比人洗差唔多價
我都想自己洗
但無水源又驚整到隔離部車
某d停車場可以洗車
有水有電高壓槍
都係個零月先玩一次
你講咪錶場?
咩錶場先
好仲意車,都好愛車,但可惜番地盤,個個長周等老細早走都會洗,不過都係好快灰番, 始終番地盤, 黑白都渣過,都係咁難洗
不過想知師兄D洗車水邊到買? 想搵間大型D的車配件的鋪行下, 買下香水,噴劑果D
每次洗車就係同佢有最親密嘅接觸嘅時候 好似同佢溝通緊
有冇屌埋死氣喉?
大型就冇 我就成日睇YouTube 外國洗車片 睇下有咩大路product 就買
真 一洗車洗落又知原來呢度又花咗
每次洗完望住佢鬼面罩,總覺得佢對住我笑
然後就會摸下個頭冚,大家對望一分鐘。
係咪好撚癡線
樓主 你講啲洗車液係邊度買多
同埋 想知你地每次洗車會溝幾多洗車液落去
師兄上網買? 有冇鋪頭行下
我次次都落自助洗車場自己洗
始終比人洗覺得佢地好求其 洗完都唔乾淨
自己洗就最乾淨
小花會試WD40
洗車水 係邊到買會抵?
鍍左膜岩唔岩用
洗乜鬼,洗完2,3日又係有塵
洗到火滾
洗車場50蚊一次仲好啦
Carpro 就汽車用品鋪有 好多鋪都齊
Gyeon bathe+ 呢隻洗車水唔係度度有 但有心搵係Fb會搵到 因為有入呢隻野賣既鋪唔多 唔方便開名。
但bathe+ 呢隻洗車水我相信係眾多聲聲有鍍膜成份既牌子入面唯一一間係「真」
鍍膜主要成份係Sio2 有讀chem既會知我講咩
宜正正唯一係Bathe+ 呢隻洗車水入面有

美光同chemical guys 既product 我唔會係香港買 因為美森計埋集運大約係香港既1/3
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞