麥明詩去左台灣做律師??

423 回覆
706 Like 12 Dislike
係就好
成功既人去到邊度都成功
玩完娛樂圈咪轉field
老實講佢拎住10a 牌頭
志在玩下
冇牌點比法律意見收錢
台灣唔收外地律師 要係台灣做律師要考國家考試
你冇律師牌 法律意見都唔比得
台灣行大陸法 同英美法唔同

同埋根本問題係
台灣法律係用中文寫 所有文件都係中文

除非佢專門國際法
問題係人地份工根本就唔係做法律顧問
台仔台妹好興講一句
小時不讀書 長大當記者
特別如果你consider埋台灣啲傳媒質素
台灣行Continental
香港讀common law好似過唔到去架喎🤔
係香港做傳媒都好撚慘
好低人工啊屌
先唔講10A 但依間野的確係top tier + 人工高
我公司直頭有個Office係比McKinsey d consultant 坐
公司一半consultant 係McKinsey 一半係in-house
就係夠把炮咪唔會整色整水
做得呢間嘢邊有長駐
你就算based香港都唔知一年有冇一半喺香港
佢係娛圈咁都叫成功?
早幾日幫六號兜咁快就唔記得
Errr.. 其實你知唔知咩叫 design
In house 人工應該低20-40%
唔知10A係咩title? Associate?
我都有呢個疑問
但係馬英九蔡英文都係喺英國讀博
我估個法律學位課程本身有 course 研究兩套法律嘅分別
但係中華民國六法全書
麥小姐有無讀過就真係唔知
或者人哋喺台灣都要處理涉外經貿法律工作
利申唔識
Mckinzie 係全世界最頂既 consulting firm 啦
有啲就做分析,搵好撚多
如果係係台灣處理都要識佢哋嗰套Continental
讀common law出身嘅好多時候只能去返anglosphere
如果去Continental嘅地盤全部都要再讀
In house 冇咁辛苦
個班都唔撚係人,係 iron man 咁

我有班客係 BCG 佢地好似鐵打咁,但一儲夠三五年即走啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞