麥明詩去左台灣做律師??

423 回覆
706 Like 12 Dislike
品牌名寫好印好都錯真係唔知點先叫brief得清楚
其實好多時紅嗰批係好㩒撈
係班經理人/助手要形造佢哋大牌吊高嚟賣
反而三四線自以為有少少知名度嗰啲交過手你會明點解佢哋紅唔起
咁可能人哋有副業唔志在要紅有知名度已經夠做

所以mmc 係娛樂圈未必係佢主動得罪人
而可能好似子華同陳小春經典對話咁
以為自己knowledge sharing但對方自卑覺得冒犯
無選擇同有選擇嘅分別
當郭嘉雯埋到岸都提早解約
太多發明星夢嘅人乜都肯簽
有幾多個可以好似袁彌明咁反枱之後出嚟唱之餘仲撈得掂
搵唔返條片
大概係做殘酷一叮有個表演者講英文
陳小春聽唔明 黃子華解釋
陳小春發爛渣話人睇唔起佢
所以好多artists 係deserve 被人睇唔起
國母級
李氏王朝繼承人嘅生母呢個級數真係暫時無人能及
當victor老婆死架?
其實wiki話佢澳洲出世
大家唔駛為佢擔心passport問題
D留言好搞笑
好多人都好擔心佢做成點、做咩位乜乜乜
但做成點關你地咩事... 人地牛津畢業又有錢又識人,洗咩你地係到指點
此civil不同彼civil呀大哥。你講民事即係講contract, tort, land law等等非刑事嘅法律範疇

大律法系係講法德日台中呢d承襲羅馬法嘅法律系統,特點係唔似英美澳HK (即普通法系)咁樣案例都係法律

一個係法律系統、一個係法律範疇

Btw 讀咗咁多年law, practice咗咁多年都未聽過continental law system
講真佢入tvb同嗰堆姐仔比係高幾線
始終係一堆mk襯托佢

但睇佢平時對答唔覺得佢特別醒
唔否認佢10A讀書叻
但接觸過其他同佢一樣DG出嚟大corp MT
佢哋唔止smart同presentable
仲有股自信嘅氣場
mmc 肯定被比下去
講真,拎MT同McKinsey比等於話邊個邊個藥房仔都好醒一樣,嘥氣
我原意係想話MMC係借娛樂圈呢條路去爭取自己想要嘅嘢
如果佢當初無選港姐無依家知名度佢未必入到McKinsey
因為佢未必有大Corp MT嘅DG女咁competitive
借娛樂圈班mk 容易啲抬高自己

從來無意思將普通MT同McKinsey 比較
純粹係講MMC嘅策略
1個仔同3個仔嘅分別
無當victor老婆死
但梁洛施傳奇啲兼籌碼多啲
成績就唔清楚
但佢唔夠presentable唔夠自信係有目共睹
如果MMC唔話俾人知佢10A Cambridge
大家可能覺得佢係一個普通HKU/CU出嚟嘅女仔
反而張㬢雯黃大仙下邨出身大咗去美國返嚟就呃到人佢係有錢ABC做啲luxury/lifestyle 節目主持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞