樂理交流區

155 回覆
4 Like 0 Dislike
atonal你係指係旋律聽唔到 定係要連埋和聲?
push
推黎做乜
想學樂理
加油
醒起呢兩個channel都有分析下mahler同bruckner 唔知ching點睇
https://www.youtube.com/watch?v=IuiQFwjcPVQ
https://www.youtube.com/watch?v=6anAz7kSzfg
Augmented 同 MinorMajor7 (mM7) chord 用法,有冇心得?
其實點先為止完整咁分析曬一首歌?
有冇例子
就普通pop rock metal啲歌

搵key
聽chord progression
睇吓啲melody同chord點夾?
仲有咩可以搞?

Jacob Collier個兩條片睇到O曬...

假設一首歌真係寫到咁
你地會唔會好似條片咁仔細去分析?
睇譜分析唔難 將你聽到既抄落黎要耳仔好好先做到 至少jacob collier 或者classical係咁
題外話 睇完上邊 識多少少樂理既都應該當佢神咁拜
淨計pop 佢就係當今第一人 只要佢想既 寫首屈機既classical應該唔難
Grammy 都拎埋wor..
grammy已經好難做標準 佢個lv係xx年後要另開一個jacob collier獎
認同
依首歌個譜我執唔出
同埋就咁比我聽個話
我唔會察覺到個hz變化

我係彈電結他嘅
講真
練一首歌嘅流程除咗手嘅技術
就係搵吓chord
睇吓chord progression係點
或者個旋律係用咩scale
見到依啲youtube片
真係覺得自己分析得好hea
不過我一定唔會用到條片啲嘢寫歌
分析咗都好似無咩用咁
啲野無用係因為我地係凡人寫唔到 佢既analysis片我一律推薦跪係到睇
即係好似呢啲標晒和弦比你仲有咩好分析 鳩聽完事
https://www.youtube.com/watch?v=j6ymlsSFM8M
分析了,理解到編曲人用某些chord既時機和效果,就可以變成材料用在自己的音樂上,或自己再調節加料。
聽人講過話佢可以稱為係現代貝多芬莫札特之類, 你地點睇

等陣睇下段片先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞