樂理交流區

155 回覆
4 Like 0 Dislike
咩叫 Progression?彈鋼琴既可以點應用?
Reference
Slash chord 有3個意思
F/G可以解F chord on G chord
Chord 的次序
簡單就T-S-D(-T)諗法
我最近都上緊作曲班,香港有冇人玩reharmonization?
但係如果你講緊流行曲既話 F/G標記就純粹係 F major chord踩個G音 傳統咁計既話F既chord係冇可能連咩性質都唔寫
學幾錢
伴奏唔係真係跟譜彈
好多時自己zip d passing chord
所以先問點安排voicing
所以一直都話唔係你講ge創作
我都深入玩下reharmonization,之前學配chord都玩過少少。身邊無人識,講到無人同我講。
721到宜家只係7個月 成個熱門已經一個post都冇
https://lih.kg/1890050
...你明唔明我講緊咩...

Btw voicing純粹睇音程 同埋你個人喜好
Tonal Harmony
chord/harmonic progression即係一段野你個chord要點連接 先有向前運動/進行緊既感覺 例如 l ii V l 就係經典例子 亦都係大型句子既和聲既簡單縮影 即係所謂既 tonic(主)-predominant(屬前)-dominant(屬)-tonic,(有啲會叫tonic subdominant dominant ) 你一個句子要有以上元素 有調性既和聲運動先會成立 (當然你淨係用 l V l其實都係可以的)

(大調音階有既chord係 l ii iii lV V vi vii)

sequence模進 即係一系列有固定音程關係既和弦 例如下五度模進就最常見
iii vi ii V l =守調模進 ; lll Vl ll V l=完全模進

咁chord progression基本上就係遵從以上規則
ching有用呢本?
自學樂理有咩書推薦?
自己有學緊琴,但係樂理唔係識好多,想學下voicing, 作曲, 配器之類
準備考8級樂理留名 本身二月考但cancel左。
感覺都係為考而考因為8級對我黎講唔多常用(好似係)
用左3個sem
之後用邊本?
為乜? 教人?
Tonal Harmony: Stefan Kostka
之後無用了,直接分析原譜
本野最盡都係教到少少post tonal(仲要好多水分) 咁你一定有其他教材學其他野.. 例如contem french果堆
因為想學多d就報左8級課程,學完唔順便考埋就覺得好浪費所以就順便考埋
不過學到野都係開心既,但要真正理解要花d 時間,我自己都係工餘時學所以好吃力。我都希望可以進修多d 可以教到人
Ching開心就好了 學果時有冇成日寫4 part writing既練習
我個professor話去到呢個地步你地應該要學識自己分析theory跟住就宣布打後所有教材只剩原版score然後過左post tonal之後我就無再take落去反而掉轉頭走左去take Medevial music 瘋狂聽latin mass同 Gregorian chant
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞