樂理交流區

155 回覆
4 Like 0 Dislike
Chord之間音程通常係上下一齊計的 因為你M6轉位就係=m3
l去vi 唔計低音 do mi so去 do mi la 淨係移左一個聲部so->la 唔會難聽得出 當然聽Chord一般都係聽低音 l-ii 強進行 你聽到根音向上移一級同其他聲部都有移動就係l ii
l-vi 比較平滑 因為do mi會保持不變 V-vi 強進行 iii比較其他會少用 多會做passing chord接lV 或者 向下五度接vi

下面唔係好明你問咩 你G大調既G D/F#? 點解要唱咩do ti do so
Btw如果你肯練relative pitch 聽chord呢樣野基本上係自動會識
我練relative pitch一直瓶頸位 剩係識聽chromatic passing geh notes同chord atonal野完全聽唔到sosad
點算好
咩叫chromatic passing geh chord
例如F D7/F# G
F F#dim7 G Abdim7嗰啲
你平時點練? 聽interval同chord性質有冇困難?
單獨練interval係冇問題 但擺番入首歌嗰陣會覺得同一個音程會有唔同感覺(eg. C-E Eb-Bb) 搞到有時會shift左自己幾係心入面諗緊嗰個tonal centre

同埋有練chromatic solfege但我發覺sharp flat係特別難記:(
G key 既 G 去D/F#
聽chord progression 係叫佢I V 定I Vii
如果個root 係F#
我依家知道粒do 大致可以譯返晒首歌既
sofaname
係聽chord 反而唔識
好confuse A--> C 係1 b3
C > A係 16
但Am F C G 依d progression
明明A 係低音過C 係1 b3
但又要照唱佢係 6 1
你concept錯錯地 D/F#係轉位chord 只會標V6
Root係D Bass係F#
V係 dominant chord D F# A
vii係指音階第七個音既chord即leading chord
F# A C
C-E Eb- Bb係同一個音程?
如果你pitch攞得穩 當你唱m3 mi so 同la do一定係唔同感覺 兩個係有唔同既melodic同harmonic meaning
你應該solfege冇唱好 試下唱scale 加啲歌
Chord先捉好 l V or V7
Diatonic 嘅chord基本上冇咩難度連inveraion全部都分倒
但就係突破唔倒去atonality嘅境界 如果要keep住練個過程應該幾慢長
*inversion
如果tonic係C嘅話佢個scale degree 永遠都只會係1唔會因為音程高低變 所以無論A係高定低八度都係 I-vi
都講左係轉位...
當你 A-C-A 由低至高 首先A-C係m3 C-A就係M6
m3轉位永遠係M6
至於chord既標記永遠係(major)l ii iii lV V vi vii
原因係chord既root 就係佢係scale既第幾個音
唔知你唱6 1係咩意思
姐係有時聽歌,聽個bass
個la 個高音,我就聽到係do la
但個la 係低音,就會lost 左了
就係如果A 係低8 度
會聽左做1 b3 (A , C)
但又要唱佢做la
一係咁 你聽兩次呢首
https://youtu.be/0lqZmbMA8KM
再用sofa name跟佢唱 唱熟頭40秒 (Eb係do )
試下練熟開頭mi so do mi la ti do果兩句
最好當然全首黎(都係得分幾鐘) 其他部分唱得唔好唔緊要 最緊要個腦有mi so do la ti do 果句
你提及既progression, A ->C 係可以唱1 b3完全沒錯,甚至有人會說這個唱名才正確,因為個progression明顯行Am調。不過現實上,當佢係C調既6 1係容易唱好多,因為我們大家都習慣了唱do ra mi而唔慣唱do ra me (就算標號都會用b3,以分別不是大調既3,可見音程既標記一直都以大調為基本),用C調標一眼就見到點唱,比你用A係1咁去標易好多,所以更多人咁唱就係咁解。

另外你之前問G 去D/F# 唱咩,我答你唱Do Ti。如果唱Do So加個F#做bass為咩呢?

你問點聽ii iii vi chord。原理上先聽bass note,再聽上面既音。技術上點做,方法很多,我唔知你聽咩點聽比較好(人人耳仔不同)費事講多錯多,不過咩方法都好,你好有天份都好,必定要配埋多聽多練習先得。
thx!
A C 依到係有時要由 C 做tonic , 變左諗A 係do, C 係b3 會卡住。但係順住去accending 咁走既話,聽so fa name 冇咩問題
同埋如果係G 去F# 係do ti, 咁聽揾返其實D/F# 係個C chord, 只不過bass note 轉左
求解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞