樂理交流區

155 回覆
4 Like 0 Dislike
on9... Medevial 你聽完覺得點
由第一堂開始我已經跟唔到好多唔識既語言,五線譜個陣又未發明,見到英文簡直要偷笑但係臨近完sem個陣開始感受到Medevial既魅力同對後世影響有幾深遠打後作曲既時候間唔中都會唔覺意混入少少元素
推介:
https://www.youtube.com/watch?v=RMZPdSo2qUQ

https://youtu.be/fUNoREwIKHg
幾鐘意下面果首 幾簡樸

上面果首就太出名 算係define左我對medieval既印象
LM too
點改篇好聽?

識執到基本chord, 但想知點改到唔同feel 出黎

例如C key唔知幾時可以改個Ab Eb Bb落去,好特別
https://youtu.be/yMcz-w_jRhQ

可以睇下呢個channel,佢嘅解釋應該初學者都會理解
我自己經驗,Ab/Eb/Bb 和聲上都可以幾自由咁加入C key (始終都係parallel minor既chord),要留意反而係出黎嘅感覺啱唔啱你心水。
我自己通常用Ab去升key:重覆唱了幾次副歌,尾尾G就唔去C去Ab,跟手接C#就搞掂,非常老土嘅招數。有時就用嚟結尾,接Bb再去C,幾有氣勢。
至於Eb個人覺得幾惡下,rock歌啱晒。
Chord其實任你用 淨係C major 你可以用Neapolitan6 DbM (N6,bll6)
Cm,Ddim7,EbM,Fm Gm AbM BbM Bdim7( 借小調的i,iio7,lll,iv,v((冇V既屬功能)),bVl,bVll,viio7)
DM EM AM (secondary dominant ll,lll,Vl)
黎替代原本級數既和弦
即係大調自然音階既l ii iii lV V vi viio
最緊要係你明functional harmony 1234567應該點接
想問下有冇理論可以解釋到點解minor key入面
VII - i呢個progression聽落咁順耳
我見Tonal music VII通常去III(V/III)或者VI
絲個名有啲得人驚
minor key VII - i (e.g Am調即 G - Am)在C調(relative major)看是V - vi, 即deceptive cadance, 就算古典都常見,流行更多,自然順耳。
如果major key既VII去III,係secondary dominant走法(VII係III的V)。而VII唔經III直去VI我少見,不過無話唔得既。
升key 明白
但平時唔洗升點應用?

例如下面D 常見progression點塞個Ab/Eb/Bb好聽?
C, G/B, Am, C/G, F, C/E, Dm7, G7, C
F, G, Em, Am, F, G, C
THX 有睇開nicechord 好正
呢part 深得制唔係太明..
有無流行曲實制例子可以應用到
Nicechord條片都講得幾清楚 簡單啲黎講就係你可以借用小調既chord黎替代本來大調有既chord
除左Gm Bb 其他chord既功能基本上一樣 (因為G同Bdim係有dominant功能)
另外Db即係N6/bll 都有Ab音 可以取代Dm(ii)
D E A都可以取代 Dm Em Am
例如你原本想用一句野原本C Dm G C (l ii V l)
你可以改用 C Db/F G C (l N6 V l)
C F G C (l lV V l) 可以轉 C Fm G Cm(l iv V i)
點樣係一首歌入便搵key signature出黎

樂理新手
同埋都要睇返melody 轉咗chord之後有冇撞到個3音
55 不過果個係另外一個問題
我知你想搵個套路,好似F可以代替Dm咁去處理這幾個chord。但以我所知這幾個chord係好獨立下。
首先要明白一個概念。用借用和弦的目的就是要令首歌「奇怪」,surprise,令人覺得「有啲野喎」既感覺。就好似將首歌加個水印上去。Ab/Eb/Bb各有自己個性或色彩。如果你做reharmonization,明明原曲無哩d色彩,你想加,咪加囉,不過就好易令首歌偏離原曲感覺,好多時第一個感覺一定係難聽,因為偏離了你聽開個feel,但係如果你就係想咁,咁這幾個chord(或其他可以借既chord)就幫到你。

而且這種加驚喜的招式就是要沒有太多規限才有效果,所以應用上我都係嗰句:自由。當然如果原本個chord係本身有function既,例如頭chord人哋用C去定立tonality,你走去改佢做Bb梗係危啦;收尾人哋G去C你又無可能屈個Eb去Ab就當係cadance啦⋯⋯

另一個考慮係撞唔撞主旋律,例如嗰bar個E音都好出,就避免用Eb啦(不過係都想用,撞咪撞囉,音樂野無話一定唔得)。
你可以好簡單C-Am-F-G 個progression去換下或加下Ab/Eb/Bb - 當然始終係Am和F位用就易做啲,因為C和G位本身有自己功能。

至於你問既progression,本身已有既定既form,改既位都差不多既定:
C - G/B - Bb - A7....
F - C/E - Eb - Dm - G - C
F - G - Em -Am - Bb - G -C (4536一改就好易會失去4536的感覺 - 如果你就係想咁改,隨意自便吧!)
當然未必一定套到入那個旋律,或中你心目中感覺。
哎呀.... sorry 我好似好尋氣🙈希望幫到你
好,試下先
You get me 我就係再儲齊D多數都岩既例子
例如F G C 可以轉F Fm6 C
F 四拍去G 多數中間插個F#m7-5 兩拍咁
Secondary Dominant 果D 都有用

諗緊仲有無多D 野可以即興就用到
如果你講cadence 既變化真係好多,俾多幾個你試吓(可能你都識,交流下🤝)
Db7 G C
Dm7b5 G7b9 C
Dm7/G G C
Dm7 C/G G F/C C (隨意加減)
Bb G C
Dm7 G11 (or G13) C
Dm7 E7 Am
Dm7 Bdim7 C
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞