樂理交流區

155 回覆
4 Like 0 Dislike
即刻抄低
你玩開咩樂器?
條片關咩事
加油練多啲,執多啲歌,彈即興好有用
有冇巴打可以講下mode
Double harmonic major同Melodic minor
求懶人包
但係deceptive resolution聽落有種未完嘅feel
喺流行曲同game音樂入面首歌用VII-i(relative major嘅V-vi)嚟結束又唔會有deceptive cadence嗰種未完嘅feel
咩係Double harmonic major
Dark過locrian既scale
睇左一睇double harmonic scale唔難理解
但係首先你要理解左mode先
原本一個大調自然音階有do re mi fa so la ti do
你用既時候一定係先假設do係主音 但係如果你主音向上位移一個位 變做re做主音 re mi fa so la ti do re 成個scale就會叫做dorian mode
mi做主音 mi fa so la ti do re mi 就叫做phrygian mode etc
你可以咁理解:7個mode 就係依照大調既自然音階產生
根據唔用主音: do=ionian(即係大調本身) re =dorian mi=phrygian
fa=lydian so=mixolydian la=aeonian(即係自然小調) ti=locrian
而唔同調式既特色表現係旋律性
例如dorian係M6 b7 phrygian係b2(多用係小調) lydian係#4 mixo b7
locrian b2 b5

double harmonic我唔知佢來源自係邊但係個原理同mode一樣
順住佢原本既scale位移主音
你可以試下跟音程咁理解
S A2 S W S A2 double harmonic
A2 S W S A2 S Lydian #2 #6
S W S A2 S A2 Ultraphrygian
W S A2 S A2 S (有冇留意到啲標記淨係向前移左一格)
然後先變成咁:
1 b2 3 4 5 b6 7 double harmonic
1 #2 3 #4 5 #6 7 Lydian( #2 #6)
https://en.wikipedia.org/wiki/Double_harmonic_scale
我想知佢地之間既關係同點樣用出黎
數就係人都識數啦
不過辛苦晒巴打打左咁大篇野
我想知佢地之間既關係同點樣用出黎
數就係人都識數啦

少嬲 又係你話要懶人包我先打 到底你唔明邊到 一係你問清楚啲
想問下點apply 啲mode 落solo 度
利申 學過mode 左手禁下rootless voicing 但係玩得好難聽
LM

有冇研究過BRUCKNER既作曲方法,特色,HARMONY同PROGRESSION?
冇 有研究開? 求教
上面問c key 點落 Eb Ab

C 平衡小調就幫到你

C=Cmin

Cmin relate to Eb

Eb , Iv=Ab

此理相同

C key =Eb

| F |G|C| Am|

|Fm | G |C|Am|

好常見

因為下一次reply 借左cm key的 ivm

比較得意係:

II7 apply to Lydian b7

III7 apply to harnomic

Jazz佬路過
我都唔係幾識,求教

淨係知bruckner既野係tonal music入面harmony最複雜最advanced果堆
瘋狂chromatic mediant, 瘋狂modulation,瘋狂9,11 chord, 瘋狂chromatic alteration ,瘋狂motive development
真係越聽越正,sym no.4 應該算最簡單最classical果隻
orchestration 既強 ,氣氛既震撼 ,超越晒前人
呢排睇youtube極輕微咁掂左掂jazz既harmony,發現都幾深奧,不過比較中意classical style既progression多d, 感覺jazz有d濫用dissonance,個harmony同整體音效好似好blur咁
「好結束」定「似未結束」感覺都好,我想講既係好多人用major V-vi(e.g.C key 既G-Am)做deceptive cadence,咁啱佢又等如你用佢個relative minor(Am)角度睇既VII-i chord 一樣,你聽得多自然順耳。至於resolute 成點,你有自己感受是好事。
講番minor key既resolve. 你所講嘅VII-i 應該不是minor既cadence。首先natural minor正統黎講無咩strong cadence,因為無leading note(Am做番例,G同A相距是whole tone,不是leading note要求的semi tone) ,所以如果要建立調性會轉用harmonic minor,將G升半度去G#,跟手個5 chord Em會變咗E(常見會加粒7音變dominant chord E7,俾番對tritone佢), E-Am (V-I)就變咗個strong cadence. 而到時佢個所謂VII-i已經變咗G#-Am都應該唔係你心目中既progression啦我諗。
聽chord progressiom 應該點聽
例如如果你低去高, I -> Vi
interval就major 6
但倒返轉個Vi 係低, I 係音d
咁應該點聽?正常個interval 係Minor third 嚟
仲有ii . iii, vi chord點聽?
同埋如果G 去D/F# ,我個progression 係唱 Do Ti 定
Do Sol?
Thanks
冇PERFECT PITCH既話 我認為係靠聽CHORD既COLOR同埋熟唔熟呢個KEY入面每一個CHORD

I->Vi 基本上係最容易聽出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞