樂理交流區

155 回覆
4 Like 0 Dislike
未去到可以教人(因為冇考級) 但係見好似有唔少人想學/ 學緊 可以拋個問題出黎一齊討論下
Lm Lm
Polygon 點安排voicing
Polychord
有特別規定?
個人認為 你用得polychord 基本上好多野都隨心 當然你可以參考下前人點用
咁流行有咩野唔係隨心
唔明你想問乜 你係流行曲用polychord?
係呀
古典你點安排voicing呀份譜都標到明曬
定你玩開古典rearrangement
抑或你作古典歌
就奇怪 但係你問voicing 好明顯係想搞創作 但係又唔知你講緊古典定jazz

好少聽流行會咁用 你有心得可以教番我
唔一定創作
琴左右手幾隻手指分別彈咩音就已經係叫voicing
結他6條弦各自出咩音,唔出咩音
可以普通流行伴奏問題,完全唔關創作事
流行都好常見,不過可能好多人用了唔知
下你呢個唔係講緊排列法咩
btw我係講緊好少聽流行曲會用polychord
睇左一睇 英文好似真係叫voicing 我一直以為你問voice leading
最常見係F/G
其實流行曲G11呢d extend chord 伴奏好常見
新手另計
睇你當唔當polychord
Close voicing open voicing個voicing
樂理terms好多好似/幾個名好易搞亂
我自己認知,有錯請指正。
有些情況polychord其實是extended chord,只是不同標示chord的方法,如D on CMaj7即係CMaj13#11,做緊C既野。這些在流行歌是有出現的。這種標示方法用意是方便演奏既人一睇就知點彈,唔使駛計餐死。
另一種polychod就真係兩個chord平行,各有自己harmonic既功能,講緊兩個tonality平行。如果有流行歌有這個編排,請分享下。
你講嗰個叫做 upper structure quaerals voicing
即Usq
你係咪特登挑人機
分perfect quartal
Altered q
Transforming q 等
全都 右手over V7
F/G 唔係=F9轉位咩

我以為係例如EbM/DM咁先叫polychord
明你講咩 我理解既polychord係有polytonality既屬性 內部係由兩至三舊和弦砌成 所以按道理唔會再用13/11/9音黎叫啲和弦音
Polychord 可以點apply
肯定好難聽
我覺得可以參考下Stravinsky既Petrushka
簡直係Poly chord 同 Poly meter既教科書
https://www.youtube.com/watch?v=esD90diWZds
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞