[Uaena] IU 討論區 (34) - EDAM

1001 回覆
26 Like 12 Dislike
平時冇上開 你唔講我都唔知
光新冠肺炎就捐了5次 居民收到「IU送的乾洗手」:謝謝妳
https://star.ettoday.net/news/1661505#ixzz6G0YU78AH
真係好有愛
好好呀
三歲到八十歲都會照顧
除左自己身邊既人同Uaena,普羅大眾都可以接受到佢既愛
好人一生平安呀
好想睇演唱會
睇住concert DVD 頂住癮先
下次con大大聲嗌知恩xi
韓文個XI 點解,成日見人名後邊+個xi
先生/小姐既意思?
咁娘娘口味都幾奇特,叫佢知恩小姐都咁開心
都無2016😫
其實娘娘係日本市場係點?
我見kkbox唔少日文版歌,但佢宜家好似完全冇發展咁
果時應該好似你個名咁博一博,點知出左幾隻碟就放棄左日本市場
娘娘表示開拓東南亞好過
話實佢堆日文歌我幾鍾意...sosad~
好短
可能係我錯覺,但總覺得外國歌手係日本發展好難
本身日本樂壇都好勁
定係其實唔想外人玩
好似13年14年去左發行日本專輯,算賺得唔錯,都有唔少既Fans
但後尾日本同南韓嘈左獲勁之後就無再去日本任何活動
應該係公司決策
基本上要迎合返日本市場既口味 最重要係出返日文ver.
BoA就係咁,有太多南韓女團去日本撈錢
(當年成個亞洲最肯比錢買專輯就係日本)

正因為咁,所以去到大約14-15年(唔記得確實時間點)
日本就開始抵制南韓,而且又有獨島事件爭議,所以係15年開始基本上好少韓團再去日本發展

早期差唔多2代女團有7成都去過日本搞演唱會出專輯
唔係錯覺 外國仲要solo歌手係好難打入去日本市場 日本本土有唔少同iu類型嘅歌手
睇返個調查 k-pop係得twice/bts係日本紅d 其他都冇邊個得
有邊個同類型?試下入唔入到坑
我反而覺得日本好多都係偶像feel,iu既治癒系冇咁多
唱作既好多
sayuri aimyon 美波
唔算治癒 但係都好有實力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞