[信長][殘局]上級-25萬點打150萬?

471 回覆
23 Like 1 Dislike
有冇開壽命?
豐臣d大將開始病死未?
有冇開壽命?
豐臣d大將開始病死未?

冇開壽命

佢有730人
我170人

斬極都大把人啦講真
如果開咗壽命
死都係我死先
樓主戰況如何

停緊電 電唔到 (外國)

唔似香港 停電十分鐘有back up⋯⋯
巴打玩PK 定立志傳

立志傳好多內政野搞

PK

立志傳果個叫箱庭內政
玩晒所有劇本先打立志傳

立志傳好悶
玩左兩個鐘就唔玩

未致於悶掛?
你唔鐘意邊部份?
內政悶?
之前自己玩唔會入場控兵 覺得好麻煩

同意

我用psv玩
唔好意思
最近較忙
雖然放假但呢幾日無時間玩

可以睇我嘅 秀吉潮聖之旅 遊記
止止渴先
https://lihkg.com/thread/142762/page/1
拉落去底頁 會有個重點目錄
我由高遠城出兵落小田原個頭
打完之後個部隊返城會無糧
大家會點處理 定唔洗理佢
之前自己玩唔會入場控兵 覺得好麻煩

同意

我用psv玩

唔手控無得少勝多
尋日終於識打會戰 要係部隊側面突擊埋去 扣勁多

沿路無自己城補給?
同盟都可以

沿路無自己城補給?
同盟都可以

入城可以補糧?
thanks!

沿路無自己城補給?
同盟都可以

入城可以補糧?
thanks!

no

沿路無自己城補給?
同盟都可以

入城可以補糧?
thanks!

no

經過就可以

沿路無自己城補給?
同盟都可以

入城可以補糧?
thanks!

你點個部隊去自己城/同盟城 去到門口就會自動回糧
冇追晒post,想以少勝多一定要控兵。試過用九州個有馬家統一

一開始趁大友同龍造寺開拖時打咗平戶城,然後同大友一齊打龍造寺,滅咗龍造寺就有鍋島直茂同圓城寺信胤。呢兩個人好重要。

鍋島直茂真係超勁。佢個戰法係仁王門,大幅加守備嘅。同隊比個有貫穿(即係圓城寺信胤)同神速嘅佢。

加多幾隊以防守性為主嘅用嚟拖住對方其他人。唔好逐隊打,等到據點集結夠軍隊就進行大會戰,防守性幾隊走去拉開對方其他人,保留兵力唔好埋身打。鍋島直茂隊用加速衝埋去敵方大將嗰隊,一埋身就用仁王門同貫穿。收拾咗對方大將就會贏咗場大會戰,一下子地圖據點附近冇晒敵人,重點係你兵力損失唔多。跟住鍋島直茂隊去包圍座城,其他隊就去附近據點頂住唔好俾敵軍再嚟嘅援軍埋城。攻陷座城如果敵軍退兵你都退,佢唔退你就用鍋島直茂隊埋去打。

我係用呢個方法,滅龍造寺後同毛利/島津一齊打大友。滅大友後就同毛利同盟專心打島津。打完島津後會多咗好多勁人,跟住就可以打毛利。打完毛利後東面多數會得返幾個勢力,多數係織田(如果打早期年代就會係今川)/武田/北條,南部都仲有機會未俾人滅。再用大會戰嚟消滅對方兵力,但真係要花好多時間控兵。
冇追晒post,想以少勝多一定要控兵。試過用九州個有馬家統一

一開始趁大友同龍造寺開拖時打咗平戶城,然後同大友一齊打龍造寺,滅咗龍造寺就有鍋島直茂同圓城寺信胤。呢兩個人好重要。

鍋島直茂真係超勁。佢個戰法係仁王門,大幅加守備嘅。同隊比個有貫穿(即係圓城寺信胤)同神速嘅佢。

加多幾隊以防守性為主嘅用嚟拖住對方其他人。唔好逐隊打,等到據點集結夠軍隊就進行大會戰,防守性幾隊走去拉開對方其他人,保留兵力唔好埋身打。鍋島直茂隊用加速衝埋去敵方大將嗰隊,一埋身就用仁王門同貫穿。收拾咗對方大將就會贏咗場大會戰,一下子地圖據點附近冇晒敵人,重點係你兵力損失唔多。跟住鍋島直茂隊去包圍座城,其他隊就去附近據點頂住唔好俾敵軍再嚟嘅援軍埋城。攻陷座城如果敵軍退兵你都退,佢唔退你就用鍋島直茂隊埋去打。

我係用呢個方法,滅龍造寺後同毛利/島津一齊打大友。滅大友後就同毛利同盟專心打島津。打完島津後會多咗好多勁人,跟住就可以打毛利。打完毛利後東面多數會得返幾個勢力,多數係織田(如果打早期年代就會係今川)/武田/北條,南部都仲有機會未俾人滅。再用大會戰嚟消滅對方兵力,但真係要花好多時間控兵。

巴打有料
我好少手合 通常大地圖打
我自己合戰經驗唔多
我已經收復晒
龍造寺 島津 大友 長宗我部 立花

雖然我多勁人 但對方仲多
隊隊都一線武將
其實好難打

宜家有九洲同中國 70萬 打260萬
二分天下

前線守得都幾辛苦

巴打有料
我自己合戰經驗唔多
我已經收復晒

隊隊都一線武將
其實好難打

二分天下

前線守得都幾辛苦

我用武田 編佢細佬入同一隊
鼓舞加防再用武田貫穿 係咪都做到呢個效果?

巴打有料
我自己合戰經驗唔多
我已經收復晒

隊隊都一線武將
其實好難打

二分天下

前線守得都幾辛苦

你唔控兵好難贏喎。大地圖時間過得快,即係代表軍糧都消耗得快,同埋大家都係一線武將,大地圖對戰兵力消耗差唔多,即係變咗鬥兵同糧多。

唯一優勢係你識由大後方出兵去前線電腦唔識。咁又係去返你夠唔夠兵糧support呢個問題度。萬一你唔夠兵糧就仆街了,我初初打試過,係買糧都買唔切,前線大崩潰

巴打有料
我自己合戰經驗唔多
我已經收復晒

隊隊都一線武將
其實好難打

二分天下

前線守得都幾辛苦

都得,但鼓舞個效果當然冇仁王門咁好。貫穿加仁王門一般做到扣兵差幾倍,對方如果唔係一線武將可以十倍添。就算對方都有貫穿,但你用埋仁王門點都有優勢。係差在仁王門會減慢速度,所以要加返個神速俾佢,如果唔係對手退後你追唔切上去。

其實我最近幾代信長都冇用武田,對上一次用好似係打霸王傳定天翔記?十幾廿年前了

巴打有料
我自己合戰經驗唔多
我已經收復晒

隊隊都一線武將
其實好難打

二分天下

前線守得都幾辛苦

都得,但鼓舞個效果當然冇仁王門咁好。貫穿加仁王門一般做到扣兵差幾倍,對方如果唔係一線武將可以十倍添。就算對方都有貫穿,但你用埋仁王門點都有優勢。係差在仁王門會減慢速度,所以要加返個神速俾佢,如果唔係對手退後你追唔切上去。

其實我最近幾代信長都冇用武田,對上一次用好似係打霸王傳定天翔記?十幾廿年前了

Just In case 你冇追post

我主要搵一兩個勁人封路
然後其他細隊伍圍城

因為我開住十幾條戰線
我控唔晒咁多

同埋你知唔知點樣令對方改變態度
宜家秀吉唔肯收禮物停戰完即開打
我驚唔夠糧同佢磨⋯

想同佢同盟 儲吓糧先打

我主要搵一兩個勁人封路
然後其他細隊伍圍城

因為我開住十幾條戰線
我控唔晒咁多

我驚唔夠糧同佢磨⋯

想同佢同盟 儲吓糧先打

唔好介意,cut一cut quote先,如果唔係太長好難睇

確實冇追post,只係睇到第二頁
你嘅大前題係要保留實力,如果你唔想控兵嘅話,照你個打法,封路勁人嗰隊座主城要改修到有四層天守加桝形門,最好有溫泉令回兵快。圍城嗰隊要智略高同埋座城要建設八幡宮,大將專長有攻城專家,甚至進攻彈正,務求縮短攻陷一座城嘅時間。換句話說係減少士兵同軍糧損耗。

另外,附近冇第三勢力喺度佢唔會改變態度架啦。如果有第三勢力又係佢敵人嘅話,你去打埋一份,佢會有機會因為有共同敵人而變成關心。但你而家個情況冇辦法架啦。

其實你同佢議和等回兵回糧係下策。你覺得佢回兵儲糧快定係你?你停戰期間回廿萬兵,人地可能已回四十萬,點計都冇著數,最後一定係你糧盡先。應該採用閃電戰策略,以快打慢。

我主要搵一兩個勁人封路
然後其他細隊伍圍城

因為我開住十幾條戰線
我控唔晒咁多

我驚唔夠糧同佢磨⋯

想同佢同盟 儲吓糧先打

你嘅大前題係要保留實力,如果你唔想控兵嘅話,照你個打法,封路勁人嗰隊座主城要改修到有四層天守加桝形門,最好有溫泉令回兵快。圍城嗰隊要智略高同埋座城要建設八幡宮,大將專長有攻城專家,甚至進攻彈正,務求縮短攻陷一座城嘅時間。換句話說係減少士兵同軍糧損耗。

另外,附近冇第三勢力喺度佢唔會改變態度架啦。如果有第三勢力又係佢敵人嘅話,你去打埋一份,佢會有機會因為有共同敵人而變成關心。但你而家個情況冇辦法架啦。

其實你同佢議和等回兵回糧係下策。你覺得佢回兵儲糧快定係你?你停戰期間回廿萬兵,人地可能已回四十萬,點計都冇著數,最後一定係你糧盡先。應該採用閃電戰策略,以快打慢。

明白

我可以話係進退維谷,
九洲出兵受地理局限
出兵四國上岸已經無咩糧

另外一面中國死守好困難
播磨國十萬兵 再加近畿援軍
我只能夠於姬路城一帶道路阻塞交通
攻唔到出去

另外四國敵軍方兩路上岸攻擊中國
只能守住岸邊
無法打入四國

所以得到九洲用處不大

點樣反攻四國?

我主要搵一兩個勁人封路
然後其他細隊伍圍城

因為我開住十幾條戰線
我控唔晒咁多

我驚唔夠糧同佢磨⋯

想同佢同盟 儲吓糧先打

明白

我可以話係進退維谷,
九洲出兵受地理局限
出兵四國上岸已經無咩糧

另外一面中國死守好困難
攻唔到出去

只能守住岸邊
無法打入四國

所以得到九洲用處不大

點樣反攻四國?

得九北九州部隊由陸路 入湯築城

我主要搵一兩個勁人封路
然後其他細隊伍圍城

因為我開住十幾條戰線
我控唔晒咁多

我驚唔夠糧同佢磨⋯

想同佢同盟 儲吓糧先打

明白

我可以話係進退維谷,
九洲出兵受地理局限
出兵四國上岸已經無咩糧

另外一面中國死守好困難
攻唔到出去

只能守住岸邊
無法打入四國

所以得到九洲用處不大

點樣反攻四國?

得九州 無後顧之憂 無得追住個後門抽插

北九州部隊由陸路 入湯築城
南面用黎 誘敵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞