[信長][殘局]上級-25萬點打150萬?

471 回覆
23 Like 1 Dislike
Just In case 你冇追post

我主要搵一兩個勁人封路
然後其他細隊伍圍城

因為我開住十幾條戰線
我控唔晒咁多

同埋你知唔知點樣令對方改變態度
宜家秀吉唔肯收禮物停戰完即開打
我驚唔夠糧同佢磨⋯

想同佢同盟 儲吓糧先打

唔好介意,cut一cut quote先,如果唔係太長好難睇

確實冇追post,只係睇到第二頁
你嘅大前題係要保留實力,如果你唔想控兵嘅話,照你個打法,封路勁人嗰隊座主城要改修到有四層天守加桝形門,最好有溫泉令回兵快。圍城嗰隊要智略高同埋座城要建設八幡宮,大將專長有攻城專家,甚至進攻彈正,務求縮短攻陷一座城嘅時間。換句話說係減少士兵同軍糧損耗。

另外,附近冇第三勢力喺度佢唔會改變態度架啦。如果有第三勢力又係佢敵人嘅話,你去打埋一份,佢會有機會因為有共同敵人而變成關心。但你而家個情況冇辦法架啦。

其實你同佢議和等回兵回糧係下策。你覺得佢回兵儲糧快定係你?你停戰期間回廿萬兵,人地可能已回四十萬,點計都冇著數,最後一定係你糧盡先。應該採用閃電戰策略,以快打慢。

明白

我可以話係進退維谷,
九洲出兵受地理局限
出兵四國上岸已經無咩糧

另外一面中國死守好困難
播磨國十萬兵 再加近畿援軍
我只能夠於姬路城一帶道路阻塞交通
攻唔到出去

另外四國敵軍方兩路上岸攻擊中國
只能守住岸邊
無法打入四國

所以得到九洲用處不大

點樣反攻四國?

得九北九州部隊由陸路 入湯築城

下面土佐有 30000真田信繁
講真我最多得25000一隊 跟本撼唔贏佢
就算島津義弘 都未必夠砌
Just In case 你冇追post

我主要搵一兩個勁人封路
然後其他細隊伍圍城

因為我開住十幾條戰線
我控唔晒咁多

同埋你知唔知點樣令對方改變態度
宜家秀吉唔肯收禮物停戰完即開打
我驚唔夠糧同佢磨⋯

想同佢同盟 儲吓糧先打

唔好介意,cut一cut quote先,如果唔係太長好難睇

確實冇追post,只係睇到第二頁
你嘅大前題係要保留實力,如果你唔想控兵嘅話,照你個打法,封路勁人嗰隊座主城要改修到有四層天守加桝形門,最好有溫泉令回兵快。圍城嗰隊要智略高同埋座城要建設八幡宮,大將專長有攻城專家,甚至進攻彈正,務求縮短攻陷一座城嘅時間。換句話說係減少士兵同軍糧損耗。

另外,附近冇第三勢力喺度佢唔會改變態度架啦。如果有第三勢力又係佢敵人嘅話,你去打埋一份,佢會有機會因為有共同敵人而變成關心。但你而家個情況冇辦法架啦。

其實你同佢議和等回兵回糧係下策。你覺得佢回兵儲糧快定係你?你停戰期間回廿萬兵,人地可能已回四十萬,點計都冇著數,最後一定係你糧盡先。應該採用閃電戰策略,以快打慢。

明白

我可以話係進退維谷,
九洲出兵受地理局限
出兵四國上岸已經無咩糧

另外一面中國死守好困難
播磨國十萬兵 再加近畿援軍
我只能夠於姬路城一帶道路阻塞交通
攻唔到出去

另外四國敵軍方兩路上岸攻擊中國
只能守住岸邊
無法打入四國

所以得到九洲用處不大

點樣反攻四國?

得九北九州部隊由陸路 入湯築城

下面土佐有 30000真田信繁
講真我最多得25000一隊 跟本撼唔贏佢
就算島津義弘 都未必夠砌

In 手合we trust
九州班友根本手合 大地圖都一流
立花 雷神 鎮關西
島津家 釣野伏 同埋上面巴打個仁王門
以少勝多 一係手合 大會戰 一係就要設營夾擊
南九洲收番可以派堆大眾臉去發展下先
有南九洲出糧出錢畀你仲可以打下
依家冇左能島打四國好難攪,好快d兵會冇晒糧
好似上面巴打咁講,打手合野戰係出路
島津一家,鍋島,雷神手合都好勁
但係打之前睇睇對手有咩人
如果有本多就打野戰算…蜻蜓切太強了…

我以前打革新次次開新手指
巴打買碟定上網down?

金手指

Steam中文版

how much

我以前打革新次次開新手指
巴打買碟定上網down?

金手指

Steam中文版

how much

普通版加PK版 2百頭
好似好吸引 買來玩下先
信長撚
南九洲收番可以派堆大眾臉去發展下先
有南九洲出糧出錢畀你仲可以打下
依家冇左能島打四國好難攪,好快d兵會冇晒糧
好似上面巴打咁講,打手合野戰係出路
島津一家,鍋島,雷神手合都好勁
但係打之前睇睇對手有咩人
如果有本多就打野戰算…蜻蜓切太強了…

巴打講得啱,有本多真係好難手合,始終蜻蜓切真係痴線,完全唔可以埋佢身,仲要只係扣兩格采配。

不過對有手合情意結嘅我,有島津班人嘅話我會用釣野伏,佢埋到嚟就用攪亂唔俾佢埋身退住嚟射佢。但講緊大家都係大部隊嘅話有排射,同埋最終一定會俾佢埋到身,因為釣野伏扣三格采配 有時佢都有攪亂仲要係騎兵就真係唔駛諗住走得甩。

講返樓主個情況先,我睇咗啲圖,見啲支城好似起得幾亂吓。記住起支城要考慮幾樣嘢。前線起嘅話,第一,可以成為你進攻時縮短補給距離嘅據點;第二,可以幫你形成夾擊對方嘅形勢。後方起支城就主要搵多區域發展嘅。

中國地區最前線我冇睇錯應該係羽衣石城,津山城同埋三石城?快啲打埋八橋城然後形成一條防線,唔好再向前推住。佢打你八橋城,就羽衣石城出兵夾佢後面;打你羽衣石城就八橋或者津山城出兵夾;打津山就羽衣石或天神山出兵夾。係得三石城難守啲。

點解要做防線唔推前呢?因為上面啲巴打講得好啱,你要專注統一九州先(臼杵城唔好打,留返俾佢)。將九州變成你嘅糧倉,同埋減少戰線。隈本城附近幾個據點都起到啲多區域發展嘅成,為你提供大量軍糧同士兵。四國唔好理佢住。到你除臼杵城外統一九州時,就係反擊嘅時候。當你有多而穩定嘅軍糧收入,你可以喺九州後方源源不絕咁派軍隊上前線,間中出幾隊打臼杵城,等佢要好辛苦咁喺四國派兵嚟救。唔好攻陷佢,打到咁上下退兵,同時喺中國地方出兵佯攻能島城,多數啲援軍都會退返四國,如果唔咁做啲援軍數量多嘅話佢有機會轉守為攻打返你府內館同岡城。

全力進攻播磨國,得手後派兵佯攻丹波國以牽制佢近畿地區兵力,同時經洲本城同下津井城入侵四國,再喺九州出兵打臼杵城(今次真係攻佢落嚟啦),等佢又要派援軍以減少經瀨戶內海入侵四國嘅阻力(電腦唔識判斷乾脆放棄臼杵城 )。兵力許可嘅同時經能島城入侵。

四國都到手嘅話,基本上已經贏咗。因為你識由大後方派兵上前線電腦唔識嘛,到時點打都贏啦。
好似好吸引 買來玩下先

開頭可以用強啲嘅勢力熟習吓先,慢慢改用弱小勢力嚟打你會發覺好好玩好有挑戰性。

如果一開始接觸就玩弱小勢力,你好難打贏仲會對隻game失去興趣。
節瓜巴打諗得好詳細
大致上同你諗法差唔多
臼杵城我仲諗住佔左佢但係留空城等佢佔我再夾攻
反攻我會諗佯攻丹波,但係主要打丹後
因為丹後d路長同難行,容易d揾幾隊支城隊拖走對方主力
打打下如果見到丹波勢好就食左丹波先
播磨有姬路同一系列支城,我怕好易畀佢d兵海一下就推攻番中國
節瓜巴打諗得好詳細
大致上同你諗法差唔多
臼杵城我仲諗住佔左佢但係留空城等佢佔我再夾攻
反攻我會諗佯攻丹波,但係主要打丹後
因為丹後d路長同難行,容易d揾幾隊支城隊拖走對方主力
打打下如果見到丹波勢好就食左丹波先
播磨有姬路同一系列支城,我怕好易畀佢d兵海一下就推攻番中國

Sorry我個個回覆都好長氣,自膠一下先
統一九州後,正路應該唔會俾佢推返轉頭。除咗大隅,日向兩國嘅兵留嚟佯攻臼杵城牽制四國兵力外,其餘全部,連薩摩國兵力都經陸路推上前線。實際雙方投入戰場嘅兵力應該差唔多。分分鐘會自己較多添。

呢個係電腦秀吉唔係真人秀吉嘛。電腦二百幾萬兵,應該得一半上到戰場,太遠嗰啲城唔會出兵。

打咗臼杵再留空城,但係電腦未必會打返臼杵,應該會優先打山陽地區。咁樣幫唔到山陽地區減低嚟自四國嘅壓力。

喺樓主唔想控兵嘅前題下,反攻方面,點解優先選擇播磨而唔打山陰地區呢,係因為貪因幡,但馬,丹後,若狹呢幾個國比較少城,八橋城呢個防守據點主要只需面對幾座城嘅兵力進攻,唔駛直接面對對方北陸地區嘅兵力。而且你打播磨,山陰地區,近畿,四國讚歧都會出兵救援,可將戰線集中晒喺播磨。同時佯攻臼杵城抽走對方伊予國兵力,自己山陽地區基本上唔太會受到對方進攻。

打播磨另一個好處係可以經陸路非常方便咁打到洲本城,從而封鎖對方嚟自近畿對四國嘅救援。得到播磨後先出兵佯攻對方丹波國,近畿兵力一上去救援,應該可以趕得切經淡河城出兵封岸和田沖,封埋明石海峽,趕得切完全控制岸和田沖嘅就最好封埋左邊友島沖。對方只可以喺四國發兵救洲本城。呢個時候同時經山陽地區入侵四國,對方冇可能守得住。洲本城一到手,成個四國都自然會到手。記住成個過程要不斷留意自己九州啲城一回夠兵就推上前線。

如果唔先取播磨封洲本城就打四國,對方可以由近畿出兵救援,會比較難打。當然啦,會控兵嘅話其實都冇問題。

反而覺得樓主唔控兵嘅打法好有趣。你叫我完全唔控兵用弱小勢力應該打唔贏。遲啲放大假試下用弱小勢力開始,限住自己有五個國之後唔準控兵睇吓打唔打得贏先
明白
原來巴打想先收四國
如果先收四國我都會打播磨同丹波先
由淡路進攻同時再食能島兩路打應該好快就可以收到四國
我諗法同你唔同,我目標唔係四國係去越前,然後推去越後,盡量避開近畿來打,如果入到越後就繼續一路向北,用多城池去壓佢近畿,成條東海道依d 肥到爆既地方。
始終唔控兵打好難直接殺入近畿附近,不過我諗唔到可以點拿下後瀨山城。
多謝上面各高手教路
我唔逐一quote
全部睇晒

我明白大家嘅戰術觀點
我已經過咗一年
只係未有時間更新

兵力無太問題
但動員更多人上前線代價大
主要係糧草會短缺

打完九洲後 我想暫停征伐
想回一回糧草先打

所以我想搵方法用最少人最少糧去拖住戰局
至少儲多兩年糧先打

我予計次次總動員
好快就唔夠糧食
多謝上面各高手教路
我唔逐一quote
全部睇晒

我明白大家嘅戰術觀點
我已經過咗一年
只係未有時間更新

兵力無太問題
主要係糧草會短缺

想回一回糧草先打

至少儲多兩年糧先打

我予計次次總動員
好快就唔夠糧食

老實手合…
唔手合就要買糧,或者用九洲西北最督督d地方種多d糧
明白
原來巴打想先收四國
如果先收四國我都會打播磨同丹波先
由淡路進攻同時再食能島兩路打應該好快就可以收到四國
我諗法同你唔同,我目標唔係四國係去越前,然後推去越後,盡量避開近畿來打,如果入到越後就繼續一路向北,用多城池去壓佢近畿,成條東海道依d 肥到爆既地方。
始終唔控兵打好難直接殺入近畿附近,不過我諗唔到可以點拿下後瀨山城。

如果東北仲有伊達或者南部喺度,呢個都係一個可行嘅做法阻止秀吉吞併佢地繼續壯大。不過而家伊達都退到北海道(應該已經收咗皮?),咁樣戰線會拉到好長,九州兵基本上冇辦法支援到,越後國嘅據點要面對成個關東嘅兵力,北陸地區就要應付對方東海同甲信地區嘅兵力,反而令敵人可以用盡全部二百幾萬兵,要應付嘅敵軍數量會多咗喎。
多謝上面各高手教路
我唔逐一quote
全部睇晒

我明白大家嘅戰術觀點
我已經過咗一年
只係未有時間更新

兵力無太問題
主要係糧草會短缺

想回一回糧草先打

至少儲多兩年糧先打

我予計次次總動員
好快就唔夠糧食

老實手合…

樓主點解仲諗停戰?唔係得返秀吉(連佢啲從屬勢力)一個對手啦咩?佢冇其他對手一定打你架喎

揸住成個九州同中國地區都唔夠糧?有冇搞好內政呀?啲區域除非有資源,如果唔係盡量商業用地駁農地,農地駁兵舍咁起。每個國盡量有一兩塊商業用地起米問屋,一有堺商人嚟就大手買米。唔會唔夠糧架喎。
多謝上面各高手教路
我唔逐一quote
全部睇晒

我明白大家嘅戰術觀點
我已經過咗一年
只係未有時間更新

兵力無太問題
主要係糧草會短缺

想回一回糧草先打

至少儲多兩年糧先打

我予計次次總動員
好快就唔夠糧食

老實手合…

樓主點解仲諗停戰?唔係得返秀吉(連佢啲從屬勢力)一個對手啦咩?佢冇其他對手一定打你架喎

揸住成個九州同中國地區都唔夠糧?有冇搞好內政呀?啲區域除非有資源,如果唔係盡量商業用地駁農地,農地駁兵舍咁起。每個國盡量有一兩塊商業用地起米問屋,一有堺商人嚟就大手買米。唔會唔夠糧架喎。

首先
樓主九州味完全吞併
四國試過入下去 俾人打返出黎
佢內政主要電腦攪
好似係
多謝上面各高手教路
我唔逐一quote
全部睇晒

我明白大家嘅戰術觀點
我已經過咗一年
只係未有時間更新

兵力無太問題
主要係糧草會短缺

想回一回糧草先打

至少儲多兩年糧先打

我予計次次總動員
好快就唔夠糧食

老實手合…

我上一次的確同佢同盟 當時二分天下
無第三勢力

九洲未完成開發 南面仍然係爛地

因為我動用全國兵力 糧食會見底
之前曾經試過一次
戰況如何
(公園阿伯教人捉棋)
我會保持先入四國嘅打法
中國仍靠備前中 向播磨施壓

能島可以話係最難
我反而會打十河 湯築 分散對方注意力

上面 八橋 一連串城市會入侵但馬 丹後

再以丹後 擾亂丹波
攝津 大坂 必然派人上山打救
我自然有更大機會控制播磨
手合問題 在於十線作戰 有時顧此失彼
多謝大家一路跟進戰況
剛追完死線可以繼續玩
大家意見真係幫到手
但回覆之前我打咗一年未更新
所以部分計策無法實行
對唔住 幾位高手 多謝你地指點

上次講到
已入咗府內館
薩摩 日向 已經大致上支配
九洲 剩下 大隅 可以經取

中國方面 後到 四國 播磨 近畿 同時夾擊
防線開始決堤⋯⋯

另外 糧草收支方面 似乎有啲隱憂

表面上復置九洲步伐加快
但自己卻又更加身陷險境
所謂 背水一戰
第十二年

70 萬 對265萬

九洲方面勢如破竹
今年主力都係
於九洲進行大收割
一樣係偷步先發制人
開戰前搶先圍城

上次攻陷咗 人吉城邊嘅支城仔 - 鍋城
相對戰線可以再壓前 完全唔洗留力
於是各路人面交戰於此盤地
戰況膠著~但同時打空晒後方敵城嘅人馬
可以後路襲擊

呢一帶都係同時進攻
另一面防守單薄 佐土原城 毫無顧慮
第一個陷落嘅係佐敷城
之後 圍陷出水城嘅部隊紛紛助戰平佐城
但打咗兩座城嘅殘剩部隊顯得乏力

唯有先拖延時間
令後方出現空隙
都之城 志布志城 輕鬆入手

秀家單獨行動 攻落肝付城後去到鹿兒島
知覽城嘅片倉小十郎 出城應戰
點知撒退緊嘅 雜賀孫市 帶住4000殘兵援攻
眼見就快被前後封死退路
我決定打合戰 大名一定要救

協救秀家!

秀家隊本身攻城後部隊就已經積弱
人數上其實無明顯優勢

我戰法只得 D級 臨戰 攻防小量提升
步步為營 我嘅位置較佳
企位比對方好 當片倉調整位置
我即刻發動臨戰 齊射
秀家本身作戰都係一流
技能較弱都可以持平

片倉 連續射擊又齊射
加上 雜賀趕到
我就即刻突擊
片倉隊壞滅 打剩1400人
然後急急撒退

九洲只剩飫肥城 加欠藤 加治木 平佐 內城 知覽

連親生仔都加入埋

最後中國都守得住

下年要與民休息 後場需要養兵
開源節流 為長期戰作準備
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞