[信長][殘局]上級-25萬點打150萬?

471 回覆
23 Like 1 Dislike
有有試過打合戰果陣雙方都係唔會減兵力?
唔知係咩問題
樓主真人親征姬路城

我5月尾都去
唔知係咩問題

有內應?
唔知係咩問題

有內應?

應該係bug,打鬥都唔會扣兵。
唔知係咩問題

有內應?

應該係bug,打鬥都唔會扣兵。

bug... 三線文官都打都贏加藤清正
13好鍾意玩
去到14完全唔識玩
內政都叫可以習慣
打仗個模式完全一頭霧水
打啲廢勢力都算
打勁個啲 多人成倍兵都輸
最後都係死返去玩13

13整條路兜遠D+防守設施+夾攻
屈到AI百幾萬兵力
14就似Total War,戰術微操控
建議四國唔好攞哂,方便引走近畿兵力
起碼要推到入京先有希望
後期敵人生產力已經高過耗兵速度基本上冇得玩
建議四國唔好攞哂,方便引走近畿兵力
起碼要推到入京先有希望
後期敵人生產力已經高過耗兵速度基本上冇得玩

正有此意 睇住佢大坂出兵

https://www.youtube.com/watch?v=ZUCLMkgkv9s
段片完美演繹呢句說話
係之前YOUTUBE亂咁搵到
五萬兵力,不敗烏龜, 不留人頭

BBQ
家康死得好,家康死得妙,臭狸終於死了

好少見你腹黑
學樓主用宇喜多,長條之戰劇本

打咗4-5年,一開始打浦上家時俾三好由四國出兵偷襲。用宇喜多直家親自出陣,配個有瞄準射擊戰法嘅武將俾佢,趁人地隊一行埋嚟每次打一隊咁入去控兵,由於一開始啲軍隊規模都係1000-1500人左右,基本上連用三次瞄準射擊已經可以ko對方。成功擊退敵軍順勢統一備前,美作兩國。呢個時候拉埋中國地區啲小大名一齊搞信長包圍網,推毛利做盟主。其實除咗毛利,其他全部都唔夠實力做盟主。

點知毛利完全靠唔住!搵佢援軍夠膽死派唔夠1000人嚟都算,又要四圍開戰,俾人打返轉頭要我派援軍救佢。開頭救咗幾次,不過我都實在冇辦法無止境咁救佢,最後由得佢俾大友打 我就專心消滅三好

另外關東方面,上杉同武田喺上野不停開戰,織田座收漁人之利攻陷佢地唔少城。我嗱嗱臨加友好想拉佢地入織田包圍網,點知上杉俾佢打完越中之後竟然同織田停戰 ,拉唔到佢入包圍網之餘佢仲同織田瓜分咗北信濃,又打上野搞到北條要派援軍上去,最後就益咗德川家康隻老狐狸吞咗駿河。

呢局開始得好失敗,繼續玩落去應該會俾大友同織田夾死

睇嚟都要放棄,開過一局,統一完備前美作之後要打播磨,順勢收埋黑田官兵衛做家臣

太早落四國拉長左國境線~
不過好鬼正~同佢博一博啦
總結一下
第16年 斬家康 造福萬民
而且大量輸入九洲精兵
加上四國本地部隊都投入作戰
開始見到一時間嘅優勢

雖然土佐攻極唔入
成功拉空其他地區先最重要

最重要係食住個勢
逼對方消耗內陸兵力

成績:
因幡 攻取 鳥取
但馬 攻取 此隅
播磨 攻取 室津 姬路 御著
讚歧 攻取 十河
土佐 攻取 宿毛
上3dm 搵完一輪都搵唔到開心版先醒起比光榮搞完無得再玩破解

買正版算
上3dm 搵完一輪都搵唔到開心版先醒起比光榮搞完無得再玩破解

買正版算

Steam 版 如果你唔想食malware
通輯令

所有 德川御三家
血緣關係者
一律滿門抄斬
絕不例外

家康死全家

國家安康 ,君臣豊樂
通輯令

所有 德川御三家
血緣關係者
一律滿門抄斬
絕不例外

家康死全家

國家安康 ,君臣豊樂

原來樓主好勁,我試下淨係喺大地圖打唔入去控兵,跟本打唔贏

話說尋日開得差嗰局試下堅持打埋落去,但唔駛半年信長已經滅咗赤松家然後推埋入備前,正式宣告玩完

心有不甘同樣setting嚟過。今次滅浦上家後推過去播磨,打打下見到毛利派兵去打鳥取城,我又派兵去抽下水,成功偷到鳥取城,咁就順勢攻埋但馬國滅山名兼且收服埋山中鹿之介 。同時播磨戰線都順利滅赤松收服黑田官兵衛。呢個時候信長已經同本願寺班和尚開緊戰,我要快手收伏埋別所家去救和尚,然後聯合一齊打信長。孤注一擲推晒全部兵去播磨開戰,點知三好又嚟偷襲下津井城!

心諗「今次仆街了」嘅時候毛利經我下津井城出兵打三好 ,終於發現盟友嘅好處。 我偷鳥取城都係趁佢打緊派一隊行埋去然後控兵,用佢啲兵打敵軍,仲要特登唔用戰法,亂咁行嚟行去等佢啲隊伍全滅,確保我隊兵係近乎無損咁第一隊埋去圍城

當毛利同三好開戰,我就繼續打別所家。打打下上杉家發動信長包圍網,招攬我,梗係拿拿聲入會啦。點知聯合嘅成員竟然係上杉,盧名,宇都宮,同埋我 。上杉照樣同武田,北條喺上野國開戰。搞到我要即刻大灑金錢開遠交近攻策,同武田北條加友好(仲有本願寺),最後成功招攬佢地入會。

滅咗別所家後,見毛利打三好都打得七七八八,一面派兵解石山御坊之圍,另一面又派兵落四國抽水,用同樣方法偷咗勝瑞城,今次毛利真係一個好有利用價值嘅盟友

好啦,講咗咁多廢話,其實係想講我學樓主咁唔入去控兵打仗!信長已經滅咗波多野,我就派幾隊兵守住丹波入播磨嘅路,然後喺河合築城嚟保護播磨國其他城。同時聯合和尚打有岡城,幾經辛苦終於築起河合城,當然有岡城係攻唔陷啦 。我就幾乎總動員全部兵力,損失咗4-5萬兵,而呢個數量嘅士兵損耗對信長似乎冇乜影響。感覺上就好似打工仔抄股票輸十萬同李嘉城投資輸十萬一樣情況。

我即時諗起樓主招朝廷和解法,但對方係聯合嘅盟主係用唔到架 。然後就俾信長狂派兵嚟sm。就算我做好晒據點夾佢,佢會再派兵過嚟夾返我夾佢隊兵 上杉失咗越中之後就據守春日山城唔出擊,武田就俾德川打到一仆一碌,要北條去救駿府城。東面完全幫唔到手削弱信長

最後姬路城都係失守,又玩完
請問係咪steam 買威力版已經全包dlc?
抑或是要另外再買?
請問係咪steam 買威力版已經全包dlc?
抑或是要另外再買?

DLC要再買
開發個陣兵舍有一節紅左 有無人知係點解
開發個陣兵舍有一節紅左 有無人知係點解

執行兵農分離前兵舍開發唔可以多過石高
原來樓主好勁,我試下淨係喺大地圖打唔入去控兵,跟本打唔贏

話說尋日開得差嗰局試下堅持打埋落去,但唔駛半年信長已經滅咗赤松家然後推埋入備前,正式宣告玩完

心有不甘同樣setting嚟過。今次滅浦上家後推過去播磨,打打下見到毛利派兵去打鳥取城,我又派兵去抽下水,成功偷到鳥取城,咁就順勢攻埋但馬國滅山名兼且收服埋山中鹿之介 。同時播磨戰線都順利滅赤松收服黑田官兵衛。呢個時候信長已經同本願寺班和尚開緊戰,我要快手收伏埋別所家去救和尚,然後聯合一齊打信長。孤注一擲推晒全部兵去播磨開戰,點知三好又嚟偷襲下津井城!

心諗「今次仆街了」嘅時候毛利經我下津井城出兵打三好 ,終於發現盟友嘅好處。 我偷鳥取城都係趁佢打緊派一隊行埋去然後控兵,用佢啲兵打敵軍,仲要特登唔用戰法,亂咁行嚟行去等佢啲隊伍全滅,確保我隊兵係近乎無損咁第一隊埋去圍城

當毛利同三好開戰,我就繼續打別所家。打打下上杉家發動信長包圍網,招攬我,梗係拿拿聲入會啦。點知聯合嘅成員竟然係上杉,盧名,宇都宮,同埋我 。上杉照樣同武田,北條喺上野國開戰。搞到我要即刻大灑金錢開遠交近攻策,同武田北條加友好(仲有本願寺),最後成功招攬佢地入會。

滅咗別所家後,見毛利打三好都打得七七八八,一面派兵解石山御坊之圍,另一面又派兵落四國抽水,用同樣方法偷咗勝瑞城,今次毛利真係一個好有利用價值嘅盟友

好啦,講咗咁多廢話,其實係想講我學樓主咁唔入去控兵打仗!信長已經滅咗波多野,我就派幾隊兵守住丹波入播磨嘅路,然後喺河合築城嚟保護播磨國其他城。同時聯合和尚打有岡城,幾經辛苦終於築起河合城,當然有岡城係攻唔陷啦 。我就幾乎總動員全部兵力,損失咗4-5萬兵,而呢個數量嘅士兵損耗對信長似乎冇乜影響。感覺上就好似打工仔抄股票輸十萬同李嘉城投資輸十萬一樣情況。

我即時諗起樓主招朝廷和解法,但對方係聯合嘅盟主係用唔到架 。然後就俾信長狂派兵嚟sm。就算我做好晒據點夾佢,佢會再派兵過嚟夾返我夾佢隊兵 上杉失咗越中之後就據守春日山城唔出擊,武田就俾德川打到一仆一碌,要北條去救駿府城。東面完全幫唔到手削弱信長

最後姬路城都係失守,又玩完

唔好奢望呢一代啲ai夾大勢力時幫到咩手
尤其北條 真係玩親見到最勁都係推到上越前 or去伊達果到 懷疑暗榮set鳩左佢唔入尾張
就算做包圍網盟主 指佢地出兵 都係得幾隊
家陣你hea鳩我啊

唔好奢望呢一代啲ai夾大勢力時幫到咩手
尤其北條 真係玩親見到最勁都係推到上越前 or去伊達果到 懷疑暗榮set鳩左佢唔入尾張
就算做包圍網盟主 指佢地出兵 都係得幾隊
家陣你hea鳩我啊

外交不嬲係用黎避免同人開戰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞