Fedex 話3m 7093 係戰略物品喎

498 回覆
20 Like 319 Dislike
手足!同你一樣,之前同我講話清左關,剛剛我check tracking就話scheduled delivery下星期一,但係無收到咩補license,依家驚到瀨屎
唔洗驚
留名學嘢
好彩我用dhl
之前捉咗FedEx機師(前美國空軍,話佢做間諜)
之後FedEx唔再入中国
嚟香港多數都係停泡菜仁川
3M 7093 禁止入口香港?
https://lih.kg/asqPvmV
#22 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
旱幾日美國 CDC 回答傳媒,話聯邦政府已經下命令,所有口罩之類醫護用防疫裝備,零售巿場完全同立即下架,留返收入 national stockpile 俾醫護用。

有行內朋友話,當聯邦政府宣布公共衛生緊急事故,某D法律權力立即生效,例如 hurricane 臨近之前,睇需要會停止所有相關物質嘅零售,例如冰塊,聯邦政府人員會入廠入倉接收/充公等。又話當日聽到即時去幾間藥房睇睇,果然一盒口罩都冇,而之前係知仲有貨。我相信 Fedex 都係收到指示,不准清關。

我知係咁多,所以有口罩都睇住用,呢單野冇咁快完,起碼幾個月,而家衹係開始。

祝大家平安,齊上齊落,香港人
點解唔駛唔駛驚

同埋睇fedex封電郵,似乎係件包裹離開美國前查到, 再搵香港d同事呢邊問buyer?
如果提供唔到,係咪唔會寄過黎退返俾seller?
我諗睇佢幾時清關,請睇#159。
我諗唔關 FedEx 事,請睇#159。
可能已經全部都唔得,請睇#159。
請睇#159。
人地個hub 係廣州
好多貨都係CAN 過嚟。。。
要直到香港請揀DHL
如果 #159 係正確,可能唔止係過關問題,而係喺美國本土嘅口罩就唔準賣。
thx巴打
其實我啲貨已經到咗美國倉
就係差集運過嚟香港呢一步
希望無事啦
要快手,可能好快學美國咁,睇 #159。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞