Fedex 話3m 7093 係戰略物品喎

498 回覆
20 Like 319 Dislike
巴打你幾時訂嘅?
請問巴打
係口罩物資
定淨係口罩?

呢啲面罩畀唔畀?
如果買咗假嘢
夠唔夠膽用?
估唔到真係有假濾罐
邊度買架
我都唔知,因為我冇直接聽 teleconference ,我估有傳媒問口罩,而cdc 就回答已立即下架,亦冇人追問其他 PPE ,雖然法律原理上可包括所有 PPE ,但或者實行時會針對最會被搶購一空嘅,即口罩。
項目1A004不包括
(a)        個人輻射監控劑量器;及
(b)        符合以下說明的職業健康或安全裝備:其設計或功能,限於防禦住宅安全或民間工業(包括以下工業)特有的險患: (2017年第42號法律公告)
(1)        採礦;
(2)        石材開採;
(3)        農業;
(4)        藥劑;
(5)        醫療;
(6)        獸醫;
(7)        環境;
(8)        廢物處理;
(9)        食品工業。 (2011年第161號法律公告)

樓主打過去嘈啦
oh !!!!! 多謝你又學到野
原來係經pitney-bowes公司
但成個星期都未寄得岀
你搵到有人有,又肯幫手先算啦。

呢 d 十年唔逢一潤既野,邊個會整張 import license 係 quantity 多到可以派街。
出有 pre-class 既 license 可以好快。分分鐘幾日就得。

不過佢地受唔受理就睇你有幾多文件比到戰略物資組。
除左好明顯 NBC 之外既野,其實有部份係有情講,1A004 亦有部份野係 exempt,不過大前題係要海關信你入左個 category 先得。
未寄就截住唔好寄住啦
你要證明到你係咪可以同TID講,睇下得唔得囉。唔係一句話自己係就係架
唔使 unbelievable ,無事可能係因為無人咁得閒去做 pre-class。香港本土買又唔受出入口條例管制。

正如好多 router 入面粒 chips 都係 5A001,係一般人都唔知物流業入面有人做左好多野啫。
正解,行郵局先係最穩陣,不過最慢。而家 cut 機仲會再慢 d…

我唔寄既話買黎做乜?直接退錢?
我已經無乜口罩了
你想轉走就得。

呢張 SCTREX 係比你 cover 一 d 唔係 terminate 響香港既貨。
我Amazon Export LLC 買都係呢款貼紙
但係個濾罐冇俾人拆過,唔排除拆得靚
咁你做好license先啦,如果唔係到時收唔到貨架
咁你可能排隊等緊上板或佢查緊有冇違例
你叫佢睇清楚條法例先啦
咁搵間公司寫聲明話係醫療用品for員工工作用
樓主唔識就解釋返啦
人地跟TID指引係有個責任問你拎license
你就帶個風向係Fedex唔幫你運咁
你有license咪幫你運囉
好多國家其實都有出入口管制,要license
只係你唔知,平時冇留意咁解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞