[齊心抗疫] 拉麵/沾麵集中交流區(9)

1001 回覆
16 Like 3 Dislike
但係我又好鍾意神虎個辣麵
唔嬲係粗麵撚,所以真武啱我多啲
雞白湯係咪得座銀好食
屌你老味一蘭而家連隻蛋都要自己剝殼 個湯食落好似味千咁 以後都唔會去..
寧願喺屋企沖杯麵算
隻蛋不嬲要自己剝。。
係咪凍麵嚟?
你響間一蘭食過唔洗自己剝殻既雞蛋
請問有冇巴絲知道 周月 藍定黃?
沾麵癮起,食唔食好?
食過至少50次未試這要自己剝... 多數去尖咀
因乜解究呢個post嘅沾汁清啲個麵唔好咁粗同自己認知嘅差好遠咁
心目中嘅幼麵係咁㗎喎

就算你去日本食都要自己剝。。。
出晒水喎師傅
屌你都廢事 拎飯田商店嚟比
人地問得都係想知有乜香港嘅選擇掛?
比撚完張日本最Top的麵張圖出嚟
咁你又有乜高見?
唔好淨係單單打打擺出一副好識食嘅高姿態好喎
呢個唔係冇隔好啲水
而係昆布水沾麵嚟
我心目中既幼麵係蝦子麵添
個個人都唔同架啦
老老柒柒我都冇諗過唔幫趁藍舖都要有人衝出嚟𨳒

首先,我都想post埋迂直、maikagura之類,不過未得閒去
其次,如果呢個post唔可以講香港以外嘅麵,咁用迂直嘅昆布水沾麵做例子係咪一樣「呢個post只可以講香港嘅麵」?
第三,香港冇嘅咪提議啲舖試下整,香港師傅開嘅舖十間有九間唔係魚介就豬骨,個個都整濁汁粗麵,唔通個個都想食魚介/豬骨濁汁配粗麵?拎埋座銀新開間鯛麵為例,賣得清湯麵除咗因為電視節目出過街,咁我都相信佢有野心喺香港市場未出現嘅可能性同潛力,掉返轉冇過江龍又冇人想試的話,係咪就停留喺同一個階段永續個魚介豬骨圈子呢?

𨳒都費時嘅係拉麵圈入面不思進取嘅舖,同埋一窩蜂去新舖而唔諗自己食緊乜嘅客

btw 試整昆布水開始覺得有啲難,要黏但太黏啲麵又會太跣夾唔到,唔去得日本又冇本地舖肯試咁唯有自己整⋯⋯啩。
個份量男士食夠唔夠飽
利申: 本身食台風嘅份量先夠飽
夠的,佢有得揀一個麵or兩個麵,同價
我都係台風加大先夠飽
由#559樓嗰位巴打開始問起
得我一個回咗神虎嘅新限定
想知你喺邊度睇到佢地係藍店呢個資訊
回應返你個回應,嗰兩間都係Tabelog3.9水準
你講完話自己冇去過 但同你想講的論點有乜關係呢?
同埋從來冇講過話唔比講香港以外嘅拉麵
只係嗰位巴打問有冇清啲嘅沾汁、冇咁粗嘅麵
你一嚟就撻張飯田商店
你心目中標準要昆布水沾麵係冇問題
但嗰種單單打打嘅態度真係好撚搏屌
最後,冇人話唔讚成香港嘅麵店研發多啲湯
但我比咗個提議嗰位巴打 唔明點解你要用嗰種屄態度擺副高姿態出嚟表達「我好識食」呢個message
全個post得你一個去過東京食麵?
第一,我話唔幫襯藍店嘅意思可以係幫襯黃、冇表態、唔表態又或者唔喺香港嘅舖,唔知閣下點解會理解做「我認為神虎係藍舖」?請問邊度睇到我有講過呢番說話呢?
第二,都講咗post呢張係因為我得呢張冇其他貨。
第三,請問閣下見唔見到我係分開post出嚟而唔係quote上面神虎呢?
第四,上面嗰位好驚食沾麵嘅巴打一開波問邊度有得食清嘅沾麵都冇限係香港境內呀?
咁拉麵舖又唔同下下要訂位嘅高級料理,有時間早啲去而啲舖又開就得㗎啦,武肺完埋日本解封咪可以去囉
唔係香港嘅拉麵沾麵悶都唔使睇日本嗰啲啦,呢個post嘅人咁鍾意講嚟講去都係香港嘅舖,慢慢討論
重申多次冇人話唔比討論香港以外拉麵
你有意見你就講 唔係用「
因乜解究呢個post嘅沾汁清啲個麵唔好咁粗同自己認知嘅差好遠咁
心目中嘅幼麵係咁㗎喎」嚟單單打打
同埋由#559樓位巴打問起我諗得我一個po過麵
呢一句唔係影射緊我唔通係你撞鬼?
你覺得串柒柒地推介你食過嘅店好威的話,
你「討論」埋我嗰份
一人少句一人少句 大家都係討論下拉麵
試左個清湯好食wo
個清係清但味道唔會淡

不過間野安排好撚古怪,就黎煮完先俾個客坐,咩玩法
係咪因為疫情?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞