[齊心抗疫] 拉麵/沾麵集中交流區(9)

1001 回覆
16 Like 3 Dislike
座銀贏呢間野九條街啦
佢$138嗰個極濃先係座銀嗰款湯
$98嗰款溝水溝到好撚稀
但座銀都係$138 咁我做乜要食間山寨?
金鶴個雞湯同座銀邊有得比

咪玩啦

個湯好似飲緊金寶忌廉雞湯咁

唔難飲,但你唔會為咗佢出去俾錢食囉
座銀屌打佢啦
金鶴個名都濫哂,北角同炮台山都有分店
沾麵比拉麵貴成40蚊
土瓜灣金鶴拉麵,呢個檔認真垃圾。人工低出面市價不在話下,成日提出埋啲無啦要求,想學野既學徒,呢到冇野學架,乜撚都工場,仲要求撚其。呢個檔長期有老鼠,有次仲俾同事發現有死左既老鼠屍體係雪櫃底,之後所謂既濕鳩高層,話搞好啲清潔 但係呢連洗潔精漂白水都要省,唔撚俾用咁多,咁點撚樣搞清潔呢?仲有啊,客食果啲咩黑豚肉串,話埋俾觀眾你地聽啦,佢地係連下攔位都俾埋你地架,你地睇下個價錢?你地係食緊拉完油既垃圾部位既串燒,正所謂小財唔出大財唔入,因小失大,再黎就係佢地網頁話咩,高品質俾客人!高品質?乜高品質串燒會拉油既咩?所謂既活燒鰻魚工場黎貨果陣會燒撚定又蒸既咩?好地地一條鰻魚俾你地搞到九唔搭八,仲要條魚係基本上未撚處理過,潺又唔撚去,條魚既水撥,鰭都可以唔撚去,唔撚識咪我教你囉 垃圾,牛舌可以全部同我串撚錯 可以全部順紋串,好撚野😂。姐係咁有上過連登高登打金鶴,差唔多個個都插既,又抄鳥華亭,抄都算 又要抄唔足 好喇 日日同我講冇生意,咁我咪諗啲好野出黎囉 話明活燒鰻魚,緊係未熟既燒到熟架喇 咪叫佢黎生既鰻魚囉,屌那媽咁撚樣都可以炸型,仲有啊 鰻魚汁唔係萬能架,乜野汁燒都用鰻魚汁,唔識校個燒汁咩?我可以俾條form你喎 細佬,呢家佢地又請人喇,師兄師姐 小心睇路啊,我呢家講既都係一小部份。佢地有5間分店 你想去in之前真係諗諗

https://www.facebook.com/groups/Blacklistchef/permalink/2607238949564098/

上返fb
原來翻版貨都咁貴
係 而且佢個位都隔涉
係正柯士甸同佐敦中間 兩個站出都要行幾條街
真係要有雞白湯冇可能會揀呢間 座銀兩間分店都拋佢九條街
我係座銀老細見到呢個留言真係心撚淡唔撚做
我食過金鶴一次未至於難食
但抄嘢都有人讚
真係侮辱緊正版
利申座銀fans
新手唔識嘢 有Mon Po的話 同老細講聲對唔住 下次帶埋女嚟幫襯
抄到咁真係太過份其實冇左d牛旁可能已經冇人話佢抄
我係食過座銀先食呢間閪嘢

一年前係佐敦嗰間食過 屌佢老母一飲佢個湯已經覺得出事 抄都算 抄又抄唔足 個湯根本唔係嗰回事 俾咁撚多錢食真係嘥錢 寧願搭過海去食座銀

垃撚圾連座銀車尾燈都見唔撚到

金鶴

座銀

鶴亀係港式拉麵 食過一次之後不了
點解仲有人食Afuri
要帶埋老母上連登?
想問沙田區有冇好食嘅拉/沾麵
此留言開始請只推廣黃拉麵店
但好黃嘅別天神根本就侮辱緊拉麵
係咁嘅話座銀都唔可以再講
要只講黃店就去第二個post啦
只推廣同只講要小心分清楚
成班yellownazi護航
咁即係仲可唔可以討論香港以外嘅拉麵?唔得我出返去
咪理佢條on9啦

黃拉麵店得果幾間

如果係咁依個post完得啦屌
上面講金鶴都可以講一輪
如果討論香港啲拉麵舖
不如講下啲黃拉麵點樣可以做好啲,都實際過討論間copy cat
次次聽人話佢伏,真係冇試過
佢隻麵係低加水硬麵嚟?
依個星期食左兩間拉麵

立体派 - 唔記得用eatigo 比貴左,我叫左碗大白湯個白湯算唔錯,起碼唔係似金寶忌廉雞湯先,個麵就普通,最差個叉燒感覺有d 臭。

座銀- 本身想食周月但人多要等位就比貴d 食座銀。今次應該係第三次黎食,之前兩次食湯麵覺得入口果幾啖係好正,但食食下覺得似金寶忌廉雞湯。
今次叫沾麵,好好食完全冇之前食湯麵既感覺,沾汁應該比湯麵既湯再濃d ,加埋姜蓉黎食好撚正。叫埋支啤酒埋單成$230 好撚貴,不過雞湯系座銀沾麵香港第一
如果咁難食幾黃都冇用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞