[齊心抗疫] 拉麵/沾麵集中交流區(9)

1001 回覆
16 Like 3 Dislike
倒麵倒埋煮麵水落碗
不過除咗個湯都要隻碗夠熱,香港啲舖淨係用蒸氣蒸好似唔夠,日本嗰啲直頭熱水座熱先

咁之前啲posts都唔止一位話九州豬骨拉麵唔啱食啦
上個星期六同埋早兩日放假去咗食之前講過話會去食嘅彩同上面推介嘅座銀沾麵:

之前知道彩係自家製麵所以一直都想試

但係聽講個沾麵冇得簡凍麵所以一直冇去

直到樓上見到佢最近做凍麵就即刻走咗入元朗

要食凍麵就要事先同店員講

鋪頭裝修好似返咗日本咁

我去果日個日本老細係鋪頭整麵

幾有禮貌有D交流

我個人認為彩個麵質係全港第一,做得好有心機

我果日簡special簿荷麵而個FD就簡小麥

簿荷凍麵涼涼地好過癮

小麥就有少少麥香嘅苦,帶淡淡嘅麥味

個凍麵過冷河好乾淨,冇太多嘅水係個碟到

滑落喉嚨好爽好舒服

如果你話一個好嘅沾麵底,要爽口分明,配合返個沾汁

周月個麵底都做得唔錯,但彩做得更好嘅係多咗少少層次

彩冇周月個麵咁粗,但係對我嚟講係粗幼適中

蝦湯唔錯幾香濃,黑蒜油湯油咗少少,炸蒜任落

叉燒有肉味爽口都算係高分之作

個荀香到成間鋪都係果陣味

唯一係個蛋真係垃圾級,可以當食流心烚蛋咁撚樣

計埋價錢我認為係全港最抵食沾麵

Overall個人認為係沾麵嘅Top Tier,香港頭幾名嘅沾麵

不過元朗果間去遲少少條隊已經好似維港咁長

個座銀沾麵睇下遲D講唔講,個人食後感

歡迎大家隨便屌我或者交流下
彩 我成日食而自家制拉麵有時有驚喜。
不過以前冇凍麵始終差d

原味沾汁宜家已經冇岩岩開果陣咁濃,以前更好食
(應該係赤橋拉麵事件果排開始淡左)
呢間一路未試 因為之前得熱麵
近排知有凍麵 但唔知個沾汁好唔好
有Frd食過話一般而已
元郎個間係咪之前話俾個閪婆倒曬啲湯定點
依個價錢,咪自己去試下囉

已經算又平又抵食架啦

我食個蝦湯唔錯,濃而不咸

我FD個黑蒜油就油咗少少
我真係唔知

講到明黃店嘅真係兩隻手内數晒

我自己認為比較好食嘅有鶴龜(我果時係食櫻花蝦沾麵)

不過依間上便好多巴打話麻麻

同埋荃灣果間團

至於巴打們推崇嘅台風同一生懸麵

我上面就有少少個人感想可以睇返

有冇人知台風個沾麵好唔好食?

好食嘅話我見佢係黃店都可以俾多次機會佢嘅

但係個拉麵可能我真係唔太識食,同大家意見有D唔同

但我夠膽講香港大部份拉麵沾麵店我都試過晒

用嚟做比較個基數一定足夠
團既話我寧願台風,上面禮拜食完覺得團好淡
迷思
究竟拉麵舖係咪一定要賣蛋?
咁如果有蛋,隻蛋係咪一定要流心?
冇醃過嘅蛋(或者醃到好淡味)有冇問題?

可以拉闊少少睇埋日本嗰啲
利申最鍾意嘅拉舖唔serve蛋
所以我就係話我同我FD唔識食

見個個都吹奏但我地就唔鍾意

旺角台風果次我地真係食得好辛苦

個魚介得個濃冇層次,個麵又似日清沾麵

叉燒又麻麻

團我唔係話佢好好食,但係黃店拉麵嚟講算係咁

如果大家吹奏嘅台風係食沾麵

我可以去多次

但拉麵我真係不了
我個人認為好食就得

整得唔好不如咪整

我係日本食過有拉麵店唔整流心雞蛋

反而整流心鵪鶉蛋

一樣好好食

個配搭係點其實好死嘅姐

湯,麵,配料

配料就最大彈性,最緊要夾到自己個麵姐

Btw, Ching最鍾意邊間?

係咪香港?不如介紹下
台風我其實都唔鍾意佢地拉沾
但佢有個骨膠原撈麵
荃灣店先有嘅
我食到上癮
每個月都食兩次
至於灣仔新店
個人覺得比荃灣同旺角好
反而可以一試
巴打講咗一大輪都係冇提到蛋唔流心好唔好食
中本辣麵都係上白烚蛋啦,雖然驚太辣冇幫趁過

鵪鶉蛋幾好玩,快熟又快啲醃入味

講埋肉、toppings啲醬、菜(如果有)真係有排講⋯⋯不過唔喺香港
我其實咪講流心,糖心都好,好食就得

好唔好食睇整果個人嘅姐

我就冇所謂嘅

整得好食熟蛋都得架

依個就我自己個意見嚟姐
熟蛋要睇隻蛋本身
好似名古屋雞蛋嗰啲莫講半熟,全熟都贏晒,只係香港冇得買
喺香港出街食飯,見到啲舖入面擺住新紀元蛋紙箱都唔想嘥錢叫蛋,更何況代理藍到黑

題外話有冇人知太陽卵代理咩色的
買過最貴都係蘭王咋,係幾濃味
其實雞蛋點為之好食 有蛋香定係口感有分別?名古屋蛋有咩特別?點解新紀元蛋講到好似好垃圾? sorry唔熟日本蛋呢方面 純粹想學下野
喺廣島食廣島烚蛋都好味過香港買間藍到黑味x味啲貨呀

如果唔係買大牌子其實都係撞手神,次次唔同
有啲係蛋黃香,有啲就蛋白香
開一隻整TKG都食得出
新紀元蛋買過一次係蛋黃比普通蛋濃味少少但係打蛋唔香。。。
如果喺香港買日本蛋 有冇咩牌子推介 喺香港買嗰啲支那湖北蛋 秦國蛋唔係太夠膽好生咁食
支那同秦國蛋生食好腥

個人鍾意九州蛋多啲,長崎同宮崎嘅都ok,好似有啲貴
沖繩同香川蛋未試過所以答唔到
巴打可唔可以推介Aeon / Donki有的牌子
通常去開呢兩間買

donki啲蛋唔係一樣嗰間藍到黑行貨咩?見過有款大分蛋唔係行貨,太貴冇買
我都想知邊度有香啲同蛋黃個味出啲嘅,唔使太濃味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞