藍可兒事件翻拍電影!4年懸案3年調查「死因真相大白」

214 回覆
56 Like 2 Dislike
講開離奇命案,有冇巴打記得 紅衣男孩續命案

不過發生喺中國,死嘅又係中國人,封鎖太勁,無乜資料討論

台仔Ptt有詳細分析貼
你可以去睇下

宗教儀式黎
btw 有冇link
其實我都好想見識下 所謂既陰陽眼 睇到既鬼係點既樣
成日叫陰陽眼既 形容下點既樣
真係想搵堆自稱有陰陽眼既人
用佢地所見到既野 拍一套電影
2017年04月04日 00:07
藍可兒事件2013年轟動一時,被稱為「當代歷史謎團之一」。近日兩位美國人耗時3年調查真相,以「紀錄片」方式推出新片《藍可兒事件:真相大白》(What Happened to Elissa Lam?,暫譯),把這起歷史懸案搬上大銀幕。

▲女大生藍可兒最後影像曝光。(圖/翻攝自網路)

加拿大籍華人藍可兒死於洛杉磯酒店頂樓水塔中,飯店電梯的監視錄影器拍下她生前的最後身影,怪異行為引發廣泛關注、討論。警方最後以藍可兒意外溺死作為主要死因,認為她生前患有躁鬱症,不過「神探」李昌鈺博士卻認定是謀殺案。

根據外媒《Dread Central》報導,導演傑克安德森(Jake Anderson)及傑德薩拉斯(Jared Salas)歷經3年實地調查、蒐集資料,將藍可兒事件以超越謀殺案、靈異事件的角度,並從社會性、心理上剖析事件,最大挑戰是避免扭曲和誤導事件,對死者和事件產生不必要的侮蔑。

此外,劇組目前正在網站發起電影募款活動,希望能籌到3萬元美金,最後將籌款一部份捐給死者家屬,作為對死者的尊重、家屬慰問金。

https://youtu.be/RH-0Q-Mie5w

http://star.ettoday.net/news/897505

藍可兒有D似吳幸美

台仔Ptt有詳細分析貼
你可以去睇下

宗教儀式黎
btw 有冇link

https://www.ptt.cc/bbs/marvel/M.1347598879.A.459.html
有幸當年追過 巴拿馬森林,荃灣鳳姐同柚木巴打既po
藍可兒果陣未上高登
雖然好慘 但果陣追po真心係好正
又要驚又要繼續睇

荃灣鳳姐係咪youtube嗰單

單嘢而家點。我記得殺人條友啲留言好串

Details pls
嗰時有條友不停係YouTube影到一個單位 跟住有人開始講 嗰個單位發生命案。跟住嗰條友上尼講。你哋查到又點 都冇證據拉我

跟著巴打仲組團去案發單位查案

我記得嗰條友叫xx快樂人

咁串
當年睇段片真係好心寒

高登神探難得無功而還既case

柚木

2012定2013年有一單
係講個阿媽報警話個仔比拐子佬拐走左

真係有巴打估中阿媽係兇手

當然最經典就係外國留學嘅矮撚殺自己老豆老母個單,高登神探個名唔係流
有幸當年追過 巴拿馬森林,荃灣鳳姐同柚木巴打既po
藍可兒果陣未上高登
雖然好慘 但果陣追po真心係好正
又要驚又要繼續睇

Details pls
嗰時有條友不停係YouTube影到一個單位 跟住有人開始講 嗰個單位發生命案。跟住嗰條友上尼講。你哋查到又點 都冇證據拉我

hellokingshan

咁你都記得
留名
當年睇段片真係好心寒

柚木

當然最經典就係外國留學嘅矮撚殺自己老豆老母個單,高登神探個名唔係流

如果唔計超自然野、意外、自殺
好多時都係講邊個人最有殺人動機
或係有人死後既最大得益者

藍可兒呢單睇落有點超自然

個單冇咩特別wo
開閃光燈黎照環境姐

失蹤前果幾張
兩個女仔同無人雨林,聯想埋土人定壞人野獸就多野諗
其實睇住死左既人神秘死前最後既相就感覺好恐怖

有無多啲details

睇咗成個鐘資料 百分百係被拹持強姦多天後才被殺
最後被野狼/獸等分屍 (也有可能是兇手)

死者可能認識兇手 那個女的麗莎娜實在非常美麗
可能在開始上山時已經被村中某些人一路跟踪

有冇links

佢係咪將自己既想法代入'兇手'度

你呢撚樣臭寸又冇料
真係屌你老母臭閪PS:當然係用雷球棒
外國好多人講差不多情况
屌你老母你正柒頭皮

突然彈出依句係幾好笑

台仔Ptt有詳細分析貼
你可以去睇下

宗教儀式黎
btw 有冇link

https://www.ptt.cc/bbs/marvel/M.1347598879.A.459.html

呢單野勁恐怖

台仔Ptt有詳細分析貼
你可以去睇下

宗教儀式黎
btw 有冇link

呢單野勁恐怖

相傳係江澤民續命儀式
當年睇段片真係好心寒

柚木

有次係女學生行山失蹤
有巴打去行返同一路線
行到某個位聞到有臭味,又話嗰個位有機會失足跌落去
結果第二日就喺嗰到揾返條屍
又係神探李昌鈺
之前佢推斷一單案
話有晒證據,總有一日會拉到
笑到仆街

Details pls

我記得嗰條友叫xx快樂人

咁串

好想繼續追依單。有冇師兄想 一齊傾下
近幾年無案查真係好悶
近幾年無案查真係好悶

最好唔好有
近幾年無案查真係好悶

最好唔好有

台仔Ptt有詳細分析貼
你可以去睇下

宗教儀式黎
btw 有冇link

呢單野勁恐怖

相傳係江澤民續命儀式

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞