藍可兒事件翻拍電影!4年懸案3年調查「死因真相大白」

214 回覆
56 Like 2 Dislike
2017年04月04日 00:07
藍可兒事件2013年轟動一時,被稱為「當代歷史謎團之一」。近日兩位美國人耗時3年調查真相,以「紀錄片」方式推出新片《藍可兒事件:真相大白》(What Happened to Elissa Lam?,暫譯),把這起歷史懸案搬上大銀幕。

▲女大生藍可兒最後影像曝光。(圖/翻攝自網路)

加拿大籍華人藍可兒死於洛杉磯酒店頂樓水塔中,飯店電梯的監視錄影器拍下她生前的最後身影,怪異行為引發廣泛關注、討論。警方最後以藍可兒意外溺死作為主要死因,認為她生前患有躁鬱症,不過「神探」李昌鈺博士卻認定是謀殺案。

根據外媒《Dread Central》報導,導演傑克安德森(Jake Anderson)及傑德薩拉斯(Jared Salas)歷經3年實地調查、蒐集資料,將藍可兒事件以超越謀殺案、靈異事件的角度,並從社會性、心理上剖析事件,最大挑戰是避免扭曲和誤導事件,對死者和事件產生不必要的侮蔑。

此外,劇組目前正在網站發起電影募款活動,希望能籌到3萬元美金,最後將籌款一部份捐給死者家屬,作為對死者的尊重、家屬慰問金。

https://youtu.be/RH-0Q-Mie5w

http://star.ettoday.net/news/897505
當年有人算到佢死左係女有水既地方

係咪斷蟹
個水塔係有上鎖
冇可能自殺啦
又黎 當年推爆幾多個Post
總覺得拍到出黎會變到好膠
好似查唔到有傷痕
恐怖感在於神秘感
如果知道真相實好悶
我估係
個凶手同佢玩,後來有意或無意害死左佢,掉入水箱
或啪左藥差錯腳跌入水箱,酒店死口話平時有鎖
當年睇段片真係好心寒

好鐘意追依d追到訓唔著
仲有芬蘭定瑞典去旅行個兩個女仔
生存左十幾日影左奇怪相
又係諗到訓唔著
近年真係無邊單有咁多想像空間
雨林旅行果單仲有高登仔話組團搵真相tim
當年睇段片真係好心寒

高登神探難得無功而還既case

好鐘意追依d追到訓唔著
生存左十幾日影左奇怪相
又係諗到訓唔著

個單冇咩特別wo
開閃光燈黎照環境姐

失蹤前果幾張
兩個女仔同無人雨林,聯想埋土人定壞人野獸就多野諗
其實睇住死左既人神秘死前最後既相就感覺好恐怖
冷夢梅果單都鐘意睇
依單知道真相但想像個過程都正

近兩年有無邊單比得上?可以我miss左
當年睇段片真係好心寒

仲有單冇咁遠嘅柚木巴事件
留名
當年睇段片真係好心寒

仲有單冇咁遠嘅柚木巴事件

呢單點
留名
如果閉路拍到既唔係本人 而係兇手扮?
仲記得嗰陣係高登追藍可兒post追得好貼
眨下眼已經四年

好鐘意追依d追到訓唔著
生存左十幾日影左奇怪相
又係諗到訓唔著

個單冇咩特別wo
開閃光燈黎照環境姐

失蹤前果幾張
兩個女仔同無人雨林,聯想埋土人定壞人野獸就多野諗
其實睇住死左既人神秘死前最後既相就感覺好恐怖

有無多啲details
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞