突發 輪到澳洲封關

629 回覆
749 Like 6 Dislike
14日內入過大陸係淨指飛機定羅湖過關都算
港共快啲譴責澳洲岐視支那人啦
澳洲唔跟WHO喎

好心涼
但我見佢而家係寫from China先係唔係話去過China
Same 睇左幾篇都冇睇到呢樣野 等其他巴打update下
林奠:小澳洲歧視我大中華帝國 未富先驕 不可取
Source: The Guardian https://www.theguardian.com/world/live/2020/feb/01/coronavirus-latest-updates-us-ban-china-death-toll-hits-259-live-news

Speaking at a press conference, Australian prime minister Scott Morrison announced that no-one travelling from mainland China would be allowed into Australia unless they are Australian citizens or residents. Entry will be denied to anyone who has left or transited through mainland China from 1 February
相信黨 相信中央
一手機上料
QF128 係咁 offload 緊人
遲成個鐘都未搞掂
offload由中國轉機嘅人?
香港無政府,所以無人會聽民意做野

國際戰線:求國際封鎖香港
https://lih.kg/argDdhU
係呀,qF 7成大陸轉機客,深圳黎個啲
強國人啦
封關梗係即時封,邊會等一日架
十分合理
各位可唔可以上網爬下文先

所有14日內逗留過中國嘅非澳洲公民/非擁有居留權人士 都唔可以入境

呢個限制令只限14日,14日後會重新檢討

姐係話,只要你喺2月1至14日逗留過喺中國就咪使旨意去到澳洲,理得你係邊到出發,就算成班人飛去香港再出發澳洲都冇用㗎,大家都諗到嘅嘢,澳洲政府點會諗唔到啊⋯⋯
希望由中國入境喺香港出境 再入境轉機嗰啲都可以include埋
包但唔知實際點查到
可能航空公司有問入境處拎record?
其實原意係要佢哋自行隔離14日,不過唔係個個都咁聽話,所以而家咪要落個限制令囉⋯⋯

你講得啱,不過澳洲講明兩個星期後呢個措施都會重新檢討,重新檢討嘅意思即係可能會繼續落去或者取消。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞