到底讀Top-up degree算唔算大學生?

132 回覆
178 Like 158 Dislike
對於呢個po 我想以呢個方式拆解
首先 唔評論間u勁定廢 / 讀既係神科定乞食科

呢個topic探討緊比asso/hd 報既top-up degree
所以可以由呢一點講起

讀asso/hd 經non jupas入返大學既普通4年學士課程 (由year1/3讀起 credit transfer )
同考完dse就入大學既學生一樣課程 資格

我諗大家都認同 佢地係大學生 因為讀緊同一課程 內容 規格 畢業要求都一樣

而重點就出現在 top-up degree既課程(只有讀完asso/hd既畢業生就讀 收生標準/成績要求極低 甚至比錢就有offer 課程內容較淺易 範圍有差別 深度不足 )即使有任何政府資歷架構既承認 甚至認證同4年學士課程係同級 亦只係自己打個飛機

無錯 名義上同實際上 你係一個大學生 但內在既意義 難聽講句
只係一個比低分又冇料又入唔到本科課程又想讀書既人讀既課程 稱top-up degree 完 冇懸念
所以再自稱大學生只係一個天大既笑話 下一個黃子華

但好想強調一樣野 攞到真正大學生既資格/名銜又點 部份人jupas入到u 日日浪費人生 內在既知識修養人生歷練毫無增進 / 部份以non jupas入讀水泡科 連英文自介一分鐘都做唔到既人 (無錯 係有呢類人)so called 大學生 出到去社會亦只係第2個笑話 做到真正既大學生又有何用?

最重要既係 名符其實 唔係話要做到first hon畢業就係名符其實 而要係短短既大學生涯有盡到最基本既職責 就足夠 即使你爛grade 但你有從大學生涯有所得著 無論係個人知識層面 修養 情操 道德價值 有所得益 先係大學既真正意義 而並非虛渡數年光陰
呢段係講緊真正讀大學既意義 請注意

希望大家探討緊 「算唔算大學生」呢類無聊問題既時候 會諗諗大學生既意義
錯別字勿屌 深夜半睡狀態

高質

建議連登設立讚好個別留言導正風向
最大分別都只係公開試成績
PolyU programmes offered through SPEED are PolyU award programmes as approved by PolyU Senate. The award and parchment of the PolyU programmes offered through SPEED are the same as that of other PolyU programmes. ...................... 

.................The parchment of PolyU-SPEED award contains the PolyU logo only (without SPEED logo) while the full English name of PolyU and SPEED will also be printed 

https://www.speed-polyu.edu.hk/faq.php

咪又係廢
讀完個 self fin top up 會令你叻啲咩
要記住 你係廢人 你始終都係一個廢人
唔會因爲你讀完個self fin所以叻啲
同埋唔好整污糟大學生個名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞