到底讀Top-up degree算唔算大學生?

132 回覆
178 Like 158 Dislike
算啦係連登得閒恥笑下咪算
都係大學生黎嘅
比錢買張沙紙...
你話係咪係囉
Top-up名義上係,但始終係賤d
公平啲講算係,話唔係嗰啲真係好小器
以為自己ugc就可以睇top up degree 唔起,其實咪又係degree ,使乜睇人唔起?十分同意樓主PolyU ate例子
另外雖然我係asso升poly top up, 但咪又係同班jupas year 1 入u嘅人一齊上堂,有何不妥?
你大可以睇我唔起,但我就係同緊你一齊上堂
實際上你讀得“大學”就係大學生
野唔野雞又係一回事
連登仔不嬲都係中意踩底人抬高自己
三大踩city poly
city poly踩其他ugc
其他ugc踩sf degree是常識吧

真相

出到去工作喺咪都會比人恥笑? 定純粹連登仔鍾意笑, 睇實力多? 小弟仲喺學生, 冇乜經驗 好奇想知 其他巴絲有冇經歷可以分享下?
政府承認係大學生
垃圾HR唔承認

巴打MORE

其實hr 都承認
只要張cert 寫bachelor 有政府認可 hr幾唔gur都好入資料都要入你做大學生
不過佢要笑你讀top up就唔出奇
利申 親戚做hr

邊到hr唔認
資歷架構係一樣
純粹佢可以私底下用呢個理由去選擇唔聘用你

唔係話唔認你係degree
不過真心 一個hku grad 一個top up grad
當兩件interview表現差唔多 你係hr你請邊個?

如果個top up係hku degree grad呢?
嚴格黎講top up包埋hd asso升上 ugc
政府承認係大學生
垃圾HR唔承認

巴打MORE

其實hr 都承認
只要張cert 寫bachelor 有政府認可 hr幾唔gur都好入資料都要入你做大學生
不過佢要笑你讀top up就唔出奇
利申 親戚做hr

邊到hr唔認
資歷架構係一樣
純粹佢可以私底下用呢個理由去選擇唔聘用你

唔係話唔認你係degree
不過真心 一個hku grad 一個top up grad
當兩件interview表現差唔多 你係hr你請邊個?

如果個top up係hku degree grad呢?
嚴格黎講top up包埋hd asso升上 ugc

Sor 自膠,hd asso升 4yrs ugc唔叫做top up
以為自己ugc就可以睇top up degree 唔起,其實咪又係degree ,使乜睇人唔起?十分同意樓主PolyU ate例子
另外雖然我係asso升poly top up, 但咪又係同班jupas year 1 入u嘅人一齊上堂,有何不妥?

佢地笑你嘅同時都係笑緊自己
都係同一個department

只會俾人話,你係top up仲想公平?

只會俾人話,你係top up仲想公平?

講得出依句真係心胸狹窄撚黎
人地問我讀咩
我一直都係答Top-up
聽唔明就再解釋
讀書廢無謂扮勁
UGC TOP UP果D緊係計

但好多TOP UP 係同外國野雞搞既 (咩UWE RMIT UCLAN)
咁呢D 都計埋既話 咁真係弱智都做到大學生
我覺得唔算⋯
但自從某國際大公司請咗我當咗我係大學生後我有啲懷疑⋯
UGC TOP UP果D緊係計

但好多TOP UP 係同外國野雞搞既 (咩UWE RMIT UCLAN)
咁呢D 都計埋既話 咁真係弱智都做到大學生

咁如果人在外國讀野雞大學又係唔係大學生?
如果唔係就雙重標準
根本讀得大學就係大學生
理得你ugc定top up
唔通band 3中學就唔係中學生?
之前做event assistant group interview
有個好似好有霸氣既靚仔 講自己讀緊咩英國U BBA
Hr問 咁你幾時要返去開學?

佢話:個program係香港上堂既....

Top up 出身,只係求份工作
其實asso grad 咗 去繼續上去top up 定做野好
一D人話面對現實做野
一D人話上去top up 再master 洗底
兩樣都係好大博奕⋯⋯
Jupas>non jupas senior entry>ugc top up>top up>野雞大學

其實我覺得真係得jupas入既先叫大學生
Ugc top up都係用黎呃細路
利申 準備讀中大個老年學
恒大d degree算唔算
Jupas>non jupas senior entry>ugc top up>top up>野雞大學

即係retake都有翻身機會,asso就冇可能成為大學生?
我就認為同樣努力之下,retake學到既野冇asso/hd咁多,retake似係行回頭路,asso/hd就係move on to the next page

即係retake都有翻身機會,asso就冇可能成為大學生?
我就認為同樣努力之下,retake學到既野冇asso/hd咁多,retake似係行回頭路,asso/hd就係move on to the next page

Sor打少左
我既意思係jupas同senior entry係
但係ugc top up真係呃細路
其他top up就更加垃圾啦
Ugc top up點解低賤d?有faculty,一樣42100,一樣cert,一樣可以住hall,同其他學生分別係邊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞