到底讀Top-up degree算唔算大學生?

132 回覆
178 Like 158 Dislike
Ugc top up點解低賤d?有faculty,一樣42100,一樣cert,一樣可以住hall,同其他學生分別係邊?

自卑d
Part time 只能讀top up
記得讀top up既時候 王維基黎左講talk
佢同我地講 "如果你地自己(top up學生) 都唔承認自己係大學生 出到黎社會點叫人地認同你"
個下聽到眼濕濕 雖然我都明白出到黎做野真係睇你白紙黑字既沙紙 但呢句說話真係治癒到心靈
亦會記住自己既不足 要努力改善
而家出面有條友買張cert扮大學畢業呀,topup勁過嗰種人多多聲啦
記得讀top up既時候 王維基黎左講talk
佢同我地講 "如果你地自己(top up學生) 都唔承認自己係大學生 出到黎社會點叫人地認同你"
個下聽到眼濕濕 雖然我都明白出到黎做野真係睇你白紙黑字既沙紙 但呢句說話真係治癒到心靈
亦會記住自己既不足 要努力改善

其實出黎沙紙係門檻
實際職場講能力 際遇 執生
唔會好似依加d人笑人shitty ,鯨大
利申:做緊野 讀緊pt top up degree
此post已完
呢個post只係樓主想人覺得佢係大學生
Ugc top up點解低賤d?有faculty,一樣42100,一樣cert,一樣可以住hall,同其他學生分別係邊?

入學條件低好多

入學條件低好多

有幾低?hku im mean 都3.5啦?會低過8大ugc senior? 大把3.6-8入去讀好不好

入學條件低好多

Really? Hku im polyu AMl 收得高過某d ugc
係大學讀HD你會叫自己大學生?
唔係三大都唔好叫大學生
asso上u讀yr3 果d都係叫topup?
畢業一樣cert wo
咁咪好撚唔公平
唔喺港大醫科其他全部都喺垃圾唔喺大學生

9up
係喺係喺係喺?喺係喺係喺係?
仆街禁錯好評
係俾負評先岩

入學條件低好多

Really? Hku im polyu AMl 收得高過某d ugc

係啊呢點我同意
得呢一兩科囉
其他真係低得離譜,
Speed嘅conditional offer係no minimum requirement點睇

入學條件低好多

係啊呢點我同意
得呢一兩科囉
其他真係低得離譜,
Speed嘅conditional offer係no minimum requirement點睇

屌你分清楚Ugc topup 同sf topup 未
對於呢個po 我想以呢個方式拆解
首先 唔評論間u勁定廢 / 讀既係神科定乞食科

呢個topic探討緊比asso/hd 報既top-up degree
所以可以由呢一點講起

讀asso/hd 經non jupas入返大學既普通4年學士課程 (由year1/3讀起 credit transfer )
同考完dse就入大學既學生一樣課程 資格

我諗大家都認同 佢地係大學生 因為讀緊同一課程 內容 規格 畢業要求都一樣

而重點就出現在 top-up degree既課程(只有讀完asso/hd既畢業生就讀 收生標準/成績要求極低 甚至比錢就有offer 課程內容較淺易 範圍有差別 深度不足 )即使有任何政府資歷架構既承認 甚至認證同4年學士課程係同級 亦只係自己打個飛機

無錯 名義上同實際上 你係一個大學生 但內在既意義 難聽講句
只係一個比低分又冇料又入唔到本科課程又想讀書既人讀既課程 稱top-up degree 完 冇懸念
所以再自稱大學生只係一個天大既笑話 下一個黃子華

但好想強調一樣野 攞到真正大學生既資格/名銜又點 部份人jupas入到u 日日浪費人生 內在既知識修養人生歷練毫無增進 / 部份以non jupas入讀水泡科 連英文自介一分鐘都做唔到既人 (無錯 係有呢類人)so called 大學生 出到去社會亦只係第2個笑話 做到真正既大學生又有何用?

最重要既係 名符其實 唔係話要做到first hon畢業就係名符其實 而要係短短既大學生涯有盡到最基本既職責 就足夠 即使你爛grade 但你有從大學生涯有所得著 無論係個人知識層面 修養 情操 道德價值 有所得益 先係大學既真正意義 而並非虛渡數年光陰
呢段係講緊真正讀大學既意義 請注意

希望大家探討緊 「算唔算大學生」呢類無聊問題既時候 會諗諗大學生既意義
錯別字勿屌 深夜半睡狀態
band 3中學算唔算中學?
不過名校仔會威好多囉
that's it

入學條件低好多

係啊呢點我同意
得呢一兩科囉
其他真係低得離譜,

屌你分清楚Ugc topup 同sf topup 未

咁佢general咁問top up姐
咁兩個都係top up啊本是同根生
對於呢個po 我想以呢個方式拆解
首先 唔評論間u勁定廢 / 讀既係神科定乞食科

呢個topic探討緊比asso/hd 報既top-up degree
所以可以由呢一點講起

讀asso/hd 經non jupas入返大學既普通4年學士課程 (由year1/3讀起 credit transfer )
同考完dse就入大學既學生一樣課程 資格

我諗大家都認同 佢地係大學生 因為讀緊同一課程 內容 規格 畢業要求都一樣

而重點就出現在 top-up degree既課程(只有讀完asso/hd既畢業生就讀 收生標準/成績要求極低 甚至比錢就有offer 課程內容較淺易 範圍有差別 深度不足 )即使有任何政府資歷架構既承認 甚至認證同4年學士課程係同級 亦只係自己打個飛機

無錯 名義上同實際上 你係一個大學生 但內在既意義 難聽講句
只係一個比低分又冇料又入唔到本科課程又想讀書既人讀既課程 稱top-up degree 完 冇懸念
所以再自稱大學生只係一個天大既笑話 下一個黃子華

但好想強調一樣野 攞到真正大學生既資格/名銜又點 部份人jupas入到u 日日浪費人生 內在既知識修養人生歷練毫無增進 / 部份以non jupas入讀水泡科 連英文自介一分鐘都做唔到既人 (無錯 係有呢類人)so called 大學生 出到去社會亦只係第2個笑話 做到真正既大學生又有何用?

最重要既係 名符其實 唔係話要做到first hon畢業就係名符其實 而要係短短既大學生涯有盡到最基本既職責 就足夠 即使你爛grade 但你有從大學生涯有所得著 無論係個人知識層面 修養 情操 道德價值 有所得益 先係大學既真正意義 而並非虛渡數年光陰
呢段係講緊真正讀大學既意義 請注意

希望大家探討緊 「算唔算大學生」呢類無聊問題既時候 會諗諗大學生既意義
錯別字勿屌 深夜半睡狀態

社會主流標籤左無辦法
基本上jupas直入同埋non-jupas 入返year1/升senior year 果d 先係真真正正係名正言順既大學生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞