到底讀Top-up degree算唔算大學生?

132 回覆
178 Like 158 Dislike
有冇ranking先?

Ranking高咪承認你係大學生囉

個一科嘅RANKING就冇.. 不過以HKU IM為例, 佢屬於Faculty of Education, QS RANKING 排第7
"In the most recent QS subject rankings, the Faculty of Education at HKU has been ranked number 7 among Schools of Education around the world. "
Bucie sf算唔算
人地問我我會話係part time degree
叫自己做degree holder

Polyu award
實際上你讀得“大學”就係大學生
野唔野雞又係一回事
連登仔不嬲都係中意踩底人抬高自己
三大踩city poly
city poly踩其他ugc
其他ugc踩sf degree是常識吧
野唔野雞又係一回事

真相
野唔野雞又係一回事

咪又係想係人地身上攞優越感
人地都知自己係讀乜,又唔係個個都真係想扮ugc
唔通下下傾個閒計都要澄清,我讀part time咋,唔係ugc㗎,我係top up咋,唔係ugc㗎,我冇扮啊
野唔野雞又係一回事

真相

如果係U讀就係大學生的話
咁Cccu都係大學生啦

依到唔討論ASSO/HD啦, 我意思喺 喺香港8大本校讀嘅非正統(UGC4年制)DEGREE

好,唔算
政府承認係大學生
垃圾HR唔承認

巴打MORE

其實hr 都承認
只要張cert 寫bachelor 有政府認可 hr幾唔gur都好入資料都要入你做大學生
不過佢要笑你讀top up就唔出奇
利申 親戚做hr
政府承認係大學生
垃圾HR唔承認

巴打MORE

其實hr 都承認
只要張cert 寫bachelor 有政府認可 hr幾唔gur都好入資料都要入你做大學生
利申 親戚做hr
咁浸大自己搞個d SF 算唔算?

大學award 大學吖sir教
政府承認係大學生
垃圾HR唔承認

巴打MORE

其實hr 都承認
利申 親戚做hr

邊到hr唔認
資歷架構係一樣
純粹佢可以私底下用呢個理由去選擇唔聘用你
持有學士學位,但唔係大學生

今年報左top-up
政府承認係大學生
垃圾HR唔承認

巴打MORE

其實hr 都承認
利申 親戚做hr

邊到hr唔認
資歷架構係一樣

唔係話唔認你係degree
不過真心 一個hku grad 一個top up grad
當兩件interview表現差唔多 你係hr你請邊個?
其實攪清楚乜嘢叫top-up degree先啦
Top-up即係比你讀完Asso/HD 繼續升學既degree,即係一入會入左Yr-3。
但top-up degree就比好多人誤會左淨係SPEED或者SCOPE既degree, 但其實你讀完asso / HD ,就算入番所有UGC,都算係Top-up
政府承認係大學生
垃圾HR唔承認

巴打MORE

其實hr 都承認
利申 親戚做hr

邊到hr唔認
資歷架構係一樣

咁呢層就係人都知㗎啦
洗乜hku同top up
你hku同poly都已經爭幾皮啦

何況呢個都唔係討論重點
Top up degree係大學生
不過top up仔有自己既人生歷練,大學生有大學生既大學生活,top up仔又冇必要去扮ugc
ugc又冇必要踩人地top up仔咁囉
政府承認係大學生
垃圾HR唔承認

巴打MORE

其實hr 都承認
利申 親戚做hr

邊到hr唔認
資歷架構係一樣

只係在於hr點睇, hr要笑尻你都冇辦法, 人哋負責請人佢話top-up唔係大學生唔請同讀top-up係唔係大學生冇關係
你去美國都係讀CC入U
冇咩問題
Top-up即係比你讀完Asso/HD 繼續升學既degree,即係一入會入左Yr-3。
但top-up degree就比好多人誤會左淨係SPEED或者SCOPE既degree, 但其實你讀完asso / HD ,就算入番所有UGC,都算係Top-up

岩 其實2年駁2年 ugc 都係top up 只係self fin 搞到top up個名臭哂

岩 其實2年駁2年 ugc 都係top up 只係self fin 搞到top up個名臭哂

但普遍香港人認為top up就係同外國學校搞個d

Btw 做人要有自知 唔好連自己都呃埋
弱智都知top up係次貨
我讀top up都唔會叫自己大學生/一定同人講埋係top up
何況讀過都知個氣氛幾撚垃圾 (我指pt 全部人都要返工)
完全係買學位咁
會當自己hd grad

有hon 垃圾top up
Top up撚
講真,雖然張沙紙一樣
但自己都知自己廢會收收埋埋唔會同人講自己係讀degee
實際上真係廢

senior year entry 唔等於top up喎
top up既定義應該係個curriculum得2年,只收asso/hd既program。
入4yr-curriculum program既yr3,即係個program唔係淨係for asso hd, 亦有jupas 同mainland等等,唔代表個program係top up, 只可以話個入學方式係for asso hd only
例如hku DAS、中大senior year admission入既program同jupas同一個structure
如果照你講讀2年就top up(which is廢過non top up), 咁解釋唔到點解hku yr1 entry既condition係cgpa 3.2, 而DAS 入yr3既condition係cgpa 3.6
無hon既degree但非top up

senior year entry 唔等於top up喎
top up既定義應該係個curriculum得2年,只收asso/hd既program。
入4yr-curriculum program既yr3,即係個program唔係淨係for asso hd, 亦有jupas 同mainland等等,唔代表個program係top up, 只可以話個入學方式係for asso hd only
例如hku DAS、中大senior year admission入既program同jupas同一個structure
如果照你講讀2年就top up(which is廢過non top up), 咁解釋唔到點解hku yr1 entry既condition係cgpa 3.2, 而DAS 入yr3既condition係cgpa 3.6

冇錯 top-up係指個program本身 如果你係asso/hd去返4-yr program唔係top-up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞