到底讀Top-up degree算唔算大學生?

132 回覆
178 Like 158 Dislike
好多人都話唔喺讀UGC-funded嘅學士學位就唔喺大學生,
但其實有啲top-up都喺UGC-funded,
好似HKU嘅IM,PolyU嘅ATE,
不過佢地唔收DSE考生,只接受asso/hd
學費一樣喺42100/yr
另外BU同Edu都有唔少自資但4/5年制嘅學位
到底大家點睇?

只要喺U到讀 都喺大學生
明明就Top up同自資撚 扮乜大學生
Top up 出身,唔認為自己係大學生

但你張沙紙有冇寫明喺TOP UP? 如果冇其實人地應該睇唔出嫁喎 何解咁自悲啊爸打?

但你張沙紙有冇寫明喺TOP UP? 如果冇其實人地應該睇唔出嫁喎 何解咁自悲啊爸打?

正常四年 你讀少過四年 cv一睇就知係top up
見工就算part-time 都係大學生
但同人講就唔會講自己u grad

asso hd grad可以係去ugc 2年嫁wo
張cert無寫speed scope個d咪算

但平心而論, 個課程都喺同一間U舉辨, 雖然收分標準可能低啲, 但都唔至於差到唔認為自己喺大學生啫
UGC top up 係
其他唔係
政府承認係大學生
垃圾HR唔承認
政府承認係大學生
垃圾HR唔承認

巴打MORE
係唔係大學生有咩咁重要?我都唔明成日拎啲咩咩asso仔/top-up仔扮大學生出黎講,大學生好威?
ugc係 其他唔係 同埋
cv係 本身唔係 (但HR又未必當係)
其他唔係

咁如果4/5年制SF呢? 大家都喺同一間學校讀咁耐
ugc係 其他唔係 同埋
cv係 本身唔係 (但HR又未必當係)

仲有係香港讀果d呃錢遙距課程 姐係係香港讀完拎外國cert果d 我就一定唔覺得係
識人會考考2次都冇15分, al收埋皮
再讀Asso gpa都係得3 到最後讀poly speed 4年part time degree
你可以話係大學生既,不過識既人會知你咩料
Self financed 又算唔算係?
咁浸大自己搞個d SF 算唔算?
如果係U讀就係大學生的話
咁Cccu都係大學生啦
唔鋸咪讀多個master 屌打班ugc大學生囉
其他唔係

咁如果4/5年制SF呢? 大家都喺同一間學校讀咁耐

8大搞既sf都算
其他sf 含大 豬閪嗰啲就算把啦
如果係U讀就係大學生的話
咁Cccu都係大學生啦

依到唔討論ASSO/HD啦, 我意思喺 喺香港8大本校讀嘅非正統(UGC4年制)DEGREE
係唔係大學生有咩咁重要?我都唔明成日拎啲咩咩asso仔/top-up仔扮大學生出黎講,大學生好威?

純粹討論下, 想知大家認為依批學生可唔可以叫大學生同原因, 絕對無覺得佢地低人一等喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞