到底讀Top-up degree算唔算大學生?

132 回覆
178 Like 158 Dislike
係唔係大學生重要咩?最緊要係個資歷架構 政府認受性同出面老西既認可程度 成日見到post幾間大學屌黎屌去 有意思?你讀大學為左幫間學校打飛機?如果出面社會係認受top up既 咁去讀有咩所謂 咪撚on9討論呢d低能問題 讀書從來都係應付考試 為沙紙 唔好撚同我扮清高 話啟發自己思維 學到唔同既野 sorry 至少香港唔係咁
對於呢個po 我想以呢個方式拆解
首先 唔評論間u勁定廢 / 讀既係神科定乞食科

呢個topic探討緊比asso/hd 報既top-up degree
所以可以由呢一點講起

讀asso/hd 經non jupas入返大學既普通4年學士課程 (由year1/3讀起 credit transfer )
同考完dse就入大學既學生一樣課程 資格

我諗大家都認同 佢地係大學生 因為讀緊同一課程 內容 規格 畢業要求都一樣

而重點就出現在 top-up degree既課程(只有讀完asso/hd既畢業生就讀 收生標準/成績要求極低 甚至比錢就有offer 課程內容較淺易 範圍有差別 深度不足 )即使有任何政府資歷架構既承認 甚至認證同4年學士課程係同級 亦只係自己打個飛機

無錯 名義上同實際上 你係一個大學生 但內在既意義 難聽講句
只係一個比低分又冇料又入唔到本科課程又想讀書既人讀既課程 稱top-up degree 完 冇懸念
所以再自稱大學生只係一個天大既笑話 下一個黃子華

但好想強調一樣野 攞到真正大學生既資格/名銜又點 部份人jupas入到u 日日浪費人生 內在既知識修養人生歷練毫無增進 / 部份以non jupas入讀水泡科 連英文自介一分鐘都做唔到既人 (無錯 係有呢類人)so called 大學生 出到去社會亦只係第2個笑話 做到真正既大學生又有何用?

最重要既係 名符其實 唔係話要做到first hon畢業就係名符其實 而要係短短既大學生涯有盡到最基本既職責 就足夠 即使你爛grade 但你有從大學生涯有所得著 無論係個人知識層面 修養 情操 道德價值 有所得益 先係大學既真正意義 而並非虛渡數年光陰
呢段係講緊真正讀大學既意義 請注意

希望大家探討緊 「算唔算大學生」呢類無聊問題既時候 會諗諗大學生既意義
錯別字勿屌 深夜半睡狀態

高質
面對現實啦 Top-up只係比班讀書唔勁但又想讀大學嘅人讀
利申 自資撚 唔會同人講自己係大學生 自己知自己事
面對現實啦 Top-up只係比班讀書唔勁但又想讀大學嘅人讀
利申 自資撚 唔會同人講自己係大學生 自己知自己事

邊間自資先?
緊係唔計
之前做event assistant group interview
有個好似好有霸氣既靚仔 講自己讀緊咩英國U BBA
Hr問 咁你幾時要返去開學?

佢話:個program係香港上堂既....

好柒,唔講好過

我都諗起有次同個新同事傾開計,佢話自己讀緊外國啲大學,我話姐係你而家係番嚟做暑期工咋喎,幾時番去開學呀?點知佢話係香港上堂㗎,我個下唔知俾咩反應好
話 top up係大學生

贊成論點: 法律上一樣

反對論點: 直入三大>直入八大>ugc top up > 自資 top up

結論: 心知肚明
話8大ugc>ugc top up果啲都唔知係咪大學生
自己上返space/hkcc 睇返有幾多學生唔要poly A&f ,acct,city bba bu bba等等而係要hku im,cu glbs
你地真聰明
睇課程內容
有啲top up 同hd讀既野基本上無咩分別
對於呢個po 我想以呢個方式拆解
首先 唔評論間u勁定廢 / 讀既係神科定乞食科

呢個topic探討緊比asso/hd 報既top-up degree
所以可以由呢一點講起

讀asso/hd 經non jupas入返大學既普通4年學士課程 (由year1/3讀起 credit transfer )
同考完dse就入大學既學生一樣課程 資格

我諗大家都認同 佢地係大學生 因為讀緊同一課程 內容 規格 畢業要求都一樣

而重點就出現在 top-up degree既課程(只有讀完asso/hd既畢業生就讀 收生標準/成績要求極低 甚至比錢就有offer 課程內容較淺易 範圍有差別 深度不足 )即使有任何政府資歷架構既承認 甚至認證同4年學士課程係同級 亦只係自己打個飛機

無錯 名義上同實際上 你係一個大學生 但內在既意義 難聽講句
只係一個比低分又冇料又入唔到本科課程又想讀書既人讀既課程 稱top-up degree 完 冇懸念
所以再自稱大學生只係一個天大既笑話 下一個黃子華

但好想強調一樣野 攞到真正大學生既資格/名銜又點 部份人jupas入到u 日日浪費人生 內在既知識修養人生歷練毫無增進 / 部份以non jupas入讀水泡科 連英文自介一分鐘都做唔到既人 (無錯 係有呢類人)so called 大學生 出到去社會亦只係第2個笑話 做到真正既大學生又有何用?

最重要既係 名符其實 唔係話要做到first hon畢業就係名符其實 而要係短短既大學生涯有盡到最基本既職責 就足夠 即使你爛grade 但你有從大學生涯有所得著 無論係個人知識層面 修養 情操 道德價值 有所得益 先係大學既真正意義 而並非虛渡數年光陰
呢段係講緊真正讀大學既意義 請注意

希望大家探討緊 「算唔算大學生」呢類無聊問題既時候 會諗諗大學生既意義
錯別字勿屌 深夜半睡狀態

高質

邊撚到高質啊
言下之意即係讀top up degree唔撚比比心機讀書?
唔撚比比心機上堂?
唔好以為HR 會有幾認識邊個係大學生啦
正常都只係見你大學名
8大/ 國外名校(要好撚出名先認得)> 8大搞既SF finance degree(雞校Bucie scope hkuspace polyuspeed) > 其他聽都無聽過既學校(外國讀>香港讀)

邊撚個理你UGC top up/ UGC 定self financed
唔好煩啦 你覺得自己係大學生咪得 反正都無人會當你係
其實好多ugc top up係難入過普通degree
有d人係咪誤會左
不過sf真係比錢就有得讀
喺外國都冇聽過人用uni student/ uni graduate稱呼自己
喺外國都冇聽過人用uni student/ uni graduate稱呼自己

Undergraduate student
Master student
Phd student/candidate

Top up定係點,who fucking care

沒錯 出黎做多幾年野就知 No one cares
連登啲三大學生撚非三大

非三大撚啲non jupas

Non jupas 撚啲top up sf

簡單黎講係連登啲𢦀尻仔先會攞邊間大學黎打飛機
記得讀top up既時候 王維基黎左講talk
佢同我地講 "如果你地自己(top up學生) 都唔承認自己係大學生 出到黎社會點叫人地認同你"
個下聽到眼濕濕 雖然我都明白出到黎做野真係睇你白紙黑字既沙紙 但呢句說話真係治癒到心靈
亦會記住自己既不足 要努力改善

其實出黎沙紙係門檻
實際職場講能力 際遇 執生
唔會好似依加d人笑人shitty ,鯨大
利申:做緊野 讀緊pt top up degree

一畢業出嚟做野就得返兩種人
做到野同做唔到野
你講到自己hku乜乜柒柒都無用
根本只有AL入U嘅先有資格叫大學生
DSE入嘅都已經唔可以叫大學生,最多咪大專
經asso/hd入嗰啲就更加唔可以話係大學生
理得你上岸喺HKU拎個1st hon grad 你都係asso仔

(好似係)
讀完出黎都係搵份工,你間公司認你係大學生未得囉
利申:Top-up 撚
好on9, 一堆人係到圍爐
唔好以為HR 會有幾認識邊個係大學生啦
正常都只係見你大學名
8大/ 國外名校(要好撚出名先認得)> 8大搞既SF finance degree(雞校Bucie scope hkuspace polyuspeed) > 其他聽都無聽過既學校(外國讀>香港讀)

邊撚個理你UGC top up/ UGC 定self financed
唔好煩啦 你覺得自己係大學生咪得 反正都無人會當你係

原來讀hku im acd cu glbs poly咁多科ugc top up都唔係大學生
屌你都哂撚氣
算,不過有勁U 同廢U 之分

利申:UGC 非三大頹系
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞