(基督徒入)分享一下奇蹟

174 回覆
11 Like 22 Dislike
呃錢我係主要指天主教既贖罪卷,呢點耶蘇教係好少少
所以咪話囉,我作為一個無信仰者所知既都比一班信仰者多既情況下就顯得普遍個信仰好薄弱,再講另一個我唔like宗教嘅原因(泛指猶太,基督,天主,伊斯蘭教呢啲同一個根既信仰,佛教我唔會定義為信仰) 依家主流信仰嘅鬥爭在我呢個旁眼人黎睇覺得好兒戲甚至好笑,因為佢哋全部歸根究底都係同一個根同一個神,但又分開咁多門派再鬥爭,證明呢個信仰係某個時間已經出現分歧,由個一刻開始作為信仰已經顯得薄弱,變相成為權力既鬥爭。 衰點講句同中共既發展有7,8成似。
你講緊既都係人跌倒既問題居多,聖經冇叫我地去鬥,只係人既私欲作怪,其實你唔參與權力既鬥爭入面咪得,淨係專心追求神就可以,你講既鬥爭我日常真係唔會經歷到,唔通我走去挑其他教既人機咩 你將個focus放左係其他人,但其實根本唔駛理人,做好自己,將來會係主面前交帳
其實有咁多分支係因為人嘅作為
例如基督教同伊斯蘭教,雖然兩個都信同一位神,伹係教義上有好唔同。基督教係信神係三位一體,而伊斯蘭教係真主獨一,基督教係完全信聖經,但伊斯蘭教係信可蘭經,經由一個先知穆罕默德所寫,佢哋唔單止信神亦會信穆罕默德。而聖經記載,耶穌之後就唔會再有先知,先知亦唔可以被敬拜。再咁講,耶穌離去都二千幾年,我都覺有啲事會變質,所以人所講嘅都唔可以盡信。想更明白呢個宗教,我會建議睇聖經,同求問神,咁係直接對話,你會明白更多。
巴打,你對宗教嘅求知欲咁強,其實真係可以試下翻下教會,從教會中認識,總好過靠自己嘅分析。
我見到佢個樣....我依家同神求緊引證。
我有信仰,人生經歷過好多奇蹟。
不過分享得太多就會自黃。

但係咁,唔好講的咩虛假表面既野。
樓主如果真係有心想了解多的既,其實自己同耶穌講下野。雖然開頭好似覺得同空氣講咁,但係佢係會應你。

我以前好討厭基督徒,又討厭教會,因為覺得太多規矩,又好假。但係我就係無啦啦真係好唔掂,心情好差既時候同神講左野(可能當時唔覺但係其實真係好真心既野),跟著竟然耶穌黎應我。所以就靜靜雞開始繼續同耶穌講野。
果陣完全唔敢同人講,包括有信仰既人,因為從來包括有信仰既都無同我講有神蹟呢家野,佢地講既所謂神聽佢地都似係果的自我安慰既野。同我自己經歷既好唔同,不過後來我都遇到一的癌症比神醫左,醫生搞唔掂既病比神醫左既基督徒,家庭破碎但係神蹟性搞返掂既等等,其實為數唔算小。所以就開始翻教會同佢地一齊行 。

所以我覺得自己首先搵耶穌同耶穌講下野,自己睇下有無料到最實際。人地講咩都唔夠佢親自啟示你咁通透。信仰其實係一個人生既路程黎。

有其他問題我都願意答既。
睇左你其他回覆,會為你禱告。
同意呀!我都有經歷唔少同神嘅同在!你提左我一樣好緊要嘅野,「人哋講咩都唔夠佢親自啟示你」,我真係好容易俾其他人影響,我會專注同神對話!多謝你!
我信神係會改變人心,所以我都好期待神改變佢。
嗯,其實有時候分開下真係唔係一件壞時,係神比既就係神比既,一定走唔到,但係如果真係唔係果個,神知你將來多過自己知,呢的野對一世喇,真係唔適合既反而幾十年流流長點搞。
唉.....我都唔知,我依家仲係好傷心,但如果神覺得咁做係可以令我地走更長遠,我會接受...我求神繼續帶領呢段關係...
唔啦,人群中總有不站任何一邊既,我會閲讀你地既故事,我唔會批判信仰,但我會係理解嘅同時作出質疑,我比較鍾意做睇故事嘅旁人。 可能呢個係我要負責既岡位啦
係,傷心唔捨得係一定。
慢慢沉殿下,呢個都其實係一個人生必經既經歷,可能透過呢的事,神會慢慢有更深刻既啟示,有的野會變得更加好。
有時我地求嘅事未必是主看為好嘅事,有時就算是主所應許嘅也未必能一蹴而就。這時更需要與主緊密的溝通,當然,靜心等候主的回應之前總會容易令人灰心和迷失,但我地的信仰是本著主的愛和信實,主必會為你指引方向的。分享一首我喜愛嘅詩歌給你。https://www.youtube.com/watch?v=SbxX_TTdz08
新教內都分好多唔同宗派,冇大台,大家係一d信仰內容上有分歧,例如水禮一定要浸定灑水都OK, 但其實只要在一d核心內容上認同,例如使徒信經,就互相認係手足(弟兄姊妹),互不割席。
漫遊連登過程中睇到
好好奇ching 你如果有唔歸邊、永遠中立既前設,咁如果有啲嘢係真既咁你咪就咁失去左相信既機會?
無所謂,咁代表係我身上個樣就唔係真相
真相唔係咁定義㗎 ching
小妹不才以下定義歡迎討論
真相應該係到獨立於人嘅存在 無論你信定唔信 唔會影響真相嘅truth value
真相係無得定義架,係人得到真相之前
好奇咁ching覺得咁人點樣先叫得到真相?
No offense
但藍絲都相信自己睇到既就係真相
作為人係唔會有得到真相既機會,只有神/成為神一般嘅存在先得
none taken
不過呢度我係想指如果我得唔到‘真相’ 咁呢個就係我人生嘅真相
唔係好明點解得神先可以得到真相?
同上 唔明點解淨係神先會知道真相
會唔會有個可能性係神可以透過你既經歷、際遇,甚至係親自同你講,去俾你知道真相
ching 你貌似都血氣方剛,咁後生做咩咁快rule out 曬啲possibility,認曬命咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞