[講故]新年流流,買了堆禮盒卻訂錯藍絲曲奇

222 回覆
396 Like 6 Dislike
點解我要咁早入嚟呀
世代之間的矛盾並不只在香港發生,無論是亞洲國家如日本韓國,或英美等發達國家,都存在著老年與青年水火不容的情況。

當中的共通點皆為二戰後嬰兒潮的一代人,二戰結束後很多國家進入經濟回復期,各種發展機會有如雨後春筍,使得這時期長大的一代盡享人口及經濟增長的好處,掌握時機得當更能一躍成為富翁。

相反,新一代人的成長環境經歷各種環球經濟危機及社會動蕩,努力不一定會有回報,人生的目標不再集中於賺大錢,與老一輩的想法可說是南轅北轍,因此常見年老的指責後生「好食懶做」,後生則說老一代凡事向錢看。

在香港,所謂的「藍絲」便多由老一輩為主,要融入他們之中,首先需要學識講他們的語言,每一個香港人的家族裡都不乏藍營代表,因此金庸等人扮演起來都沒甚麼難度。

藍絲群組的版主付了訂金,車仔是接洽人,Alex和金庸是愛國支持者,而順風、阿俊和阿文則各自飾演物流及零售行業的代表。

這次的活動是在年廿九訪問警察總部,所有參與活動的人士首先在金鐘政總外集合,由主辦單位舉行簡單講話後派發禮物,然後便安排所有物資等一起前往警總。

車仔、Alex與金庸到達後幾乎以為自己去了中國大陸,現場大部份人講流利普通話,一群群大媽從旅遊巴下車,再戴上旅行社帽便和廣東道的遊客沒兩樣,負責運送的順風沒多久也到了,他打開後車箱,十幾箱曲奇整齊排列好。

「今次真係唔該晒你哋!」主辦單位的連絡人與車仔握手。

「乜說話呀,略盡綿力啫!」車仔虛笑說。

「唏!我祖藉湖南洞庭湖草頭鄉,屋企三代同香港警察都有割不開嘅緣份,今日大家濟濟一堂共襄善舉,都算對列祖列宗有個交代囉!」金庸口若懸河說。

「係咩?你屋企人都係警隊?」那連絡人聞言問道。

「唔係!我阿爺係紅衛兵,我老豆係省港旗兵!」金庸搖頭說。

「咁你哩?」Alex忍著笑說。

「呃……反斗奇兵?」

「我理撚得你范冰冰呀!搵人磅水啦,我仲有好多單要送㗎!」扮送貨司機的順風吼道。
「吓唔係包送貨咩?!」Alex故作驚訝說。

「包你老鼠呀!三舊水速速磅!呢排周圍封路已經冇啖好食啦,俾埋條命你好冇呀?」順風板起臉說。

「喂大佬我呢啲大灣區支持者用開微信支付寶,現金呢啲咁落後嘅嘢我真係冇喎!」Alex苦著臉說。

「唔使驚!我約咗兩個同鄉晏啲去皇室堡拎啲嘢,你唔趕時間不如等陣先啦!」金庸說。

「皇室堡執撚咗啦!屌你係咪玩嘢呀!唉報警啦報警啦!」順風大聲說。

那連絡人連忙打圓場,並馬上拿了三百元付給順風,收了錢後順風馬上把十幾箱貨卸下,並迅速駕車離開現場。

「哎呀真係唔好意思咁大個誤會㖭!我以為佢包郵㗎嘛!」」Alex說道。

「你識唔識㗎!港澳地區不包郵呀親!境外地區嚟㗎!」金庸罵道。

「唔緊要唔緊要,小事嚟啫哈哈……呀係喎我要去嗰邊……」那連絡人已想找個理由走開。

在阿文和阿俊還未來接力前,金庸哪會讓他逃之夭夭,聽畢立即拉著那連絡人,說要與前排幾個電視台藝員拍照留念。

「我好中意佢㗎!細細個睇周星馳啲戲成日見到佢!」金庸隨便指了個人說。

「咩呀,佢唔係做咩金裝才子嗰套電視劇㗎咩?」Alex瞇起眼說。

「嗰個張家輝嚟㗎!邊忽似呀!」金庸罵道。

「係喎!咁呢個邊個嚟㗎?」Alex恍然說。

「唔係田雞咩?」金庸反問說。

「哦……呢位其實係電視台而家嘅演員嚟嘅,就唔係田雞或者張家輝。」那連絡人耐著性子解答。

「咁佢叫咩名呀?」金庸追問道。

「呃……呢層……」那連絡人臉有難色。

「咦,嗰兩位公司代表到咗啦!」車仔指向另一方說。

阿文和阿俊穿著西裝並肩到來,那連絡人像找到救命稻草般上前打招呼。

「你好你好,啲貨收到啦?」阿文微笑說。

「收到啦真係唔該晒兩位今次嘅幫忙!」連絡人忙說道。

「唔好咁講,我哋臨急臨忙刮咗好耐先搵到呢批貨㗎!」阿文說。

「呢度係條尾數,麻煩邊位負責人找埋張單先。」阿俊裝作嚴肅拿出一張請款單。

「……好嘅,咦?條數好似……多咗成千蚊嘅?」那連絡人訝道。

「呢批貨喺超市調過嚟,要扣返嗰邊落架費,我哋老細已經幫手俾咗一半。」阿俊皺眉說。

「嘩又話幫你日日賺?咁樣落一落架又要收錢,信唔信我搵幾個同鄉去做你老母大世界呀!我話你聽呀而家我哋愛國人士同阿sir好friend㗎!你報警都冇用呀!」金庸指罵道。

「我老細喺元朗大㗎!夠膽你咪入嚟囉!我哋同阿sir仲friend呀!拍晒膊頭知咩事啦!批貨唔要我搵人收返囉!」阿文瞪大雙眼說。

這時大會已差不多開始,眾人的吵鬧惹起旁邊一些人的注意,金庸和阿文更作狀互相爭奪地上的貨物。

「大家都係幫阿公做嘢,一人少句啦,呢一千幾百蚊小數目啫,麻煩你哋等一等呀!」車仔勸阻說。

然後車仔轉過來向那連絡人大打眼色,畢竟四周都來了些記者,那連絡人也不想事情弄得太難看,無可奈何下唯有向負責單位解釋情況,過一會兒便拿了現金過來迅速打發幾個瘟神離開。

拿了錢後阿文和阿俊便功成身退,車仔三人也找了個理由混入人堆中慢慢離去。

大會發言後分派了那十數箱曲奇餅,那數十慢人便向警總進發,途中少不免指罵記者,及大舉「止暴制亂」的橫額。

在電視台的直播下,警察代表欣然接待這批支持者,並從他們手上接過賀年曲奇禮罐,一批警員前來拆開餅罐,在鏡頭下與支持者每人手持一塊餅乾,以乾杯儀式齊齊慶祝新年。

眾人一片歡呼,大數「三、二、一」後同時將餅乾放進嘴巴,兩秒後,直播中清晰可見所有人邊咀嚼固體地溝油邊強顏歡笑的尷尬模樣。

==============
好撚正
正到
三哥諗起以前唔駛抗爭睇兩登為啖笑既日子
三哥啲故真係好好笑
藍罐炸彈
留名
終於有新年故
正呀
三哥身體健康,萬事如意
每一年的年初一都是集體拜年的日子,家家戶戶互相贈送賀禮已成傳統,曾經金莎、藍罐和什餅在禮盒界三足鼎立,但時移勢易,來到2020年禮盒變化可謂層出不窮,今年甚至出現了以「黃色」為主題的賀年食品。

然而,誰都沒想到另一品牌卻因「藍」而紅,在電視台播出贈餅大會後,Daniel Cookies因其難吃而深得年輕人歡心,許多人四出搜刮這冒牌餅的存貨,並成為新一年送給藍絲的最佳賀禮。

始作俑者的六人此時齊集在順風家中,各自拜完年之後眾人到來了此處歡聚一番。

「新年快樂恭喜發財!」Alex帶著太太到來。

Alex的妻子不懂中文,只能與英語溝通,眾人常開玩笑說Alex能娶得美人歸,必定有賴她語言不通,否則若她能聽懂Alex平常的鳩話連篇,不立即調頭走才怪。

「喂你嗰盒咩嚟㗎?」順風抱著兒子說。

「唔使驚,我老婆買嘅朱古力嚟。」Alex笑說。

「唏,我而家行過7仔見到藍罐都驚撚到鳩縮呀!」金庸說。

「有細路就唔好講粗口啦!」金庸太太責難道。

「個女先得幾個月大,驚閪咩!」金庸老氣橫秋說。

「咁人哋個仔呢?」金庸太太沒好氣道。

「順風個仔喎,第一個字肯定係講個『屌』字啦!」阿俊大笑說。

「邊個喺我屋企講粗口呀?」順風太太的聲音從廚房傳出來。

阿俊馬上噤聲不敢再講,惹得其他人一陣大笑。

「屋企唔俾講粗口,咁你平時點算?」阿文挽著妻子說。

阿文的妻子眾人都認識了很多年,玉寶多年來已習慣了這邊的生活,多年前更得到幫助取得香港人身份。

「肯定係平時唔講嘢,積晒啲粗口對住我哋爆。」車仔笑著說。

「阿仔呀,認住呢班叔叔,冇個好人嚟㗎。」順風看著兒子說。

正當眾人歡笑之際,阿文看見阿俊袋中放著一個大罐,即使包著花紙,從那高身長方盒的外形已足讓阿文為之色變。

「喂!黎家俊!你呢盒乜_嘢嚟㗎!」阿文厲聲責問。

「哦……我咪仲淨三罐Daniel餅嘅,今朝拎咗去送俾藍絲親戚,跟住換咗呢罐返嚟,都唔知咩嚟咪攞上嚟大家食囉!」阿俊不以為然回答。

「你會唔知係咩嚟?!」阿文說罷將那罐放到桌上。

「噹!」

清脆的響聲教眾人的注意力都放到這邊,然後其他人意會到阿文臉色驟變的原因,盡皆倒抽了一口涼氣,只有玉寶、Alex太太等非本地人才茫然不知。

阿文「嚓」一聲猛力撕開包裝紙,露出了內裡鐵罐的顏色。

「你個仆街!鼠年幫我開年?!」順風怒道。

「喂!唔好講粗口呀!」順風太太皺眉從廚房步出。

然後她看見了桌上的鐵罐,手中玻璃杯滑落,撞擊地面發出清脆爆響。

「哐啷!」

被撕開的一角中,罐上其中一個字清晰出現在大家眼前,紅底白字似在告訴每一個人,拜年的攻防戰並不會因任何原因而遏止,這個字的出現同時亦宣告了新一輪勾心鬥角的開始-

-「什」。

===============

祝大家身體健康,百毒不侵,笑到最後
記得做好預防措施,廣積糧,人冇事先做到世界冠軍!
下年係咪出什餅攻防戰續集
三哥
準時入嚟唔洗追文!
Monica去咗邊
係嘉頓什餅呀
好撚好睇
三哥真係最撚正
個故好正,最尾仲要呼應返嘉頓什餅攻防戰
仲有對抗爭嘅建議嗰度都係

希望大家新一年平平安安,身體健康,同心協力,早日達成香港人嘅心願
睇完個結局笑到收唔到聲
Lm
好少三哥個故推咁慢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞