[講故]新年流流,買了堆禮盒卻訂錯藍絲曲奇

222 回覆
396 Like 6 Dislike
初二旺角見
lm
三哥
LM
三哥
三哥, 又黎新年故啦, 好正呀
「唔買今年冇賀年故㗎……」
三哥又出估,劉明
Alex完全是啞巴吃黃蓮,他對昨晚的事已甚模糊,但確實有印象訂過賀年禮盒,今早物流公司將七大箱曲奇餅放到客廳後,他家人都嚇了一大跳。

「大佬呀,幫手諗下點散貨啦……」Alex苦著臉說。

「係我唔好,我幫你要咗佢啦!」車仔一臉歉意說。

Alex聞言雖喜,但又覺得有點說不過去,畢竟是自己硬要買的,沒理由將責任推給好友吧?

「痴線!呢單嘢完全係佢條友搞出嚟,唔好俾佢以退為進呃到呀!」金庸馬上反對說。

「呀你條仆街寧願攬炒㗎喎!」Alex惱道。

「廿幾蚊罐,我夾埋先七舊幾水,睇你戇鳩鳩拎住七大箱咁,乜都抵啦!」順風笑道。

「不如你去珍妮隔離開檔丹尼曲奇,加入埋藍色經濟圈!」阿俊開懷說。

「係喎咁你哋買咗幾多罐?」阿文問車仔。

「阿俊叫我幫佢訂三罐。」車仔回答。

「三罐?!仲要叫人俾錢,識玩呀你條契弟!」金庸笑罵道。

阿俊一臉得意,若說昨晚的大贏家,必定是他莫屬。

順風走到門旁,從其中一箱拿出餅乾禮盒,並拆去所有包裝。

「我個仔就嚟瞓醒,唔好講咁多廢話,試下咩味再諗下點散貨。」順風打開餅罐說。

眾人各拿一執,這些餅乾外型和正貨幾乎一樣,葡提子依然是葡提子,大小等等全部一致,只不知味道又能做到幾多了。

六個人一起把餅乾放進嘴巴,然後阿文臉容一陣扭曲,車仔吐出了半塊,其他人也皺起眉頭。
「好似食緊固體地溝油……」阿文一臉吃了屎的表情。

「點解有陣腐乳味……」車仔猛灌水漱口。

「呢罐咁嘅閪餅,藍絲曲奇留返俾啲藍絲食就啱啦!」金庸猛搖頭說。

「你當佢哋傻咩!收什餅都屌足你一年啦!」阿俊說。

「明明係劣質大陸貨,面頭又要抄鬼佬寫英文,個罐仲要藍色嘅!簡直係為佢哋度身訂造啦!」金庸拍檯說。

「今次仆街啦……我邊度搵70個藍絲親戚出嚟呀……」Alex抱頭苦惱說。

就在他們說話的時候,順風一直默默拿餅來吃,其他人察覺到不對勁,紛紛將目光投向他。

「冇咩問題,幾好食。」順風吃得津津有味說。

「啪!」

金庸大力拍了一下桌面,嚇得其他人在椅子上一震,只有順風專注吃他的餅,對其他人的反應無動於衷。

「咩人最冇味蕾呀?」金庸瞪眼說。

「IQ題嚟㗎?唔……賭神?」阿俊認真道。

「答案唔會係條脷無毛啩?」阿文說。

「認真㗎屌你,喺酒吧飲大咗咪口淡淡好想食嘢嘅!嗰時個人係最冇味覺㗎啦!」金庸雙目難掩興奮。

「你係咪撈亂咗隊草同飲醉酒呀?」Alex皺眉說。

「師兄,你點知的?」車仔笑問。

「冇……我上Wikipedia睇㗎。」Alex心虛回答。

「你睇下呢條撚樣,鑊鑊飲醉酒第二日就猛咁食嘢,都唔知自己質緊咩入口。」金庸猛指順風。

順風從大學時期酒量就不甚好,一喝多了臉色就會發黑,整晚臉如玄壇默坐不動,全程只會不停塞東西進嘴巴吃。

「車仔你咪同尖咀幾間酒吧嘅老細好Friend嘅?搲下俾我哋落去散咁啲貨哩?」金庸現出狡黠笑容。

數年前金庸放棄高薪厚職轉往創業去,鬼主意可說是層出不窮,車仔聽畢他的提案後認真思考了一會。

「應該冇問題。」車仔點頭說。

「嗱,我哋可以呢兩晚先去試下反應嘅,每人攞幾罐去賣下,反正個場又唔使俾租,唔得咪再諗計囉!」金庸滿懷信心說。

這方法簡單沒成本,最重要是頗有玩樂成份,眾人聽罷都大為意動,於是即場決定第二天晚上到諾士佛臺碰碰運氣。

===================
我都買左重有燈神!
三哥
留名睇封面
強貼劉名,落年宵賣啦
點解仲未有張圖
三哥
留名
本燈神放咗喺office,聽日先貼到封面

唔講咁多
我愛三哥
新年指定
lm
見到個名狗衝入嚟
三哥
點解咁少正皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞