[講故]新年流流,買了堆禮盒卻訂錯藍絲曲奇

222 回覆
396 Like 6 Dislike
1。
你現在聚腳在講故台。今年我決定寫一個賀年嘅故事,冇咩大道理想分享,只係喺呢一個時候,我覺得我哋需要適當地抖下氣。如果睇呢個故事可以令你稍為回氣,已經係我最大嘅回報同埋動力。

2。
故事嘅角色同我第一本出版嘅書有關,不過冇睇過都完全唔影響,今次好歡迎大家post封面

3。
請善用不推文回覆

4。
光復香港,時代革命
五大訴求,缺一不可
不分化、不割蓆、不篤灰
留名
支持
又到新年
三哥
又到一年一度貿年故
lm
留名
留名睇文
三哥!!!!
LM... i love 3哥
LM!!!!!
三哥 太早入嚟添
人生最偉大的故事不一定由飲醉酒開始,但若數最白痴嘛……多半會與酒精扯上點關係。

話說某一個週五晚,難得不用加班,豬朋狗友當然循例出來酒吧相聚。每一個男人生命裡總有三兩個「鳩佬」,無論幾多歲,彼此的交流依然毫無營養。

在座幾位都年過三十,大部份已成家立室,甚至有了小孩,然而酒過三巡,狗口還是長不出象牙。

「唉就嚟新年又要派利是,今年環境咁差,真係十蚊封都肉赤呀!」順風搖頭說。

「你睇下派俾邊個嘛,老豆老母藍嗰啲咪攝啲文匯大公落去囉!」金庸笑道。

「咁黃嗰啲呢?」阿文問道。

「用文宣包住啲錢囉!呢啲嘢都要人教,飲啦!」金庸老氣橫秋說。

「嘿,好在我唔使派啫,仲有得收㖭!」阿俊沾沾自喜說。

「挑,你幾時見人拎傷殘津貼拎得咁得戚㗎?唉見你第時獨居老人封多兩封俾你啦!」順風嘆道。

「仆佢個街,啱啱新年前註冊,唔到兩個星期就要派利是,仲要去買一大堆賀年禮盒,年尾bonus咁就要洗清光。」Alex苦惱說。

「係你咁笨柒咋!唔識得靜靜地註冊,你未擺酒㗎嘛!咪唔好派囉!」金庸罵道。

「我阿媽話唔啱規矩呀!」Alex無奈地說。

「唏,多謝老細,三年抱兩呀!」阿俊眉開眼笑說。

「你個樣藍撚過藍貓,等收大公啦!」Alex沒好氣道。

「喂話晒都食過催淚煙喎!」阿俊一臉不滿。

「呢度有冇人未食過催淚煙㗎,麻煩舉舉手呀!」順風別轉頭朝酒吧大喊。

酒吧裡其他客人望向他們,然後店裡一桌有人舉起手。

「嗱!有人舉手㗎!」阿俊如獲至寶大聲說。

「……我想叫埋單咋,邊有香港人未食過㗎。」那客人說。

眾人哄堂大笑,店裡一片歡愉,阿俊自討沒趣默默喝他的啤酒。
三哥
「喂請教下,你哋平時拜年去邊買啲禮盒?」Alex問道。

未等其他人回答,最後一名友人姍姍來遲,甫坐下便不停向其他人道歉,說公司過年前太忙云云。

其他五人都是大學同學,他們從前經歷了許多故事(詳見燈神),現在都各有生活,除了阿俊尚未成家,其餘四人都已為人夫,順風和金庸更當了父親。

最後來到的叫車仔,他數年前加入這個群體,雖然車仔比其他人小兩歲,但由於志趣相投很快便打成一片。

「唔好意思各位大佬,先飲為敬!」車仔說罷乾掉了一大杯啤酒。

「嘩你好渴下喎!係咪有咩唔開心呀,講出嚟俾大家開心下啦!」金庸笑道。

「唉,就嚟新年肯定又要俾屋企迫婚……」車仔隨手又點了杯酒。

「喂你唔好呀!呢班友結完婚冇晒影,我靠你陪我玩㗎咋!」阿俊苦著臉說。

車仔呆望阿俊,然後隨即叫了酒吧的侍應過來。

「麻煩嚟多兩round,我嘅,好需要借酒消愁呀!」車仔說。

眾人齊聲歡呼,桌上的酒杯來了又空了,人到三十歲12時剛過已見醉意,金庸更率先伏倒桌上,順風連忙把他銀包掏出來,幫大家又叫多一回合酒。

「我要買金莎呀!金莎!」Alex大叫。

「今年冇什餅呀......電視落廣告呀嗱……」阿文口齒不清說。

「和你shop有新暗號咩?」車仔一臉惑然說。

「唔係呀……Alex話今年要兩公婆買禮盒去拜年,問佢哋邊度買平……」阿俊打了個長嗝說。

「哦!我識人喎,平就真係幾平下,不過……」車仔說。

Alex聽罷睜大雙目盯著車仔,不知情的還以為他要動手打人,好在車仔已見怪不怪。

「你識邊個!係咪有批好靚嘅牛肉!」Alex一臉醉意指著車仔說。

車仔從電話找出照片,並給眾人看,裡面是一箱箱藍色圓罐曲奇餅。

「紅噹噹嘅Lulu!」Alex大喝一聲。

「黃錦錦嘅大表哥……」阿文一臉茫然接口。

「青BB嘅Peter仔。」順風閉起雙眼默唸。

「……間物流公司突然多咗批貨,話計我廿幾蚊罐問有冇人要,但係……」

「我要晒!」

「我要二百零……一罐!」

「即刻訂!Cookies入面我最中意Stephy㗎!」

「喂你冷靜啲先……」

「唔買今年冇賀年故㗎……」

接下來的,大家都不記得了。

=================
Live 爽
三哥
係咪第一次咁唔想有人推post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞