[講故]新年流流,買了堆禮盒卻訂錯藍絲曲奇

222 回覆
396 Like 6 Dislike
三哥 唔好咁痴線啦
三哥
未睇即刻入圖片mode睇吓有冇人post
書展見過三哥真人
好撚正
好耐冇見
唔好提
要求Monica再出埸
三哥好耐無見
樓上的飛鏢競賽進行得如火如荼,順風與對手各自封了兩組數字,本來互加分數仍未知鹿死誰手,然而那青年的女友不懂策略,仍努力想封掉順風手上的數字,反觀阿文卻配合順風夾攻,不斷將對方的分數推高。

加上金庸不時有意無意用小動作騷擾對手,像是跌杯、向人家女朋友搭訕、突然大叫等等,但在這些情況下,卻仍未能大幅拋離那青年,證明他確有真材實料。

這時是倒數最後兩回合,那青年全神貫注拿著鏢,他比順風高了五十幾分,能加順風分的數字尚餘18,只要擲到一個三倍18,劣勢便能立即反轉。相反,順風只要再擲中一次便能徹底封掉所有數字,遊戲亦會立即結束,所以這一擲是不容有失。

他深吸一口氣,然後進入這局以來最專注的一刻,身後的觀眾、女友等等全被拋到腦後,只要把這枝鏢擲出去,他有自信絕對會落在理想的那小格裡。

「森女滴化,鵝上夭Die黎匯㗎……」

耳邊突然響起刺耳的歌聲,那青年心裡一陣煩燥,出手時不小心偏了半度。

「啪!」

飛鏢落在4號三倍分的格子,全場一陣起哄。

「喂!咁撚茅㗎!」青年氣沖沖向金庸說。

「的士陳版本唔啱聽咩?仲有個送禮勤……呀唔係,敬禮勤版喎!」金庸笑嘻嘻說。

就在那青年想理論之時,一道身影從樓梯跑了上來,Alex彷彿是來尋仇,正四處張望搜索音樂聲的來源。

金庸、順風和阿文心裡叫糟,他們一看就知Alex喝醉了,並進入了大學時暴力狂的模式。

「小心呀!Alex又要打人啦!」阿俊的叫聲從Alex身後傳來。

「睇得出……你哋賣餅啫唔使飲咁多下話……」順風搖頭說。

「佢頭先飲咗杯黑死,跟住就變黃禍啦!」阿俊說。

「即係點呀?Alex變咗蒙古人呀?」阿文皺眉說。

這時失去理性的Alex朝金庸撲去,他們每一個都曾有面對Alex發狂的經驗,金庸立即縮頭滾向身後的梳化,同時順風和阿文各拉住Alex一邊,但小几上的酒杯仍被他掃跌了大半。
幾檯客人一陣驚呼,車仔及時跑上來阻止這混亂場面,在數人糾纏之下Alex無法掙脫,終於使盡了力氣,頭一歪睡著了。

車仔連忙下去向酒吧老板道歉,幸好其他客人只覺場面有趣,也沒和他們計較,於是他們狼狽地拿起剩下的餅罐迅即離開。

「屌啦星,搞完事就玩瞓覺,都唔知佢老婆點頂得順㗎!」金庸惱道。

「你以前飲完酒一賣單都扮瞓著啦!」順風不以為然說。

車仔和順風挾著Alex下樓,他們走到金巴利道,手上還拿著十來盒餅。

「本來賣得晒㗎嘛!陀衰家呀真係!」金庸嘆道。

「不如賣剩個啲塞晒落佢度,橫掂佢都唔記得。」順風提議說。

「就咁話啦,仲要送埋佢返屋企,車馬費都要啩!」阿文表示贊成。

「係咪婚前恐懼呀佢,都未見過佢醉成咁,早知隊佢幾杯扔佢去保護連儂牆啦!」阿俊說。

「哈哈,睇怕我哋又少間酒吧去嘞!」金庸搖頭說。

「唔好又blacklist呀……我冇乜酒吧去到㗎啦……」車仔苦笑說。

眾人沿著金巴利道想截的士,哪知迎面走來幾個便衣,最近凡是有遊行的日子才會看見警察,倒是平日劫案傷人案發生時卻不見蹤影,甚至乎兇徒前腳剛走,警察後腳就到,時間恰巧得似交更。

「喂咩事呀!」一個便衣舉起伸縮棍喝道。

「截的士呀,金鋪喺隔離街喎。」金庸白他一眼說。

「未必係劫匪嚟㗎!可能係觀光呢!」阿俊說。

「夜媽媽笠住個頭,仲要係葉繼歡同款造型,搵食嗰邊呀唔該!」順風說。

三人一唱一和,氣得那便衣雙眼怒瞪,正當他想破口大罵時,Alex突然抬起頭,伸手推了順風一下。

「你講乜撚嘢呀!俾返啲尊重啦!」Alex怒道。

幾名便衣聽畢神色稍緩,其中一個揚手示意他們快走。

每次防暴出場便會封掉好幾條馬路,他們知道勢難截車,唯有拖著Alex過幾條街再試試運氣。就在他們橫過馬路時,Alex似是回復精神,轉過身向那幾個便衣揮手,其中一個見他釋出善意,也舉起手向他打招呼。

「咪撚侮辱葉繼歡啦!柒頭皮!!」

空氣像在一瞬間凝住,其餘五人緩緩回頭,彷彿在森林裡遇見野生動物,怕動作太大會惹起牠們發瘋。

「講乜撚嘢呀!!」

那幾個便衣戴著頭罩穿便服又穿避彈衣,只差把AK47就可以玩真人版CS,他們同時向Alex等人奔去,嚇得他們連忙拔腿就跑,在加拿分道的斜路展開追逐戰。

Alex半醉半醒跟著眾人跑,然後他突拿起一罐餅,沒頭沒腦向後扔。

「Fire in the hole!!」他邊扔邊大叫。

藍色餅罐在空中轉了幾個圈,剛好就落在便衣的前面,不知為何,那幾個便衣神情惶恐極速散開,甚至立即放棄力追,似乎地上那鐵罐才是他們真正的敵人。

「喂你哋睇下,班傻閪驚罐餅喎!」Alex大笑說。

「仲睇!驚佢難食咩!我唔想聽朝死因冇可疑呀!」金庸哪顧得著回頭看。

哪知這時候,後方傳來了幾名便衣的驚呼。

「散開!散開!!有炸彈呀!!」

「呀屌你又真係咁戇鳩喎!」金庸愕然說。

===============
班毅進仔
屌 笑到我
「行動亅post 高鐵拉鋸戰
https://lih.kg/1838522

幫手推上熱門
沒有人留意到當時的藍罐實情是冒牌,很多人買藍罐曲奇來取笑警察,超級市場銷量直線上升,連儂牆出現一片藍罐圖片海,比甚麼廣告都更直接有效。

而Alex醒來後一打開手機,便看見百多條未讀訊息和充斥網上的圖片和影片,然而本人記憶已非常模糊,甚至不記得自己曾幹了甚麼。

Alex:梳,擒晚發生咩事?我完全斷咗片

金庸:嗱呢啲咪醒目囉,一句斷片就咩都唔關佢事

Alex:講堅呀,做乜咁多人講藍罐?

眾人將事情說了個大慨,Alex嚇得冷汗直流,想不到原來喝了杯「黑死」竟令他完全失去控制。

Alex:屌我真係完全冇印象,剩係記得我賣餅嗰時係咁飲酒

阿俊:今朝返工喺樓下見到差佬嚇到我腳都軟呀!

車仔:冇事啦,擒晚酒吧老細都有問我,佢哋全部黃底唔會爆響口

阿文:個人冇事咪得囉,人冇事先做到世界冠軍

金庸:@Alex 點呀仲去唔去酒吧賣餅呀大戶,今次仲唔係黃色經濟圈?

Alex:屌唔夠薑啦,戒酒保平安呀

金庸:你都讀屎片嘅,有危先有機呀

然後順風上載了一幅他兒子的尿片圖,屎尿混雜惹來罵聲四起。不過眾人都同意,就算藍罐變成了熱潮,他們仍很難再到酒吧兜售,否則本來以賀年為主題的行動頓被當成吃「人血饅頭」,動輒被當成披著黃皮的藍,那可不是說笑的。

如是者六人苦無對策,只能攬著那堆假餅過日子,而時間距離農曆新年亦越來越近了。

在漫長的抗爭中,沒有領袖或大台帶頭有優有劣,其中一種副作用,就是社會上訊息混亂,方向亦每天都在改變,以致於有心人可輕易滲透群體裡頭,像玩狼人殺般在好人堆裡帶風向混淆視聽。

因此,簡單如「藍罐事件」,網上也出現很多不同聲音。譬如有人覺得搞抗爭不應該嘻皮笑臉,有人說「吊頸都要抖下氣」,有人質疑藍罐有紅底嫌疑,甚至有人大罵用藍罐挑釁便衣是無腦的送頭行為,會輸民意。

而當每天都有新事件的時候,真正重要的資訊便很容易被謾罵聲淹沒。

車仔一直很留意事態發展,這天他便和熟悉網絡生態的阿文聊起上來。

「而家睇forum啲五毛真係多得好誇張……」車仔嘆了口氣。

「香港人唔了解老毛玩法啫,國共內戰開始佢哋就係打間諜戰,掌握情報就係贏家,所以呢幾廿年嚟咪諗盡辦法控制香港嘅輿論,你睇下大陸,邊個平台興起就會有官方組織入場,毒撚睇下動畫都整個共青團你歎啦!」阿文說。

「咁冇大台日日喺度捉鬼點搞呀……」車仔迷茫道。

「有大台咪一樣捉鬼,組織一大就有滲透㗎啦!根本而家最需要係大部份人都同意嘅行動守則。」阿文不以為然說。

「咩守則?」

「最簡單可以係每個人去遊行嘅Dos and don'ts、黃店標準、對藍店嘅定義,當個守則定得越清晰大家又同意,滲透就越難。」阿文解釋說。

「嘩咁好難啫!」

「其實連登幾個月前有人提出過,當時啲人都同意㗎,但係過一陣冇人記得咋嘛,個邏輯咪同大家統一遊行訴求一樣。到時邊個係鬼會容易啲睇到,否則好似而家成日捉啲出名嘅黃底出嚟爆八卦料,跟住個個衝入去睇人仆街沖淡晒重要話題。爆人私隱呢招歷史悠久啦,689都玩過㗎,但係次次都work咁解咋嘛!」阿文說。

「係囉!而家又唔係聖人先俾遊行,定到個道德標準咁高,甚至係互相比較參與程度根本就冇好處。」車仔同意道。

「呢招先夠仆街呀,你哋示威遊行就要自綁雙手,對家就為所欲為,一有位就帶風向,走去屌柒明星仔都唔理下班官,結果777係完全冇穿冇爛,啲藍絲group不知幾串呀!」阿文長嘆道。

講起藍絲群組,車仔突然靈機一動。

「……咦!帶風向……我諗到方法賣晒啲餅嘞!」

==================
三哥三哥
點可以冇燈神

重溫三哥第一本書
今次唔係植入式廣告係植入式意見

Btw三哥對狼人都好有研究喎
好高質真係要推比多d人睇
[封殺高鐵] 高鐵不封 ! 港人必亡 ! 封印高鐵大行動 ! 香港封關 ! 置頂 !
https://lih.kg/1838537
為了安全起見,車仔沒在電話裡公佈他的想法,那晚眾人又再次碰頭,不過今次是到了一家「黃店」吃飯,期間更禁止Alex碰任何有酒精的飲品。

「Jolly Shandy得嘞啩?又唔係劈酒唔使咁驚下話!」Alex笑罵道。

「嘩你成三張嘢好意思叫Jolly Shandy咩?嗌得落我請你飲又點話呀!」金庸冷笑說。

「你飲大咗啲行為同班藍絲阿叔有乜分別,上次俾你打完痛到而家呀!」阿俊抱怨說。

「飲呀,我都想睇你俾人私了。」順風不置可否說。

「嗌茶囉得未呀!」Alex沒好氣說,「小二,切壺龍井呀!」

「唔好意思……我哋呢度得日本綠茶……」店員尷尬說。

「食日本嘢你嗌乜Q嘢龍井呀,整碟乾炒牛河㖭呀好嘛?」金庸罵道。

「喂喂講返正題先,車仔諗到條橋散貨呀。」阿文連忙拉回正題。

「成班麻甩佬食咩日本嘢啫,又唔係鄭少秋,阿文你揀㗎?」阿俊仍糾纏不休。

「又要就腳又要黃,呢頭唔係呢間就隔離街間cafe,得甜品食你啱唔啱呀?」阿文沒好氣答道。

「都唔係好就腳咋喎,定係就你呀?」阿俊不以為然說。

本來阿文想拉回正題,但被阿俊這樣一抬槓,心裡就莫名火起,瞪大雙目沒再回答他的問題。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞