[講故]新年流流,買了堆禮盒卻訂錯藍絲曲奇

222 回覆
396 Like 6 Dislike
三哥
留名
三哥
支持
三哥
留名
出新書既話一定要放係黃舖賣
留名!
留名 不推文
再返睇燈神故都會喊
留名
係三哥呀
三哥三哥
第二天週六,順風一早便被老婆踢下床,由於他太太星期六要上半天班,理應要順風照顧剛滿兩歲的兒子,哪知他早一晚喝了個大醉,氣得他老婆差點沒拿桶水淋過去。

正當頭痛欲裂的順風默默幫兒子換尿片時,電話顯示阿俊打來,兩手沾了屎尿的順風艱難地用手肘按下接聽。

「喂你收到未呀?!」阿俊劈頭便說。

「收乜撚呀?」順風不耐煩說。

「你班友擒晚迫車仔幫你哋訂㗎嘛!間物流公司今朝即刻送貨啦,金庸同阿文都收到呀!」阿俊說。

順風完全摸不著頭腦,他連自己怎樣回到家都不記得,更別提訂過甚麼了。

「喂我完全唔知你講緊乜,唔係過期春藥啩?」順風皺眉說。

「哈哈哈!你就想呀!今次......」

「喂屌!衰仔咪標尿呀!換緊片呀再講啦……」順風一陣手忙腳亂。

這個答案沒多久便揭曉,大半個小時後物流公司送貨上門,順風一打開門,便看見三大個紙皮箱。他一臉茫然簽了送貨單,然後隨手拆開一箱,裡面左至右上至下整齊排列了十罐圓罐曲奇餅。

順風不由得一驚,一箱十罐,三箱就有三十罐,就算他和太太親戚眾多也沒可能派得完吧!然後很快他更發現了不對勁,包裝上的圖樣與平常所見有點不同,當順風仔細閱讀上面的文字,一句粗口衝口而出。

「乜撚嘢Daniel Cookies呀?!」
香港熱賣數十載的藍罐曲奇確實由丹麥製造,並有皇室認證標籤,雖說丹麥本地人大都沒聽過這品牌,但在香港卻是街知巷聞,甚至在中國湧現大批假貨,以同樣藍色包裝蒙騙消費者,令新年的拜年之旅徒添許多腥風血雨。眼前這三箱便是其中之一。

「過嚟我屋企!快!」順風在Whatsapp群組裡說。

過了會兒,昨晚涉事的幾人都齊集順風家中,很明顯阿文、金庸和Alex都與順風一樣不太記得醉酒後的事,只有阿俊和車仔能為他們重組案情。

「喂車仔新年流流隊幾廿罐餅嚟係咪有咩性暗示呀?」金庸沒好氣說。

「嗱呢單嘢我做證呀,車仔猛話唔好,講明假㗎啲餅,係你班友迫佢訂,仲要訂少盒都唔放佢走,而家你哋喺葵涌碼頭響晒朵啦!」阿俊繪影繪聲說。

「響咩朵呀……」阿文問道。

「你哋飲到貓晒一次過訂晒啲藍罐,你哋先係藍貓呀!」阿俊大笑說。

室內靜得落針可聞,同時阿文大反白眼。

「有冇可能咁戇鳩呀!你條友係咪有錢分先!」Alex指著阿俊說。

「仲好講,你擒晚舉住個酒樽成個福建佬想殺人咁款,買遲啲都俾你爆樽啦!而家酒吧黑名單埋我㖭呀!」阿俊猶有餘悸說。

阿文、金庸和順風看著Alex,想起這些年將他們列入黑名單的店家,聽到這裡已不由得信了七分。

「唉......間物流公司不知幾想有人接貨,所以朝早一收到單就即刻出車,我真係未見過咁有效率。」車仔苦笑說。

「咁廿零蚊罐又真係平,係個量訂多咗啫。」阿文說。

「你哋訂咗幾多?」順風問道。

「我同你一樣三十罐,今朝我老婆以為我擺年宵賣呀!」金庸失笑說。

「我廿罐。」阿文應道。

然後三人望向Alex,只見他神色一陣不自然,似是不想提起買了多少。

「你講,佢訂咗幾多?」順風指著阿俊。

阿俊一隻手掩住嘴巴,但雙肩仍不爭氣地顫抖不已,同時另一隻手緩緩舉起,在額頭上比了個「7」字。

三人一呆,半秒後不約而同轟然爆笑。

「七十盒?!你以為世界末日呀?拎住罐餅就有蝦條?」金庸眼泛淚光說。

「啲錢俾你搵晒啦……俾條路行下好喎……」阿文顫聲笑道。

「見到你咁樣,我當堂舒服晒,三十盒好小事啫。」順風點點頭說。
三哥 好掛住d新年故丫
點解可以講封面!!!三哥你無事嗎?
嗚呀!!又係一年一度嘅三哥呀!!
三哥出品,必屬佳品
三哥
笑到仆街三叔
留名過年睇
三哥
跟我一齊講 三哥 三哥
三哥i love u
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞