中大討論區第四十八回之力抗武漢肺炎

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
我覺得睇下係乜course
我上logic同因爲係毒撚上咗2個日研course 上堂係真係期待同唔會覺得冇意義

但大部分都係垃圾學嘅都係靠圖書館借書學返嚟

大部分course都係自學....
有興趣既course真係會好期待上
Language個D
大學有樣野俾中學更衰嘅就係冇exercise做

以前中學做下exercise可以test下自己係唔係真係學識 宜家大學次次mid term/final就發現就算你背撚晒嘅ppt同教科書同份卷係完全冇關連
我唔知其他人點諗
但除咗為咗張沙紙 讀大學係為咗唔想出社會做野
宜家好想快啲讀完拎張沙紙算,讀到冇曬目標,個人又毒又懶又頹。今個sem 所有course都係靠google自學,中學個時對大學嘅幻想完全冇曬
頹開所以都冇咩感覺 每日就係上堂等落堂返屋企
但我覺得中大已經算係好少少 有好多唔同electives嘅 campus又大環境好好

讀poly嘅話我真係覺得似坐監 大中仲要用蝗語上
有冇人今個sem上dsme2021b/c
想要zoom number
我覺得睇吓你讀咩科,例如我讀engine,啲題目好多時係功課改版/past paper改版/textbook question bank
難講,香港個個讀書為了chur GPA
好唔鐘意呢種風氣
真係無晒幻想!!
中大個校園環境真係正好多
上完堂好頹出到黎 見到個境咁靚 心情都舒暢d
巴打我啱啱個sem讀完 A-咗
佢course outline寫話有homework做
但其實到頭來我一份都冇收到
學習知識既範疇 的確廣左好多
可以咩都學下咁
但我失望既位係個種教學方式
都係填鴨式教育
死背爛背d theory
上到大學依然都係要讀死書 有d sad姐
yes 同埋要上堂
上堂佢會將PPT啲concept串埋
令到你唔會讀到一舊舊咁
reading真心唔洗睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞