[家庭遊] 2019.6 九州HEA遊遊記

157 回覆
7 Like 7 Dislike
盡量加速
呢排唔駛返學就好懶 唔想打
DAY5

做廳長一起身望到呢個景個人都開心啲

其實糸島間BNB係入鹽廠條路入面,理論上車係唔入得的,不過話同門口個保安講聲就可以入,但我地住個日係冇保安係到

停車場行兩三分鐘就入到嚟

鹽廠有啲好高嘅平台俾你上去坐同埋睇風景(?)
不過啲樓梯斜到仆街

另一個平台嘅景

嚟呢到最出名就係食鹽布甸(?)不過我鍾意食呢個鹽士多啤梨冰多嘅

布甸都係有試嘅,但我都係鍾意士多啤梨多啲

好得意

日英韓:冇廁所
中:冇托盤
???????

走個陣同間BNB講聲再見

下一步就係去傳說中同龍貓好似嘅地方
落車見到有個神社,表示去到驚咗

不過嚟到呢個俾個海景吸引咗先

藍天白雲配一望無際嘅海

企高啲再影,睇住啲浪沖埋嚟真係好正

UMMMM就係呢個位
太耐冇睇龍貓其實都唔太記得

之後就去倫敦巴士CAFE
https://instagram.com/itoshima_london_bus_cafe?igshid=z69v92lga9hg

係對面有架廢棄校巴泊咗係到

右邊個架應該係擺雜物,唔開放俾人上去

左邊個架就係可以上去坐

影下個PATPAT

架巴士上層內籠就係咁

巴士上層景觀

呢到主要係食雪葩(?)唔記得有冇其他嘢食

待續
hea
之前去武雄想食餃子但無開
不過都唔記得係咪樓主呢間
九州有車好似幾方便,行程時間容易預,不過無得火車坐
我諗應該係
SEARCH武雄餃子都係出呢間
原來呢間嘢係咁出名
九州好多地方都係火車去唔到或者要再駁車
所以的確自駕係會好玩啲
但同一時間九州啲火車又靚又特別真係好難揀
DAY5 續

跟住就去咗睇夫婦岩

CLOSE UP一下

多人到要等先影到正面無人嘅相

要係側邊等住嚟影

終於可以正面影番幅

天氣好真係影咩都靚

跟住又係去神社。。。。。。。。。。。

放棄咗行入去 係門口等佢地算
呢到係櫻井神社

跟住去白糸の滝食流水麵
上到去真係好涷涷到要著返件褸
淨係記得食食下會有烏鴉會係隔離等麵食不過係幾好玩嘅

之後去咗太宰府
因為真係冇興趣嘅關係我係入面相都冇影第一張已經係影太宰府間特別嘅STARBUCK

買咗杯個時期間限定嘅青蘋果綠茶(?)因為我鍾意青蘋果所以覺得好飲

另外仲食咗舊梅餅
正正常常咁啦 已經唔記得咩味

路過太宰府站打個卡

跟住去福岡機場送我家姐返東京
途中見到FDA嘅機STARFLYER同呢間一直都好想試搭

夜晚就去咗食天婦羅
呢間最正係有得自己擺落去炸好好玩
天婦羅酒吧 樂天庵
日本〒810-0073 Fukuoka, Chuo Ward, Maizuru, 2 Chome−8−23 ルピエ舞鶴
+81 50-3476-4186
https://maps.app.goo.gl/PDW5qso4AfHDtxXy7

發現冇影過間BNB嘅相得張龍貓CUSHION相
間嘢係幾舒服同埋幾新嘅,同埋附近幾靜,5分鐘路程到JR箱崎站,搭兩個站就去到博多站,大約15分鐘一班
不過我地CHECKIN個時發現仲有幾袋垃圾係門口然後問番先話未嚟執但明明已經過咗本身同佢講果個入住時間
除咗呢樣嘢扣分之外其他都冇咩大問題

DAY5完
DAY6
終於到萬眾期待其實得我自己一個期待嘅毒毒鐵膠遊

一早起身行去箱崎站搭車

影下個月台先
咦點解有架橙色車過緊嚟

又係第一日見過嘅783系去佐世保同豪斯登堡

我就搭咗811系去博多

然後轉883系特急SONIC去大分

883系LOGO

大分總站,另外呢班車可以係大分轉NICHIRIN號去宮崎機場

米奇老鼠頭枕

然後話說去到小倉站因為轉方向嘅關係張凳都要人手轉,但咁啱坐我隔離果個係台灣人,我地兩個都唔知點轉好彩有個日本人見到嚟幫手
所以究竟係點樣轉呢

去到別府站見到架好特別嘅車

原來係九州七星號咁都俾我撞到

因為得幾分鐘時間轉車,仲要唔知係南口定北口,所以急急腳衝落去冇係月台影到相落到去影呢張相個刻已經見到架巴士埋站好驚險
大分水族館係大分同別府中間嘅,地理位置上嚟講別府就近啲嘅,但別府站開出嘅巴士好疏,要行去別府北濱先會多啲車
所以我就安全啲揀係大分轉車,多啲車之餘又直接係大分站上車不過當然會用多啲時間

待續

下次去唔駛驚好7唔識轉張凳
DAY6 續

搭5個字巴士就到,左邊係水族館,右邊係高崎山睇馬騮

呢邊望向別府

另一邊就係水族館

返大分嘅巴士時間表,話說呢到都有到站時間預報,唔使驚走咗班車(係呢啲地方走咗架車會驚到仆街)

表演嘅時間表

入場劵自己係機到買,盛惠2200円

令和元年

開頭都係普通魚

你好保羅

雞泡魚(?)

又係魚

單純覺得佢地痴埋一齊好好笑

。。。好醜樣

海龜

中間有個兒童遊樂場~每次見到都想衝上去玩

海豚表演個池其實就係佢地住果個缸~

跟住

未食LUNCH嘅關係我走咗去食飯先
我出發前明明睇過上面有間高級啲餐廳可以望海景食飯,但我個日去到見佢係轉咗做CAFE唔想食三文治所以走咗落下面FOOD COURT食頹飯

咖喱豬排飯再加炸雞正常味道囉 都冇得好揀
不過呢個FOOD COURT係館外面,所以出館前記得叫個職員幫你吸個印係隻手到

食完飯未夠鐘睇表演所以行多陣
呢啲係鯰魚...?唔識分

每次去水族館都好鍾意睇食人䱽

好似係水獺嚟訓到要睇番地圖先知佢地係咩嚟

海獅ssssss
長崎夜景算ok

至少有個細海港隔一隔襯出嚟已經好好

絕對唔可以用香港做比較,一定失望
DAY6 續

跟住就坐定定等睇表演呢個係海象表演

開場就有頭先訓到死嘅水獺出嚟
片:http://imgur.com/a/iFNbd3C

跟住後面突然有隻奇怪嘢爬上嚟

原來係隻海象好辛苦咁爬上嚟

爬到上嚟係幾型仔嘅

咆哮的海象

但隻海象都係做BACKGROUND先,有請海獅出場

都係出嚟做動作個啲啦

:我要食魚啊頂你

:點解得隻手冇魚㗎

然後表演套呼拉圈同埋頂住個波
片:http://imgur.com/a/UXd3utJ
呢條係接唔到然後自己撩返個圈http://imgur.com/a/xdMSESl

海象為咗表示I AM NOT BACKGROUND AR
所以同大家SAY個HI但睇個陣成日覺得佢會跌落嚟

鵜鶘出場

佢個樣好GAG

表演高難度動作

另外都有玩呼拉圈
片:http://imgur.com/a/55TtVF1

然後海象終於都出場

慢慢躝過去

坐定定係到

唔得啦好攰啊訓下先

拍拍手

然後再有多兩隻海象增援
見到呢個畫面就代表表演結束

表演完咗可以落去近距離影同埋摸海象

呢個時候後面有班企鵝係到踩場

佢地行樓梯好得意

咁啱俾我捕捉到呢張GAG相

鵜鶘都有得近距離睇

兜去後面睇企鵝,咁啱撞正佢地返屋企

遇到隻落單企鵝當然瘋狂影

繼續企鵝

返返去表演個到,見到隻海象仲坐咗係到

待續
其實咁行法都唔算HEA

改名個陣亂改 淨係九州遊記好似好頹
隻水獺好得意
隻企鵝好迷惘
真係好得意
呢到啲企鵝可以超近距離睇 好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞