[家庭遊] 2019.6 九州HEA遊遊記

157 回覆
7 Like 7 Dislike
屋企每年都去一次旅行,咁今次就特別啲同埋我啊媽個朋友兩公婆一齊玩因為佢地識揸車嘅關係所以大部分都係自駕遊,除咗返福岡我有兩日鐵膠遊嘅時間

行程
DAY1 HKG TO FUK + 長崎稻佐山夜景
DAY2 長崎企鵝館 + 原爆館 + 路面電車資料館 + 伊王島
DAY3 伊王島 + 長崎BIO PARK + 蟹御殿
DAY4 祐德稻荷神社 + 武雄神社 + 武雄圖書館 +糸島BNB
DAY5 糸島遊 + 白糸の滝 + 太宰府
DAY6 大分水族館
DAY7 鐵膠遊 (門司港+下關+熊本)
DAY8 FUK TO HKG
除咗第6同第7日,其他都唔係我PLAN

擺番之前個遊記先
[半毒遊] 2019.5 名古屋大阪遊記
https://lih.kg/1791755
留名
DAY1

又係訓得少少就入機場搭老母0735班福岡機
至此之後冇必要都唔搭咁早機想死

又係影飛機時間
搭咁早機必定會見到嘅嘉魯達738

袋鼠333

無敵組合

油王77W EXPO特別塗裝

又係過嚟中場上機

今次有橋用不過回程都係搭巴士

太眼訓所以買咗杯STARFUCK
講明先個時係仲飲得的

上機~個日香港天氣好好同埋曬到PK

隔離有架HX 350宜家堆350好似走得7788
幾時執粒啊

因為搭太早機,預料到冇咩時間食咗嘢先上機,所以就ORDER咗飛機餐
本身好似係揀焗豬,但諗飛前一個月話改咗MENU所以自動轉肉醬意粉俾我
都過得去嘅,都係塞啲嘢落個肚啫

預先網上訂餐好似係送支細BONAQUA水
而買九州PASS就有得送一款飲品,當然飲有氣利賓納

最鍾意搭飛機睇藍天白雲

話咁快就到福岡,到埗個下淨係覺得FUK真係好細

因為book錯嘢嘅關係,所以要走去國內線到攞車
如果福岡落機要轉地鐵都係要搭呢架巴士返國內線個邊
不過呢架車真係好難頂兜好耐又慢

咁攞咗車之後就去機場隔離嘅天婦羅舖食LUNCH
天麩羅処ひらお 本店
2 Chome-4-1 Higashihirao, Hakata Ward, Fukuoka, 812-0853日本
+81 92-611-1666
https://maps.app.goo.gl/pzeuiraNi2wuPfnv8

呢間係本店,所以都幾舊式
另外佢等位方式好特別,就係坐係側邊啲凳不停向前郁,去到最篤篤就會有人問幾多個位然後指你去唔同ZONE坐
不過呢間嘢雖然多人但都唔駛等太耐就有得食

係門口一早㩒定機買你想食咩,然後坐到埋位遞俾佢地就得
天婦羅真係幾好食起碼唔會一堆炸粉

不過最好食我覺得係任你夾嘅前菜八爪魚差啲想成桶食晒

待續
BIO PARK有水豚睇

仲要全日本最多
去過長崎但無去到
BIO PARK真係太唔就腳
唔係自駕遊都唔會去
所以養到咁多水豚
等睇你寫既遊記
大分水族館
之前經過見到好靚但無去
無敵組合

潘生入一入嚟
幾抵去 啲表演幾好睇
同埋有得睇同摸海象
DAY1 續

跟住就車咗我去博多站,除咗係換指定席飛外,亦都係因為我唔跟佢地車去長崎而呢段唔係用PASS
BTW好彩有影到呢張相,至於原因就後面講

一早係香港PRINT咗張FORM去換指定席飛,去到俾個姐姐入電腦就出到飛

好記得一上到月台好興奮因為一直覺得九州啲車好靚
783系豪斯登堡號

另一邊都係783系嘅みどり

因為呢程係自費,所以就冇俾多啲買指定席,唯有早啲我排自由席條隊

883系嘅かもめ

883系張凳望落係幾舒服,但坐落都幾麻麻下

張枱都有かもめ嘅LOGO

中途見到架787系去大分個日會搭到

因為前一晚淨係訓咗粒幾鐘,所以搭搭下都訓著咗,訓到起身先發現部電話跌咗落地下好彩係日本

搭到去長崎補影番架車,因為係博多排自由席隊廢事冇位揀

長崎站影車真係幾靚

817系

415系1500番台

去佐世保嘅SEA SIDE LINER

有個細細地嘅PLARAIL場景(?)

跟住就準備出閘,但摷極都摷唔到張飛然後醒起原來我插咗係凳背到冇攞走即刻跑番去我個卡到諗住搵,但已經見到清潔緊架車
係個清潔工落車個時我就同佢講漏咗張飛係凳背到,佢上車幫我搵多次但都搵唔到,然後佢竟然陪埋我去站長室個到幫我同啲職員講亦都好彩我有影到張飛證明到,所以就俾我出閘真係好多謝個清潔工咁好陪埋我明明佢地清潔好似有限時間但都肯幫我,結論係唔夠訓真係要小心啲

循例打個卡

嚟到長崎個感覺好舒服寧靜得嚟又帶點熱鬧
唔鍾意太鄉下亦都唔鍾意太熱鬧嘅地方

搭兩個站市電去大波止站匯合番屋企人
我去個陣淨係可以用COINS同當地嘅IC CARD
宜家應該可以用SUICA?

大波止站對面就係文明堂總店
不過最後好似係福岡百貨公司先買嚟做手信

待續
哇樓豬咁快出新post
快過佢還錢少少咁囉
趁得閒咪開post拖拖下就唔想打
要旅遊台紅人幫我推
點解唔跟屋企人車去長崎? 但你落車就去join 返佢地
因為樓主係鐵膠

冇錯我係一個唔專業嘅鐵膠
所以我係麻麻自駕遊 不過九州嘅話就可以玩多啲地方嘅
咁坐火車快定渣車快?
你呢啲一年去幾次嘅靜啲
坐火車快
不過因為佢地揸車早出發 所以早到過我

睇番我1528入閘 搭1555班車 175X到長崎
佢地睇住我入閘先行番去攞車 然後1758話到咗酒店
我諗應該係火車快廿分鐘到(?)
祐德稻荷神社,少有人去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞