[家庭遊] 2019.6 九州HEA遊遊記

157 回覆
7 Like 7 Dislike
日本水族館好貴下
前菜有八爪魚咁正既
如果唔係去蟹御殿應該都唔會去呢個神社
閒閒地都2000円起
所以要揀嚟去有啲真係好無聊例如海遊館
係,有d仲好細,不過我冇野做都會去下博物館果d
DAY1 續

JOIN咗屋企人之後就跟車上稻佐山睇夜景
咁就冇揸車上去,去到山腳轉纜車上去,個纜車站係個神社入面

對神社冇咩研究,但啲人嚟呢到好似純粹路過

穿過神社好快就到纜車站,個站舍都幾細下,多人嘅話應該好逼

印象中買來回飛係冇平到,不過唔買來回飛冇理由行落山咁癲(山上好似冇得買飛)

好好彩企到窗邊位
搭纜車個景係幾靚,係日本真係睇任何綠悠悠嘅嘢都覺得靚
不過呢架纜車有啲細,塞滿人真係好迫

上到嚟就會不停見到新三大夜景
單身狗表示

HEART TREE

上到塔頂,未日落嘅長崎城市景

另一邊望山同埋望海,之後睇番原來影到伊王島

企一陣就開始日落,亦都越嚟越大風
6月嘅日本都係涼涼地好正

夜景演變圖
可能其他地方嘅人會覺得好靚掛,但香港人睇完應該會冇咩特別感受因為香港嘅夜景真係好靚,雖然成日笑係石屎森林,但就因為多高樓大廈所以個景色先會靚。相反長崎嚟講都唔太差,但始終香港真係靚太多冇得比

隔離座塔會轉色

另一邊嘅VIEW

跟住就搭番纜車落番山~落山個時就一定好多人
唔想迫嘅話就唔好跟人潮走,我好似都等咗3班先上到

待續
我都鍾意去博物館
動物園 水族館 博物館 每次去一個地方都會搵呢3樣嘢去行
DAY1 續

晚餐就走咗過嚟思案橋呢邊食

如果我係自己嚟應該會瘋狂搭路面電車

本身唔記得係想食咩,但去到FULL晒,所以就搵咗呢間居酒屋咁嘅物體
多ら福 亜紗 Tarafuku Asa
2-6 Aburayamachi, Nagasaki, 850-0832日本
+81 95-832-8678
https://maps.app.goo.gl/68EjBLPjPcyEP69Z8

呢個係炸淮山咁嘅嘢,太健康我麻麻

炸粟米???唔記得確實咩嚟,淨係記得幾好食

刺身拼盤

玉子燒
日本嘅蛋真係好好食

其實就係好普通嘅烚菜,但因為日本啲菜真係好甜,所以ENCORE咗

最後就係牛扒呢個真係超級好食,入口即溶

食完都有照樣係LAWSON買宵夜返去印象中都係果實冰不過冇影到相

另外酒店係住長崎COMFORT HOTEL,冇影到相因為間酒店真係幾舊下不過住一晚又冇咩所謂嘅,住多晚就不了

DAY1完
就咁睇函館個夜景都贏長崎好多
所以新三大我覺得係吹大咗
亞紗啲嘢都食得下,不過唔算平
但係都好full喎樓豬點入的
好似係咁啱有人走先有位俾我地
炸野都話健康
果然係樓
我覺得睇到成個長崎沿住河流兩邊建立起黎又係另一種既靚
保育同發展都平衡得好好
當然講百萬夜景既香港梗係最貴
淮山好健康喎陣味
你又啱
我睇夜景淨係會諗起高樓大廈呢樣嘢
但我唔鍾意食
所以我好健康
粟米
咪針
多謝旅遊台名人
我都支持你個遊記㗎
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞