撫心自問,有無諗過運動點樣贏?

843 回覆
1152 Like 11 Dislike
主要係呢個氣氛底下好多人唔敢出聲,驚講d異議或值得討論既野就會比人屈割、屈分化、屈毛、屈黑警風向撚,係團體壓力下令多元意見難以浮現,形成一個好既討論風氣,其實呢d係我地爭取民主呢方陣營黎講,係應該有能力做得好d。
其實一直都覺得好怪,馬丁路德金做咩嘢唔會入Malcolm X數,Malcolm X做咩嘢唔會入馬丁路德金數,兩個唔會互相負責,而且兩個有計傾,佢地先係真正各自爬山,但我地好撚怪點解要將全部人既行為攬上身,好似互相妨礙咁
其實頗難,區選後居然有6:4比例,盲撐始終盲撐。721件事,好多廢老依然覺得popo唔出現係冇問題。呢個諗法往往低學歷人士出現,所以我地成日做公民教育,慢慢吸收一d一d人。

作為勇武的我,我有時反思人類歷史係咪要靠少數人帶領,全民覺醒係咪唔得呢?
攬倒先算
仲係好遠
而且好多人都知政府黑警有份做成
一隻手掌拍不響
近排睇左當年台灣美麗島事件發生後由獨裁走向民主作參考,當中有幾個重點,第一政府響weak situation, 要打擊極權,任何不合作運作運動都要用到盡,經濟上攬炒係最有用,只要打擊到佢財政收入,到時政府為有聽民意,至於點做到大家之前都做緊了
全民係唔可能
而且有一班係勝利球迷
做到依加咁200萬人/700萬人已經好好
我寧願說服覺醒咗嘅每一個人都做多少少
事實上如果要贏,可能性係好低;但如果係要令到全香港拉埋大陸落水一鑊熟,其實機會唔細。完全罷買罷消費經濟攬炒之餘,再要不停推畀外國知道香港已經唔同曬,行緊一國一制,令佢地唔再投資香港甚至撤資,喺依家大陸自己都好唔掂而極需要香港造工程及上市cap水既情況下,好大機會攬住死。但時間可能較長,同埋視乎香港人究竟有幾大決心。
都係睇香港響中共賺外匯同走資方面係唔係真係咁無可取代
冇錯
我哋仲有好多野未做
減少用八達通 支持良心經濟圈
memo連儂牆 等等等
香港需要夜神月
我拎「xxx人做得到,點解香港人做唔到」做例子,本身呢個係一個涉及社會學/行為科學/經濟學/政治學嘅大學問嚟,亦都好緊扣樓主講嘅路向問題。但依家問嘅人往往都隱含住自己高人一等、所有香港人都係港豬、將自己同主流黃/主流香港人切割嘅心態,所以都難討論落去。
正路係要香港強到不可或缺
控制世界經濟命脈
一大堆 google amazon m$ Apple

個個追港劇 唔睇韓劇
睇港產片 唔睇荷里活大片
三大勁過MIT 哈佛 Stanford
醫療科技金融文化藝術工業 樣樣都世界頂尖

自然有bargaining power
佢地初期都有互相批評,係到Malcolm X 離開咗原本個伊斯蘭組織去咗麥加後,先有ballot or bullet speech嘅和勇互相默契嘅精神。
我認為勝利嘅劇本在於加速中國問題,令到佢哋經濟上民生同社會陸續崩潰

真正體現出成也香港,敗也香港呢句話
香港政府兩大收入來源:稅收 , 賣地 ,諗下大家如果一同遲交稅會發生咩事
香港獨立嘅意識真係要盡快播種
時機有早有遲,可能五年十年二十年
但錯過左就恨錯難返
最啱聽
要海外成立基金
聯絡鬼國有志義士
滲透 地下宣傳
有排搞 但一日唔開始 一日都唔會行到去
多線並行,互相不割
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞