撫心自問,有無諗過運動點樣贏?

843 回覆
1152 Like 11 Dislike
【勝利劇本】
撫心自問,有無諗過運動點樣贏?唔駛專業政評分析,而係將件事由頭到尾幻想一次,甚至你幻想有UFO接走晒所有壞人,香港成立新政府都係一個完整劇本。

例如唔少人成日鬧嘅律師黨,佢地言行反映佢地對運動的終點就係法院,甚至只係為義士抗辯,而且唔一定得到公平正常審訊。

有部份勇武手足,就諗到有幾箱軍火,打到班狗驚,然後完。

金融的眾多老師,會見到點樣用金融手段令中共跌好多錢,點樣經商搵錢,打到中共無錢就是end game。

仲有唔少人,終點幻想係美軍突然一車車咁黎,掃低中共港共,然後大家幸福快樂地生活下去。

參考過新芬黨歷史嘅人,佢地口中 #和勇不分,係地面有政黨,地下有武裝組織,打到政府要和解為止。

#重點 並不是想出一個準確的預測,無人有水晶球,而係你將成個「劇本」在腦海中推演一次,並養成習慣,有人會順序一步一步諗落去,有人會由結局回溯到今日,條條大路通羅馬,記得定期推演及修正。

勝利劇本係用黎防止落後於時局,變成別人包袱嘅重要練習。

落後時局除左律師黨,例如劉細良之流都係定格於2012年社運模式:透過犧牲自己人,突顯政權荒謬,營造輿論壓力,換成選票議席。

因為佢想法定格在2012年,所以先會有「水炮車射埋黎,我地坐男女老幼坐低,睇下佢夠唔夠膽射(突顯警暴荒謬然後選票)」,2019年話你知,水炮車夠膽乜人都射,區議會選票的確催到,可惜議員履新未夠兩星期,政府已經用盡手法三扒兩撥將區議會權力削除。

咁劉細良的勝利劇本就已到了盡頭。

劇本見底唔係大問題,都係果句,無人有水晶球。#大問題係死攬已經過期嘅劇本,明誘暗逼大家照跟,否定其他方向。

死攬否定其他人常見特徵係:局勢發展不符舊劇本,例如抗爭者開始有軍火,自己的劇本解釋唔到,最方便嘅答案係「對家派來的鬼」。漸漸將勝利的目標,默化為「排除一切與劇本不符的東西」,大家見到的捉鬼天師以及「黃衛兵」,就係呢種心態生出來。

另一個我觀察較多嘅例子,係熱狗同城邦派。經過多次信仰破產再重組後,佢地勝利劇本嘅定義,就係站在「黃絲」對面顯得自己先進正確。例如黃圈杯葛美心,佢地就幫襯。黃絲講基本法時,佢地就講獨立,黃絲開始接受獨立了,就變返基本法真普選…不自覺地將勝利的條件放在「總之與黃絲主流做不一樣的事情」。

2014年最深刻的例子,係大家的勝利劇本都非常狹隘,例如和理非「佔領係和平的社會運動,玻璃都無打爛一塊,遊行完無垃圾」,勇武離不開主張佔多兩條街或者在今日被視為常識的還擊行為。

因為劇本狹隘,因此所有激烈行動皆被視為「鬼」或「分化」,另一方則視所有和理非行動如選舉為「左膠」「維穩」,對比2019多線並行互相不割,不可同日而語。

與其逐個行為去禁止(唔好捉鬼、唔好陣地戰),更有效嘅方法係鼓勵大家定期檢視自己的勝利劇本,又或者提出新劇本。

勝利劇本更新了,對運動想像就會改變,甚麼能接受,甚麼不能接受都會擴闊。美國獨立前,就係有一群社會賢達不斷拋出新劇本磨合,想像脫離英帝國後到底美國點樣運作。
我認為運動係秩序與混沌的交互作用,一方面有選戰有遊行和你乜和你物呢類有序行動,呢一方面有隨機獨狼武力。

運動幾時完無人知,可能今日力度暫馳,正如關老師教誨:2003至2019 催發運動的基本因素中共一直瓦解唔到,所以長線睇點都唔會輸。

2020往後的運動發展,應該係黑白灰難以清晰分割嘅淘汰過程:可能有人會使用軍火放炸彈,有人可能會涉足犯罪世界在黃賭毒找到推動運動的資源,有人會在國際圈子努力,有人繼續選,仍有些律師在維權…

你不必認同每一個部份,但係有心理準備將會見到上述元素的話,你的勝利劇本的保鮮期就較長。畢竟有人說2021中共倒台,但亦有人指民主化獨立運動係數十年計的事情。勝利劇本太狹隘,好多野會接受唔到,呢個廢果個係鬼,終日鬼影憧憧地老去,日子就更難過了。
119中環見
手足
唔好再捉鬼啦
兄弟爬山係既有政黨又有武裝組織去威脅政府
無 如果黃圈理念連 食藍店

黃子華無表態咁都可以係黃

咁以後唔需要幫手足 捐錢既黃店

勇武手足都可以全天侯休息了
119遮打見
自從元旦捉鬼事件
呢兩個星期勇武真係退場之後
基本上班狗就瘋狂清算勇武
其實係進退兩難緊

關鍵都係和理非嘅心態要變
119遮打見
當你見到和理非仲講緊有食藍店自由既時候

我都無言以對

想知革緊乜命
參考過新芬黨歷史嘅人,佢地口中 #和勇不分,係地面有政黨,地下有武裝組織,打到政府要和解為止。

TLDR: 再捉鬼嘅人 = 鬼
所以我唔反對休息 唔反對暫時退場
比時間大家諗多啲都好
呢篇文都係想大家諗多啲可能性 唔好下下就一口咬定呢個係鬼嗰個係5毛
Push
大家仲記唔記得兄弟爬山?
冇錯
最緊要係爬同一座山
高汁
不過長文邊有人睇
119遮打
沒有普選 唯有獨立
冇人幫推
但係依加都清算緊啦。。。呢排咁多槍魔法爆炸魔法新聞
拎久戰都要有清晰方向
依加條街多番gip 藍台拆圍板
集會得幾千人。。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞