撫心自問,有無諗過運動點樣贏?

843 回覆
1152 Like 11 Dislike
想靠勇武逼談判 起碼都要去到恐襲級數
唔死番幾百人 政府無可能跪
而政府想跪 共產黨都唔會俾佢跪
結論就係晒鳩氣

有人話和理非抗爭會好漫長 其實睇下台灣同韓國就知 所有民主運動都係以年計算 香港唔會係例外
沒有普選 唯有獨立
香港獨立不應是佛地魔
今日黃色經濟圈都已經被標籤成港獨
你仲點避?

如果攬炒係最終目標
咁支爆亦係合理預期
而支爆後香港被獨立嘅可能性係幾多??
Be prepared for the future
中共治下只會有假普選

沒有普選 唯有獨立
push
香港繼續做磨心
推動世界圍堵中共
希望會見到中共倒台
然後香港趁機獨立
好文
但老實講攬炒唔會係想似咁多人真係支持,包括黃營,特別係攬炒真正發生時,係對黃營團結既考驗。
北愛爾蘭打咗咁多年,雙方互有死傷,造到成個地方攬炒。當香港係咁樣局面,難道金融作用仲可以維持住?我地唔求支共跪,但求支共一齊死。
強烈推post

大家都有責住傾
不是,如果以恐襲為手段,政府更不可能跪低,沒有一個真正有管治實力的政府係會向恐襲跪低的,睇下美國、法國、英國等例子,好老實講,到時最大可能發生既係進一步加強監控,不是跪低。我是以我對國際時事局勢的基本認識講返客觀情況,希望唔好被理解為「激嬲xx」論。
但亦有另一方面認為香港一旦攬炒,失去了利用價值,對家的打壓可更無所顧忌,那時對方再不用投鼠忌器,因為香港已不再是那珍貴的器。

這兩種說法我認為也可多加思考同討論,因為涉及整個運動大方向,一定要嚴肅謹慎對待,先唔好太輕率認為自己本身個諗法一定岩。
所以大家要多討論,做實質野出來,唔係每日睇警暴嬲一日就算。

同埋討論完個方向,大家真係要行多一步。
所以現時勇武無論點升級 都做唔到主核心
和理非點樣擴大力量先係當前問題
根本而家最當務之急同唯一贏既方法係盡力爭取民意,包括對家既認同,做唔同認同起碼令佢地能理解、體諒,以致不反對,呢種民主運動本身係為全民而爭的,亦只有全民覺醒先可能有足夠力量,所以無論係應有之義還是係實際策略上,爭取最大支持才應是運動的方向,但奈何現實上,運動需要推進和持續亦的確需要很大的動能,而動能往往主要來自於最投入亦即最激進的那部份人,所以這就產生了兩難:我們既需要強烈的情緒去持續與推進運動,如此我們就難以顧及應該爭取最大支持的這個目標,這是非常可惜的事,因為我們應該是要一路堅持兩條腿走路的,現在就只剩下一條腿,原本我們是應該由勇武與和理非各守其職,勇武負責推進運動,和理非負責爭取支持,但基於運動本身的結構性問題,運動整體上成了由勇武絕對主導的運動,和理非喪失了監察與平衡的功能,也喪失了與別人作真正的有效、誠懇與有節有理的交流與說服的功能,變成只能作為一種宣傳性質的公關,這樣整個陣營的形象與公信就開始下降了,以致我們不能最大範圍的團結民眾向政權爭取,這是遺憾,但每場運動每段歷史都有其不可改變的邏輯,也不是誰人的錯。
做唔到*認同
隔離post仲有一個話要完全美國化 連地鐵都唔要
地鐵係死物,要對付既應該係管理層同搞鳩手足既員工
意氣用事只係離目標愈來愈遠
我諗返 612楊老師同71梁繼平 係呢場抗爭好寶貴嘅資產 因為有一個直接參與者可以咁有理有節地去frame返一啲勇武嘅行動可以得到主流社會同情同支持

但去到裝修又好 黎明又好 因為落手做嘅人又唔想出名搏拉 而平日最vocal嘅KOL頂哂籠都係叫人用同情眼光去看待呢啲行動 有能力frame件事嘅抗爭直接參與者就做左瀕危絕種動物咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞