[有圖]一個香港人對於抗爭同澳洲大火嘅睇法

264 回覆
735 Like 103 Dislike
請你地鬧香港都未搞掂仲關心其他地方!? 之前耐心睇晒成篇野

我知大家都因為想香港有更好嘅未來 而寧願選擇捐錢比星火等。但係而家澳洲嘅環境其實都極度嚴重 一場大火令到接近5億隻動物死亡實會有人話「香港而家人都未救到 仲去理啲動物」呢句說話其實完全冇錯 香港而家有咁多手足被濫用暴力 仲有咁多「冇可疑」案件 的確係令人憤怒 而大家都會想損錢幫咗自己人先 呢個想法亦都十分正常同正確。但係我希望我哋幫自己人嘅同時亦都可以幫下同埋關注下係澳洲嘅人同動物 。佢哋家園被毁 咩都冇晒 甚至連生存嘅權利都比呢場大火剝奪 我見到留言成日將香港而家嘅情況 同埋澳洲發生緊嘅情況混埋一齊討論 而最後得出嘅結論就係幫左自己人先。我想帶出嘅係 呢兩件事其實都係一件冇得比較話邊個慘啲嘅悲劇 一邊係為咗人權 一邊為咗生存 兩樣都係極其重要嘅嘢。對於嗰啲話「大把其他國家嘅人同埋啲偽人捐錢畀佢哋咪夠」我想講資金永遠唔會嫌多 你嘅幫忙只會令救援同災後處理更好 如果用返嗰個邏輯去諗 咁我哋駛乜對其他咁多唔同國家做文宣 我哋有幾個大國支持咪得。我大致想講嘅就係咁多 我唔介意俾人話左膠大愛撚 只係希望想專注幫返香港嘅人都可以關注澳洲就而家發生嘅事
下面係少部份嘅圖片 如果引起不安 我想講聲唔好意思先

———————————————————————
如果想捐款可以透過以下網址:
www.cfa.vic.gov.au
www.givit.org.au
www.cfsfoundation.org.au
www.redcross.org.au
www.koalahospital.org.au

想留返啲錢捐比星火嗰啲亦都可以:
對外宣傳文宣嗰陣時 加多張澳洲大火嘅圖或字 引起更多人關注

感謝你地耐心睇晒成篇野
光復香港,
時代革命!
點計5億隻動物出黎?
分段啦

然後捐錢不了
支持 同意
點計我真係唔知 但係好多報紙都係咁講
https://www.thestandnews.com/nature/澳洲山火或致近-5-億隻動物死亡/
如果你蚊又計一隻動物
蝴蝶又計 咁就有既
未必要捐錢 幫手文宣其實都好足夠 好似喺文宣圖咁留一兩張係澳洲大火引起關注都好
連登仔當澳洲冇香港人
不如學下排板分段先?
的確澳洲大火好重要,關全世界事係普世價值
但救人必先自救,唔係話你啱我錯
但自己啲屎都未清到真係顧到咁多咩?
有能力咪做多啲,無能力就做好自己先啦
好心痛
文宣圖加多一兩張澳洲大火嘅相 係咪真係咁複雜
其實大家都好扮野
出哂事就叫捐錢,平時就係到開冷氣唔環保
根本大家都有份害到地球咁
支持, 救救動物
識唔識分動物同昆蟲類?
咁我唔知點有5億
都係有光環先岀聲嫁啦 件事發生左成3個幾月 有明星講成班人先衝岀黎講
由幾時開始 昆蟲唔屬於動物類
笑死
係 🥱 有時只係講左好似自己出左分力咁
五億係計埋爬蟲同鳥類
你啱

昆蟲
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%98%86%E8%99%AB
昆蟲在分類學上屬於昆蟲綱(學名:Insecta),是世界上最繁盛的動物,已發現超過100萬種。其中單鞘翅目(Coleoptera)中所含的種數就比其它所有動物界中的種數還多。昆字原作䖵。

科學分類
界:動物界 Animalia
門:節肢動物門 Arthropoda
演化支:泛甲殼動物 Pancrustacea
亞門:六足亞門 Hexapoda
(未分級):外顎類 Ectognatha
綱:昆蟲綱 Insecta
Linnaeus, 1758
生態鏈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞