[有圖]一個香港人對於抗爭同澳洲大火嘅睇法

264 回覆
735 Like 103 Dislike
災難性冇得避開 但對地球環境非常差
你知唔知要去到冰河時期幾久先有
唔覺得到宜家要發生災難真係冇得唔講
人類發展到高科技冇理由一夜之間抹除呢歷史
啲人覺得森林大火冇咩所謂 睇亞馬遜成日搞發展而燒 災難要地球物種而救 盡量救幾多就出一份力
恐龍同大火兩回事 一係隕石滅世點同
前幾日post完澳洲見個fd係ig屌人話人做偽善撚
所以決定唔做偽善撚
天滅地球最好
咁你收皮啦又偽善撚又港女 冇人叫你捐錢
入去睇吓都好 不過你去澳洲燒埋你仲好 肥婆唔駛下下食肉 害咗地球環境
好多根本偽善攞光環扮閪哂野
強國打救咪得囉
Chistralia
你咁關心你唔飛過去救火?
同你講哂氣啦港女
呢度好實咁解釋咗支援澳洲對香港嘅好處

〔國際戰線〕澳洲好需要國際支援
https://lih.kg/eJRBgT
#1 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
冰河時期係一回事喇 係災難性
以我地暫時認知冰河時期可能好耐先發生一次
但對古代生物嚟講應該都係話嚟就嚟 (鬼有預知能力咩)
隕石滅世又係另一回事喇 咁呢樣都係災難性 可能好耐發生一次但都係一瞬間 (冇儀器探測 到見到個吓就已經一下就玩完)
而家大火都係行個雷就發生 我都唔知係一瞬間呀
定其實係億萬年難得一見嘅天時地利人和巧合先做成嘅火燒旺地

只係想講對地球嚟講大火死動物唔係咩好大件事
地球仲係到 (除非地球爆咗 咁對宇宙嚟講都係好小事)
對地球生態嚟講可能係大事 因為環環相扣
可以會有連鎖反應 一大堆生物滅絕 但到咁上下會有新平衡點 進化論出新生物 生態仲存在 只係唔再係舊有生態啫 可能人類唔再係王者!?
加上而家都未滅世 澳洲大山啫
我諗最多成個澳洲冇晒生物 場火應該唔會波及到歐亞美洲大陸
對生態有一定衝擊 但老實講冇可避免 同埋大家(人類)都已經盡力救緊

亞馬遜又係咪另一回事呢 人類冇喇喇走去放火 自私呀
不過咁講喇生態其實係包埋人類
人類嘅自私其實都係生態嘅一部份嚟
物競天擇 適者生存 弱肉強食 大自然定律就係咁
獅子捉羚羊嚟食 大家覺得生態一部份嚟
殺人鯨玩弄海豹玩完先食 大家都覺得生態一部份嚟
家貓俾主人餵飽飽捉曱甴老鼠嚟玩 大家仍然覺得生態一部份嚟
人類為咗塊地/資源獵殺生物 跟以上邏輯 其實都係生態一部份嚟
只不過人類仲有另一樣嘢叫道德批判 道德只係都係生態一部份嚟
道德嘅人抑制住自私 但同時自私嘅人又反抗住道德
所有嘢加加埋埋先達至而家嘅生態平衡點

或者講熊貓應唔應該生存呢 連自己搞嘢生仔嘅能力都冇 繁殖率咁低
俾大自然淘汰咗又有咩所謂呢 地球係咪真係需要咁多物種
人類搞人工授孕係幫緊生態定干擾緊生態
冇咗一個物種會唔會其實係另一個新物種出現嘅契機呢

再或者咁講 災難性從來都唔係對地球而言
地球環境幾差都好都可能有新嘅生態系統適應到
災難係對現有物種現有生態 更主觀地講係對現有人類嘅威脅
因為人類知道身處喺目前嘅物種平衡嘅優勢又或者叫責任
想一直保持住現有平衡而唔好令自然界嘅現象大幅影響到現有生態
從而影響到人類自己
點解唔可以又關心政治又關心生命?講政治嘅就係好有愛心 講唔關於政治嘅嘢就係扮有愛心?
香港有事就求其他人幫手 其他人有事唔幫手仲要喺度屌人
如果你連人性都冇 咁仲講咩黑白係良知
張圖點樣get到係唔可以?
講緊香港手足死唔關佢事
澳洲講到幾慘嘅人
如果你唔係
你唔需要對號入座
我人係澳洲 不吐不快
兩邊都有支持
偽人係抵鬧
但最憎d人係到比較香港澳洲邊個嚴重d
[香港死得多人要幫香港啊,澳洲山火先死得幾十個人,唔好忘記義士啊等等]
呢個邏輯係好智障,要係到比較慘嘅,新疆嘅人點計,伊朗啲無辜市民無啦啦比人炸死又點計。

澳洲不知幾多local同香港人支持香港運動,區選又買曬機票返香港投票。老實講澳洲針對香港問題搞遊行示威嘅次數極頻繁,個個省都有,墨爾本早幾日又有搞,緊持到底,將議題一再擴大到反一帶一路,成功吸引唔少local留意,幾有智慧,我都好佩服。

唔好因為班偽人就喺度屌做咩捐錢比澳洲,做好事都屌?做人要大道,上次環保少女當選時代雜誌封面都話要支持人地,今次澳洲山火已經變咗國際性新聞,今次又唔可以大方啲?

好彩暫時澳洲呢度冇乜人講香港人嘅反應,唔係真係7出國際。
唔想再有手足被黑警自殺?用呢4個apps!
https://lih.kg/1864933

借個位嚟

請大家幫手正評,lm,避免沉底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞