銀行工作前景討論

518 回覆
9 Like 4 Dislike
自己考左牌先去in
會比較理想?
睇你interview點講
係 可以唔洗考咗先 你報咗先 因為你有時間選幾時考 你咪選個後d囉 到時人地問都可以話你報咗 講有心做 做到pm我請我食飯 我諗定食咩
仲有兩日夠一個月了
雖然我唔等住份工開飯
依家個份人工高少少 又Hea
不過完全冇未來
所以想快D閃
band 5 都有4X k 不過要睇部門。。。。
咩叫夠一個月
其實部門係應該會自動限制咗個rank
等電話 等一個月
之前in左 架啦我 不過冇哂聲氣
再in其他 bank to bank咁轉易好多
邊間bank 會好d?
今日apply 埋hsbc
恒生係有朋友refer 同埋話恒生 學野幾好
個個都話 做一兩年就閃

中資係咪唔咁理想 有得揀
我都唔考慮
其實兩邊都唔會點講政治 無論係咪中資
而工作性質或者模式老實講都係大同小異 if係front line
當然有得入最好就入hsbc/痕身 因為福利真係好
但中資人工有時會高D
明白哂 唔該!
Frontline sales, 做狗
想做咩back office先 因為好睇部門
簡單d講 Front line 係睇你說話能力 跑唔跑到數
Back office 係睇你對你要in果個department有幾大興奮(如果係夠後生)
如果你係有翻d歲數 就睇你對banking industry有幾多knowledge

其實都係睇in你果個咩要求 同埋心情
最想做product development果邊,但根本冇門路入
Sales人工貴,做個rm仔都等於back office team manager,even肯pay cut又俾人話做唔長
好撚sad
我都做緊24k 無double pay 差唔多2個月bonus
之前保險agent, resign左自己考左牌,想入hs或者搵大公司開始做,hs呢幾個月暫時冇消息,巴打有冇建議?
Commercial RM 得24k???
Underpay定 benchmark
24k係retail green zone sales Officer level wor
做緊corp arm 唔想做rm 可以轉去咩位
其實考CFP 有冇用?
利申:分行RM
做d會接觸到product嘅middle office先 但如果詳細嘅我都唔太清楚 因為development 老實講唔太熟
其實已經唔錯 畢業兩年有22k其實高過出面d人 咁... 專科另計啦
世界變teller都請夠
依家依個市道...
過咗15號睇下個市升翻d會唔會多翻工浮出嚟
其實大公司都好空泛 D記 東亞算唔算大先 咩bank都apply
唔做rm只可以做back office
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞