銀行工作前景討論

518 回覆
9 Like 4 Dislike
好難想像ibank咩pay
Ibank BO其實唔係特別好paid
巴打本身有錢仔?
起咗你底我睇到你真係好悶下
邊位巴打先 連登依度好多有錢仔
邊個話
ibank外資係好高人工 但bonus可能唔多
有d中資bonus多 就算BO可以派10幾20個月
呢樣真
可唔可以tg教下路點轉入back office?
恒生請夠人?
In左就夠一個月 都未有消息
都覺得自己 in得幾好
唔想由teller 做起 但又冇牌
唔去恒生 邊間會比較理想?
Vp先得70-100k, Retail sm/vp都有差唔多,仲要多D bonus
Ibank係講出黎型d咁解
有冇人知係咪銀行啲sales位暫時都冇,要等過年後先比較好搵?考晒178,想搵sales位做
ibank bo/mo 都一樣有hea位 一樣悶到cls 但叫做比出面同level高小小人工 同埋多靚女姐
好L羨慕你地做銀行
無牌做front line
唔做teller同back office 可以做咩
依家市道係咪差到連「teller請夠」都講得出
之前做果份工剩係我個dpt都有三個vp
VP都係得個名 當然我之前果份係D記所以先咁樣樣
有1 7 8 都會請
你依家做緊邊間?因為你個牌唔上嘅話兩年後好似要考過
好撚煩的
未有牌 應該咁講

聽朋友講 恒生入左職先考都得嘛
文科仔做唔做到back office
其實做Ibank同埋PB就會見到好多靚女
日日扯住翻工放工好撚辛苦
銀行如果肯由低做起同埋考牌進修就可以 係視乎你想唔想學野
當然如果你年到二字尾都無銀行經驗就可以唔洗in 倒不如係翻你個行業做翻
如果你係老闆你會請一個考咗牌定未考牌先 考牌要時間 上牌又要時間 即是你係依段時間未係可以投入工作 浪費時間同錢
除非你係好out-going or 好smart 如果唔係都是大話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞