銀行工作前景討論

518 回覆
9 Like 4 Dislike
PB 出黎唔係都最少4萬咩
上面討論緊back office woo師兄
pay scale有啲唔同,當然我講嘅數未計bonus啦
fg一年ubac前路茫茫
8年bo exp,我只可以講,唔會有好做既bo
一係人工唔高,準時放工唔使點ot
一係ot到仆街,但可能有ot錢cover返
有d bank就人工低之餘仲ot都仆街兼冇補水
亦都唔會有易入兼好做既bo,因為好做果d一定好難入,唔識人/fresh grad基本上唔洗諗
但有樣野就一定岩既,唔轉工人工唔會加得幾多
頂盡做兩三年就好跳一跳,唔好諗住公司會加得好
我係轉住工黎升
3年升一級已經算快
大把人5-8年先升一升個title
各位巴打
我7年Back office Regulatory Reporting + Treasury Control (其實係簡單daily monitor同product control related to account/treasury system)
有冇咩好路數可以refer或者係tg到教教路 萬分感激🙏🏻

https://t.me/hihilihk
通常運登通既BO 係指邊幾類
我估大部人講緊既銀行都係Retail
Retail 無論咩位都係chur
而hea既位 人工就唔會高
又hea又高人工 d人就唔會走
就算有位 都係由MT GT 做
未輪到零經驗既人入
如果有 可以點開始 都做緊Teller 升上去又好似一般 可以點轉入credit 個D 做得半年到係大貓
我間行仲要人 要就tg 我啦
唔係,4仔 retail bm 已經係
Internal transfer 入去就係dept head
Mt 完左 可能仲停係band 6 有部分揾到band 5位
之後靠自己
我以做緊證券Sales 再去 Arm -Rm -保險
一係睇下D Rm 搵唔搵到富婆 包我
teller 唔會轉到 搵下d arm 位apply 下
如果讀finance or act 會有優勢d
有無citi retail sales 講下pbo 好唔好做?
有offer 21k 考慮中
我依排幫緊銀行搵retail frontline 同 product management

有需要可以搵我
https://t.me/ec1312
Function黎講 真係有account睇下ge
Chur數chur到仆街
有無back office工介紹
兩年credit card dept exp
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞