銀行工作前景討論

518 回覆
9 Like 4 Dislike
小弟依排轉咗去PB 想問問咁多位連登巴絲比到D advice我之後要點行?Retail or Back office好?
Personal banking/private banking ?
英文唔好發覺好難生存
Private bank
咁點解又retail?
其實我唔知算唔算 都係跟進翻d野 d客基本上都好有錢同埋都有好多投資經驗
我有個女仔frd想入 我介紹咗比我另一個frd 比埋staff number 佢都話hsbc請夠
band 3 band 4 好高級下喎都
係Dept head 黎架喎應該
hs 繼續請
我refer 你啦
留tg 我搵你
即係幾多?over hkd 10m?
PB 冇AUM 帶入去請都唔撚請
Band 3/4 唔關MT 唔MT 事,每個dept 既head 都係band 2/3, band 4 基本上係做耐啲/ 小team head而已,compliance / audit / risk 之類既professional 都冇乜MT 出身,但好多band 4 起
港紙10 m 只係jade 級數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞