澳洲燒咗45個香港咁大範圍

710 回覆
2421 Like 26 Dislike
咁其他冇咁強嘅物種死曬 最強果d食乜呀

物競天擇係講緊同種入面嘅基因差異咋
恐龍長毛象都死哂咪又係咁
條on9講到好似看破紅塵咁, 根本佢所講既大自然定律已經比人類破壞左,去到毀滅性既地步已經返唔到轉頭
人造雨
講出嚟都笑死人
小冰河時期同殞石撞地球都叫“天擇”? 冚球剷來嫁喎
下咁都細
之前d funding就係調落hazard reduction burning到

唔畀做咪cut funding囉
唔通d錢轉去請消防員吃喝玩樂玩?

無做hazard reduction burning而家搞到燒到大大鑊

佢地又屌人cut funding

媽呀成班環保撚都係on99
政府問題 人民受罪
有無睇過燒成點
燒嘅範圍真係好撚大
柒頭俾人串完 仲夠膽留言
好想知雷神間成半億既屋企有冇比大火燒中
香港呢兩年都冇咗冬天
咁呢幾十年澳洲無人住架?
生態鏈唔單止澳洲受影響
咁有無試過燒到係地球變咗色成個火星咁
同兒登仔講大自然真係對牛彈琴
要了解澳洲先要了解地型
澳洲有一條叫 great dividing range 既野
本來夏天有火但好多時係內陸, 沿海有雨水所以唔會咁大規模
但今次沿海大城市咁燒,講緊兩個幾月冇雨

同埋咁大規模唔係人放風,係過百公里既風勢將火屎周圍吹,濕度講緊 10% ,一大堆火屎吹到一個位,點著其他野又燒多個地方,已經冇野可以控制度

尋日講緊由 40km 北風轉做 80km 南風,搞到個火場瘋狂擴大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞