澳洲燒咗45個香港咁大範圍

710 回覆
2421 Like 26 Dislike
星加坡
唔係無可能
d鬼仔成日做on9野
Fake news
只要係 山火燒到之前 反方向燒 就可阻止蔓延
呢d情況
應該係各國聯手
國際性災難黎

不過好似冇乜聽到有增援
好多人用咗香港嗰套諗去人哋國家, 你知唔知乜嘢叫做叢林大火, 喺澳洲嗰啲叢林 只要不停往上升望落去你所謂救援人員同埋啲設備都只不過係一粒塵。

救火第一件事係contain控制, 但係澳洲國土大根本冇可能控制到, 嗰一種無助等於你一個人面對一千隻老鼠 你根本冇可能贏。

又有人話澳洲唔肯投資錢落去整山火, 連海洋公園管咁細個地方都蝕錢仲要係收錢嘅情況之下, 你知唔知要搵人控制全國 嘅叢林要洗幾多錢?

有時間自己google下每年澳洲都會有呢啲山林大火只不過今年係每一場大火都連埋一齊最後變做極大火。 人哋嗰個家人口少兩千幾萬人只不過係多香港兩倍人口。 人哋燒極都可以住大屋我哋只不過住喺一個鞋盒入面。
燒山點解會有二噁英
鬼唔知唔可行咩
條無火帶要整幾大先斷到
人手一定冇可能做到
現階段亦冇技術做到
依家個情況係由佢燒燒到停為止
同埋要落雨
但冇端端搵唔到啲雨雲返黎
既得利益者話事,燒晒成個森林都得
澳豬
宜家話場火燒曬個habitat
koala有機會會extinct

其實如果燒得勁可能都幫助不大
D火屑周圍飛 好易又點著

https://twitter.com/FRNSW/status/1211943881790509056?s=19
本身諗住燒一小部分樹 整條防火隔離帶
跟住d環保撚反對
結果而家咪風一吹全部連環燒
搵聯合國囉 聯合國唔係乜柒都關佢哋事架咩
最鍾意出聲明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞