澳洲燒咗45個香港咁大範圍

710 回覆
2421 Like 26 Dislike
你要分清楚 federal 同 state budget
呢啲係要問番 state 個度搬款問題
Federal 係唔管呢啲芝麻綠豆事架
澳洲太多桉樹,成個澳洲樹林尤其東南部9成都係桉樹

本身桉樹好撚助燃,一燒就連環咁燒
冇人話防火林冇用 但你都要睇下個氣候因素+政府點批派 我而家俾埋你睇防火專家講上年個氣後好多時唔容許prescribed burning,好多national park/property係唔哂申請permit就可以做prescribed burn 你抹黑就抹黑啦
批permit*
??????
只係我個人係墨爾本同講呢日落緊雨就港豬?
你意思係victoria個政府係左膠?@_
冇記錯既好似俾人瘋狂屌政府做野唔夠
guardian係咁屌鳩澳洲政府佢地親政府???

屌你真係成篇報導多面講唔同專解釋唔同state government真係做緊prescribed burning on site嘅national park rangers等等講今年prescribed burning點樣難執行,因為氣候變化下今年真係好乾 prescribed burning弊多於利

abc垃圾真係9up唔洗本 你睇埋佢d in depth/four corners點講中共滲透+香港抗爭者先出黎柒啦

你攞proof/數據出黎證明victorian state government想唔批hazard reduction burning啦,一係就繼續睇你嘅親政府 Murdoch media herald scum同the australian啦

我貼the age出黎你又會話呢緊係垃圾媒體架嘞https://www.theage.com.au/politics/federal/more-hazard-reduction-burns-not-the-answer-experts-warn-20200107-p53p8i.html
間* 係咁打錯字自膠
加多居guardian係你最憎嘅所謂左膠媒體 親政府真係笑死人
Guardian 幫支那留學生出聲
已經係死罪

https://www.google.com.au/amp/s/amp.theguardian.com/world/2019/dec/01/chinese-students-in-australia-speak-i-hope-our-countries-can-benefit-each-other

你隻P牌5毛扮咩
係度撐奶共左膠澳洲政府
State gov/ Federal Gov 一樣係奶共左膠垃圾
你話我抹黑?根本唔洗抹都黑

你好鍾意The age? 咁你睇吓

https://www.google.com.au/amp/s/amp.theage.com.au/politics/federal/states-to-feel-federal-heat-over-hazard-reduction-burns-20200105-p53ozo.html

State gov俾人屌緊

National parks and state forests will be targeted in a major new federal effort to conduct more land clearing and controlled burn-offs under an approach that could shame the states into stronger action.
Guardian AU 唔等於UK本社

AU係個得80幾人嘅分公司明顯垃圾得多
嘩...癲
話緊你活在垃圾生存
得閒唔去香港幫拖
9up咁諗
火積雲都算一舊雲
咁係舊雲度搞暖雲人造雨又得唔得
又甚至乎有冇可能直接整堆人造雲黎搞人工增雨呢
唔好意思借個位
用緊Samsung手機/Tablet既手足睇路
https://lih.kg/1814866
試下用「冇雙普選就獨立」做口號

牌面上你係爭取緊無人有異議既雙普選。實質上你提供緊清晰既路徑,解釋緊點解要獨立、以及為獨立提供正當性。

對於和理非,一開始可以則重係「雙普選」上面。但潛移默化地灌輸佢地獨立既可行性。對於獨派,亦解決左「時機」問題;因為嚴格上口號並唔係直接提倡獨立,但同時宣傳緊獨立。
有冇專家講解下
澳洲D森林本身連得好密?
樹林同樹林之間冇斷層位?
同埋起初知道會燒好勁個陣
點解政府唔派人去
劈木/翻下土斷開個連接試下
定係以而家科技/人手 仲未做到?
話人手唔夠劈我點都唔鳩信架啦
天災真係好撚慘
有火積雲閃電乾燥分隔係冇用
所以食少舊牛, 用少啲膠. 呢場大火其實所有人都有份造成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞