澳洲燒咗45個香港咁大範圍

710 回覆
2421 Like 26 Dislike
走去夏威夷度假係真係抵撚死, 仲要比CFS阿婆寸

人類係加速左氣候變化
地球嘅氣侯唔係永遠一樣, 但係個大變化週期本身係長好多 (其中溫度亦會有上有落少少), 所以當氣候開始變化時自然界大部份都有辦法慢慢調節好去適應新氣候

但係我哋啊, 家下用化石能源, 又大興土木, 改變左大氣同海水成份, 令到本身可能係以千/萬年做單位嘅大變化係百幾年內發生, 咁急促嘅變化就算我哋人頂到, 好多自然界生物都未必得,

講返澳洲山火,
澳洲基本上年年依個時候都有山火, 煙頭就年年都有撚屌會丟,
但係以前無咁撚大劑嘅原因依幾年嘅夏天愈嚟愈乾, 愈嚟愈熱,
又熱又無雨, 仲要加大風, 自然就大撚獲
老實講, 無人估到佢今次大危機會表現得咁差
係依個國家最需要一個領袖嗰陣竟然消失左
屌你好好笑?
左膠:d動物好可憐啊
左膠:今晚想食咩好?牛扒豬扒,定石班?唔想食菜,唔想食水果,要多肉。
出過省味
點解唔做人工降雨?
一直都想問年年都係咁燒,點解冇預防措施
佢地奶共奶咗咁多年, 點解蝗國唔出兵幫吓手
順便問一問巴西果邊燒完未?
你唔好話去南極凍到仆街
仲有瓦努亞圖
咁點?香港大把郊野公園啦
外國燒咗少少,香港都頂到全球暖化
【正視聽】一份中學生文宣,駁曬你地班割獨派嘅on9仔
https://lih.kg/1812236
其實過唔過度發展同叢林大火真係無咩關係 .. 唔知佢點諗得到.
相反有人就有路同通報咁樣有火都會更快知道.

好多人唔知呢次叢林大火點解咁癲, 其實澳洲 d 樹係太乾, d 葉同枯枝係夏天非常助燃 (澳洲夏天無雨, 好撚熱, 冬天仆佢個街會落雨更加凍) 重有 d 煙太勁會有熱暴

熱暴最閪係無雨水但係閃電同強風, 令到 d 風更猛, d 閃電劈多 d 燒多 d 火頭. 呢樣真係大自然既玩笑直到地下燒撚晒無野再燒先停 (當然, 係市區係唔會發生, 澳洲各州份既首都都係沿岸 - 坎培拉唔係州係特別領地)
咩雀
墨爾本之前買咗批支那列車
華為5G ban撚左, 仲要係澳洲帶頭通知美國先去做鳩華為, 王立強單野兜巴打落中共塊面到, 中共富豪買完樓比澳洲一句唔合規例就樓錢都收哂一毫都唔撚留返比佢

奶共係賺錢, 因為澳洲真係窮, 賺完轉個頭就車一巴
睇多啲外國新聞, 唔好淨係上連登啦
同賣礦比中國做生意就叫奶共咩家下
d 動物
關greens撚事咩佢地係federal/state都冇撚權
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞